Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 28.777777777778 / 54
Výkupy pozemků pro hráz - przedstawić wideoŻycie w mieście19.11.2016

Výkupy pozemků pro hráz

Skoro 300 milionů korun si vyžádá dokončení protipovodňové ochrany Bohumína. Posledním velkým úsekem je ochranný val pro městskou část Pudlov. Povodí Odry, které je investorem, ji plánuje vystavět do čtyř let. Někteří majitelé pozemků ale stále vyčkávají s prodejem potřebných parcel, souhlas dosud daly dvě třetiny z nich.

Cena odpadu a ocenění pro Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście12.11.2016

Cena odpadu a ocenění pro Bohumín

Bohumíňáci jsou v třídění odpadu znovu druhými nejlepšími v kraji, obhájili post v soutěži Keramická popelnice. Obyvatelé vloni vyseparovali skoro 900 tun odpadu, to je historicky nejlepší číslo. Trumfli i mnohem větší Opavu a Český Těšín. Ocenění přišlo v době, kdy Bohumín rozhodl o cenách za svoz odpadu, zdražovat v příštím roce nebude.

Chceme domů (50) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście12.11.2016

Chceme domů (50) – psí útulek

V městském psím útulku platí v zimním čase upravená provozní doba. Bez ohledu na ni se dějí různé případy – zatímco někteří psi se vydali do nového domova, jiní péči potřebují. Jako teprve několikadenní štěně, které kdosi odebral feně a volně pohodil. Zasáhli strážníci, veterinář a nakonec dobrovolníci.

Obrana státu ve škole - przedstawić wideoŻycie w mieście12.11.2016

Obrana státu ve škole

Žáci Masarykovy základní školy zastavovali tepenné krvácení a v rychlosti oblékali protichemické obleky. Úkoly připravil POKOS, projekt, kterým ministerstvo obrany cílí na školáky v souvislosti s přípravou občanů k obraně státu. Za dětmi do Bohumína přijeli vojáci 53. armádního pluku průzkumu a elektronického boje z Opavy.

Rekuperační jednotky ve třídách - przedstawić wideoŻycie w mieście12.11.2016

Rekuperační jednotky ve třídách

Čerstvý a čistý vzduch zajistí nejen dětem rekuperační jednotky. První čtyři spustí v listopadu základní škola na třídě Edvarda Beneše. Pilotní projekt Bohumín financuje z vlastních zdrojů a pokud se osvědčí, chce v něm pokračovat. Spolu s ozdravnými pobyty a kotlíkovými dotacemi jde o další krok v boji se znečištěným ovzduším.

Další sociální byty - przedstawić wideoŻycie w mieście5.11.2016

Další sociální byty

Osm měsíců funguje v Bohumíně asistované sociální bydlení, starousedlíci ho teď veřejně hodnotili. Armádě spásy město pronajalo 20 bytů s cílem předcházet bezdomovectví. Projekt realizuje v Pudlově, v Trnkové ulici, a další byty brzy přibudou o ulici vedle. V Drátovnách město jeden zchátralý dům opravuje a jeden zbourá.

Obří skládka v bývalé rafinérii - przedstawić wideoŻycie w mieście5.11.2016

Obří skládka v bývalé rafinérii

Obří černá skládka vznikala kdo ví jak dlouho v areálu bývalé rafinérie v Novém Bohumíně. Jen pár metrů od místního největšího nákupního střediska, kterým denně projdou stovky až tisíce lidí, jsou kupy smetí. Zejména jde o různé části aut, pneumatiky, nábytek a stavební odpad. Něco je zde delší dobu, část přibyla nově.

Rok s asistenty prevence kriminality - przedstawić wideoŻycie w mieście5.11.2016

Rok s asistenty prevence kriminality

Před rokem posílily řady městských strážníků v Bohumíně asistenti prevence kriminality. I když nemají stejné pravomoci jako muži zákona, přispívají veřejnému pořádku. Místa dotuje úřad práce. Ve městě jich působí už osm, včetně jedné asistentky. Jde o první ženu pod hlavičkou městské policie od jejího vzniku před 26 lety.

Doprava v Mládežnické ulici - przedstawić wideoŻycie w mieście29.10.2016

Doprava v Mládežnické ulici

Konec anarchie. V Mládežnické ulici ve Skřečoni si řidiči zvykají na jízdu a parkování podle striktních pravidel. Širokou silnici dopravní experti rozdělili do parkovacích sektorů a bariérami zvýraznili v obytné zóně přednost zprava. Inspirací jim byla Palackého ulice za parkem, kde na základě zkušeností ze Skřečoně opatření možná ještě zpřísní.

Pamětní medaile sv. Hedviky - przedstawić wideoŻycie w mieście29.10.2016

Pamětní medaile sv. Hedviky

Varhaníci, kostelníci, kněží, dobrovolníci. Ostravsko-opavský biskup ocenil 32 mužů a žen za obětavou a nezištnou službu. Odměnil je pamětní medailí sv. Hedviky, ochránkyně Slezska. Cenu převzali také Lydie a Vítězslav Malcharovi ze Starého Bohumína. Skoro 40 let spolu s přáteli pečují o tamní kostel Narození Panny Marie.

Požár zahradních chatek - przedstawić wideoŻycie w mieście29.10.2016

Požár zahradních chatek

Obrovské štěstí měl starší muž, který přebýval v dřevěné zahradní chatce v Šunychelské ulici v Novém Bohumíně. Krátce po půlnoci jeho příbytek zachvátil ničivý požár. Z dřevěného přístřeší zůstalo jen ohořelé torzo a totéž platí pro dvě stejné stavby poblíž. Škodu hasiči a majitelé předběžně odhadli skoro na 50 tisíc.

Veřejné biokontejnery skončí - przedstawić wideoŻycie w mieście29.10.2016

Veřejné biokontejnery skončí

Svoz zeleného odpadu od nového roku jinak. Bohumín plánuje zrušení 28 stanovišť s veřejně přístupnými velkokapacitními kontejnery pro bioodpad. Lidé je dosud využívali zdarma a mnohá místa se kvůli tomu změnila v hnojiště. Město preferuje kompostování a placený odvoz rostlinných zbytků přímo od domu, cenu za službu výrazně sníží.

95 let gymnázia - przedstawić wideoŻycie w mieście22.10.2016

95 let gymnázia

95 let je gymnáziu v Bohumíně. Škola vznikla v roce 1921 jako české státní reformní reálné gymnázium. Zažila časy dobré i zlé - po 2. světové válce ji znovu postavil „na nohy“ profesor František Živný, na jehož počest škola nese název. K jubileu si gymnázium nadělilo novou webovou databázi absolventů a den otevřených dveří.

Plánují opravy cest a chodníků - przedstawić wideoŻycie w mieście22.10.2016

Plánují opravy cest a chodníků

Až na 13 milionů korun se navýšily letošní investice Bohumína do oprav městských chodníků a silnic. Na seznamu je nakonec více jak 30 lokalit, poslední úseky se dokončují teď na podzim. Mezitím už vzniká plán pro příští rok. Návrh počítá s 16 miliony korun pro komunikace, z toho jen na opravy půjde asi 10 milionů.

Cykloboxy u haly a bazénu - przedstawić wideoŻycie w mieście15.10.2016

Cykloboxy u haly a bazénu

Dotace k rozvoji a modernizacím. V letech 2013 a 2014 takto konkrétně Bohumín získal 50 milionů korun. Vloni město podalo 11 žádostí, letos – do září - dalších 13 a minimálně 7 ještě chystá. O peníze touto cestou usilují i školy a městem zřízené organizace, třeba sportovně-relaxační Bospor. S pomocí dotace pořídil novou generaci cykloboxů.

Dražba parcel v ul. Slunečná - przedstawić wideoŻycie w mieście15.10.2016

Dražba parcel v ul. Slunečná

Rodinných domů přibývá, v Bohumíně jich jen vloni lidé dostavěli a zkolaudovali 12, to je o třetinu více než rok předtím. Stejný, možná o něco větší zájem, evidují v sousedním Rychvaldě a Dolní Lutyni. Rovnou 10 parcel k zástavbě Bohumín nabídl ve veřejné licitaci počátkem října, i přes informační kampaň ale přišli jen 2 zájemci.

Krajské volby 2016 - przedstawić wideoŻycie w mieście15.10.2016

Krajské volby 2016

Voliči rozhodli o novém vedení Moravskoslezského kraje - měli větší nabídku než posledně, o hlasy usilovalo 25 subjektů. Ke krajským volbám přišlo 31 procent lidí, jejich největší podpoře se těšilo hnutí ANO 2011. V Bohumíně hlasovalo skoro 27 procent voličů, to je téměř o 9 % méně než posledně. U místních zvítězila ČSSD.

Chceme domů (49) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście8.10.2016

Chceme domů (49) – psí útulek

V červenci přijali do městského psího útulku křížence staforda a jednoduché to s ním zrovna neměli. Pes byl agresivní a třeba jen bezpečně ho nakrmit vyžadovalo značné úsilí. Po třech měsících práce s ním dobrovolníci hlásí velký posun, zklidnil se a snad brzy najde nový domov. Nabídku z útulku přináší rubrika Chceme domů.

Opravy nevěžáků včas i s penále - przedstawić wideoŻycie w mieście8.10.2016

Opravy nevěžáků včas i s penále

Až na výjimku pouhé tři týdny zbývají firmám k dokončení letošní etapy zateplování městských nevěžových domů. Bohumín je s pomocí úvěru s nízkým úrokem opravuje hromadně, podobně jako dříve klasické věžáky. U jedné stavby město nyní reklamuje fasádu, s domem v Okružní ulici firma termín nestíhá a hrozí jí sankce.

Protidrogový vlak v Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście8.10.2016

Protidrogový vlak v Bohumíně

Školáci v Bohumíně mají zkušenosti s marihuanou, extází i pervitinem. V okolí je to podobné, třeba v Orlové to přiznal skoro každý čtvrtý deváťák. Města na Karvinsku už půl roku cílí na děti intenzivní osvětovou kampaní, do regionu teď pozvala speciální protidrogový vlak. První zastávkou v jeho moravskoslezské tour byl Bohumín.

Dny zdraví a Den sociálních služeb - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Dny zdraví a Den sociálních služeb

Čas od času je využije prakticky každý Bohumíňák. Sociálních služeb a druhů zdravotní péče ve městě funguje několik desítek, prezentovaly se na Dni sociálních služeb a na Dnech zdraví. Akce nabídla měření tlaku nebo cukru v krvi zdarma, rady odborníků i ukázku toho, jak snadno lze prokázat užití návykové látky.

Křížovkářská liga pro seniory - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Křížovkářská liga pro seniory

Senioři z Bohumína jdou příkladem celému Česku, stačila k tomu obyčejná křížovka. Týden co týden usedali s tužkou v ruce a vyplňovali políčka s cílem vyluštit tajenku. Brzy se k nim přidali důchodci v Karviné, Havířově i dalších městech, přihlášených luštitelů je nakonec tisíc. Příští rok se „Křížovkářská liga“ rozšíří do celé republiky.

Poškozené knihy mají šanci - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Poškozené knihy mají šanci

Ve fondu bohumínské knihovny je okolo 75 tisíc knih, vysloužilé předchůdce každoročně vystřídá až 4,5 tisíce nových titulů. Okolnosti vyřazení jsou různé, někdy zasáhne zvířecí miláček nebo živelná pohroma. V Bohumíně jde o ojedinělé případy, většina čtenářů dává na knihy pozor. Tématu se věnuje říjnový Týden knihoven s podtitulem „Braňte knihu“.

Nový školní dvůr v Záblatí - przedstawić wideoŻycie w mieście24.9.2016

Nový školní dvůr v Záblatí

Hřiště pro míčové hry s umělou trávou i menší šplhací a lezecká stěna. Děti v elokovaném pracovišti školy na třídě Edvarda Beneše, budova bývalé polské školy, se možná dočkají už příští rok. Počítá s tím návrh rozpočtu Bohumína. Školní dvory město obnovuje postupně a je skoro v cíli, letos došla řada na žáky v Záblatí.

Setkání s občany - przedstawić wideoŻycie w mieście24.9.2016

Setkání s občany

Rychlá jízda s překračováním povolené rychlosti, zneužívání kontejnerů na biodpad, zápach z kompostárny a skladba občanů. Obyvatelé městských částí pojmenovali problémy míst, kde žijí. Upozornili na ně při podzimních setkáních s občany. Na otázky odpovídali starosta, místostarostové a úředníci. Tradice veřejných debat trvá 21 let.

Hodinový vnuk pomáhá seniorům - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

Hodinový vnuk pomáhá seniorům

Hodinový vnuk, projekt, s jehož asistencí dobrovolníci pomáhají seniorům v domovech, pokračuje. Dotací ho podpořil Moravskoslezský kraj. Za klienty tří zařízení v Bohumíně dochází na 25 středoškoláků a členů místního Seniorklubu. Ojedinělý projekt se zrodil právě tady a ještě letos se má rozšířit do dalších dvou měst.

Chceme domů (48) - kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

Chceme domů (48) - kočičí útulek

Jen několik týdnů staré kotě kdosi na jaře odložil v papírové krabici přímo v centru města. Pršelo, proto přistavil s vozem ke krajnici a tam zvíře nechal na pospas osudu. Nejen příběh malého kocoura představí v dalším díle pravidelné rubriky Chceme domů Miroslava Kocurová, zve do útulku v Bohumíně-Pudlově.

V Bohumíně otevřeli jesle - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

V Bohumíně otevřeli jesle

Přibližně před dvaceti lety byly zrušeny, nová generace si ale vyžádala jejich návrat. V Bohumíně znovu fungují jesle pro malé děti. Nejmladší, právě zapsané, má pouhých sedm měsíců, průměrný věk se pohybuje kolem 2 až 2,5 roku. Část rodičů po službě volala několik let, nejčastěji z důvodů pracovního vytížení a příležitostí. Jesle Majdalenka fungují v Tovární ulici v Záblatí.

Aquacentrum po odstávce - przedstawić wideoŻycie w mieście10.9.2016

Aquacentrum po odstávce

Aquacentrum v Bohumíně se po plánované odstávce znovu otevírá veřejnosti. Návštěvníky uvítá mimo jiné s novým zázemím ve sprchách, po kompletní očistě a třeba ve vestibulu s novou výmalbou. Obří organizační manévry personál zvládl v šibeničním termínu, za pouhých 9 dnů. Bazén je v provozu od soboty 10. září ráno.

Zateplování domů v ul. Okružní - przedstawić wideoŻycie w mieście10.9.2016

Zateplování domů v ul. Okružní

Ve dvou letech Bohumín hromadně opravuje s pomocí výhodného úvěru nevěžové panelové domy. V letošním roce dostane nový kabát šest z nich. Práce začaly ještě před prázdninami a mají být hotové zpravidla do konce října, v jednom případě do půlky listopadu. V Okružní ulici se ale část nájemníků obává, že to firma nestihne.

Knihovna druhou nejlepší - przedstawić wideoŻycie w mieście3.9.2016

Knihovna druhou nejlepší

Rovnou o dvě příčky si polepšila bohumínská knihovna K3 v celostátní soutěži o nejlepší městskou knihovnu. V kategorii měst nad 20 tisíc obyvatel skončila druhá za vítěznými Litoměřicemi. V minulých letech byla knihovna K3 Bohumín dvakrát čtvrtá. Český svaz knihovníků a informačních pracovníků anketu vyhlásil posedmé.

Začal nový školní rok - przedstawić wideoŻycie w mieście3.9.2016

Začal nový školní rok

Prázdniny skončily, školy jsou opět plné dětí. Nový školní rok začal ve čtvrtek 1. září a nejočekávanějším se stal tradičně pro prvňáčky. Letos jich v Bohumíně usedne do lavic skoro o 40 více než vloni, celkem 243. Jde o děti z vlny babyboomu posledních let. Třeba sídlištní základní škola ČSA pro ně otevřela rovnou čtyři třídy.

Přípravy k zahájení školního roku - przedstawić wideoŻycie w mieście27.8.2016

Přípravy k zahájení školního roku

Učitelé, školníci, uklízečky, kuchařky. Zaměstnanci škol se po prázdninách vrátili na svá místa, aby vše připravili na zahájení školního roku. V mnohých budovách na žáky čekají nově vymalované učebny, nová vybavení či vylepšené sportovní plochy. Jen město investovalo do oprav a modernizací několik milionů korun.

Chceme domů (47) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście20.8.2016

Chceme domů (47) – psí útulek

Venčení psům v útulku prospívá. Opuštěným zvířatům pomáhá se socializací a dobrovolníkům zase ulehčuje poznat jejich charakter, který navádí při výběru vhodného psa či fenky novému majiteli. Hromadná venčení jsou v Šunychlu každou neděli od půl třetí do půl šesté odpoledne. Do psího útulku zve dobrovolnice Radka Matonogová.

Vyšetřování velkých požárů - przedstawić wideoŻycie w mieście20.8.2016

Vyšetřování velkých požárů

Dva týdny po ničivém požáru mořírny podniku ŽDB Drátovna stále není jasné, co bylo jeho příčinou. Firma postupně vyvrací teorie a fámy, které se mezi lidmi a na sociálních sítích šíří. Letos jde o druhý velký požár ve městě. V únoru oheň zničil železniční ústřední stavědlo. V tomto případě už vyšetřovatelé pátrání ukončili.

Opravy nevěžových paneláků - przedstawić wideoŻycie w mieście13.8.2016

Opravy nevěžových paneláků

Jsme přibližně v polovině, hlásí stavbaři. Regenerace první skupiny nevěžových paneláků, včetně jejich zateplení, probíhá podle harmonogramu. A to přesto, že podobně jako vloni i letos dělníky sužuje počasí. Spolu s výkyvy teplot jde hlavně o přívalové srážky a silný vítr. Dešťová voda z opravované střechy pronikla do několika bytů.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad