Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 29.333333333333 / 54
Dny zdraví a Den sociálních služeb - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Dny zdraví a Den sociálních služeb

Čas od času je využije prakticky každý Bohumíňák. Sociálních služeb a druhů zdravotní péče ve městě funguje několik desítek, prezentovaly se na Dni sociálních služeb a na Dnech zdraví. Akce nabídla měření tlaku nebo cukru v krvi zdarma, rady odborníků i ukázku toho, jak snadno lze prokázat užití návykové látky.

Křížovkářská liga pro seniory - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Křížovkářská liga pro seniory

Senioři z Bohumína jdou příkladem celému Česku, stačila k tomu obyčejná křížovka. Týden co týden usedali s tužkou v ruce a vyplňovali políčka s cílem vyluštit tajenku. Brzy se k nim přidali důchodci v Karviné, Havířově i dalších městech, přihlášených luštitelů je nakonec tisíc. Příští rok se „Křížovkářská liga“ rozšíří do celé republiky.

Poškozené knihy mají šanci - przedstawić wideoŻycie w mieście1.10.2016

Poškozené knihy mají šanci

Ve fondu bohumínské knihovny je okolo 75 tisíc knih, vysloužilé předchůdce každoročně vystřídá až 4,5 tisíce nových titulů. Okolnosti vyřazení jsou různé, někdy zasáhne zvířecí miláček nebo živelná pohroma. V Bohumíně jde o ojedinělé případy, většina čtenářů dává na knihy pozor. Tématu se věnuje říjnový Týden knihoven s podtitulem „Braňte knihu“.

Nový školní dvůr v Záblatí - przedstawić wideoŻycie w mieście24.9.2016

Nový školní dvůr v Záblatí

Hřiště pro míčové hry s umělou trávou i menší šplhací a lezecká stěna. Děti v elokovaném pracovišti školy na třídě Edvarda Beneše, budova bývalé polské školy, se možná dočkají už příští rok. Počítá s tím návrh rozpočtu Bohumína. Školní dvory město obnovuje postupně a je skoro v cíli, letos došla řada na žáky v Záblatí.

Setkání s občany - przedstawić wideoŻycie w mieście24.9.2016

Setkání s občany

Rychlá jízda s překračováním povolené rychlosti, zneužívání kontejnerů na biodpad, zápach z kompostárny a skladba občanů. Obyvatelé městských částí pojmenovali problémy míst, kde žijí. Upozornili na ně při podzimních setkáních s občany. Na otázky odpovídali starosta, místostarostové a úředníci. Tradice veřejných debat trvá 21 let.

Hodinový vnuk pomáhá seniorům - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

Hodinový vnuk pomáhá seniorům

Hodinový vnuk, projekt, s jehož asistencí dobrovolníci pomáhají seniorům v domovech, pokračuje. Dotací ho podpořil Moravskoslezský kraj. Za klienty tří zařízení v Bohumíně dochází na 25 středoškoláků a členů místního Seniorklubu. Ojedinělý projekt se zrodil právě tady a ještě letos se má rozšířit do dalších dvou měst.

Chceme domů (48) - kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

Chceme domů (48) - kočičí útulek

Jen několik týdnů staré kotě kdosi na jaře odložil v papírové krabici přímo v centru města. Pršelo, proto přistavil s vozem ke krajnici a tam zvíře nechal na pospas osudu. Nejen příběh malého kocoura představí v dalším díle pravidelné rubriky Chceme domů Miroslava Kocurová, zve do útulku v Bohumíně-Pudlově.

V Bohumíně otevřeli jesle - przedstawić wideoŻycie w mieście17.9.2016

V Bohumíně otevřeli jesle

Přibližně před dvaceti lety byly zrušeny, nová generace si ale vyžádala jejich návrat. V Bohumíně znovu fungují jesle pro malé děti. Nejmladší, právě zapsané, má pouhých sedm měsíců, průměrný věk se pohybuje kolem 2 až 2,5 roku. Část rodičů po službě volala několik let, nejčastěji z důvodů pracovního vytížení a příležitostí. Jesle Majdalenka fungují v Tovární ulici v Záblatí.

Aquacentrum po odstávce - przedstawić wideoŻycie w mieście10.9.2016

Aquacentrum po odstávce

Aquacentrum v Bohumíně se po plánované odstávce znovu otevírá veřejnosti. Návštěvníky uvítá mimo jiné s novým zázemím ve sprchách, po kompletní očistě a třeba ve vestibulu s novou výmalbou. Obří organizační manévry personál zvládl v šibeničním termínu, za pouhých 9 dnů. Bazén je v provozu od soboty 10. září ráno.

Zateplování domů v ul. Okružní - przedstawić wideoŻycie w mieście10.9.2016

Zateplování domů v ul. Okružní

Ve dvou letech Bohumín hromadně opravuje s pomocí výhodného úvěru nevěžové panelové domy. V letošním roce dostane nový kabát šest z nich. Práce začaly ještě před prázdninami a mají být hotové zpravidla do konce října, v jednom případě do půlky listopadu. V Okružní ulici se ale část nájemníků obává, že to firma nestihne.

Knihovna druhou nejlepší - przedstawić wideoŻycie w mieście3.9.2016

Knihovna druhou nejlepší

Rovnou o dvě příčky si polepšila bohumínská knihovna K3 v celostátní soutěži o nejlepší městskou knihovnu. V kategorii měst nad 20 tisíc obyvatel skončila druhá za vítěznými Litoměřicemi. V minulých letech byla knihovna K3 Bohumín dvakrát čtvrtá. Český svaz knihovníků a informačních pracovníků anketu vyhlásil posedmé.

Začal nový školní rok - przedstawić wideoŻycie w mieście3.9.2016

Začal nový školní rok

Prázdniny skončily, školy jsou opět plné dětí. Nový školní rok začal ve čtvrtek 1. září a nejočekávanějším se stal tradičně pro prvňáčky. Letos jich v Bohumíně usedne do lavic skoro o 40 více než vloni, celkem 243. Jde o děti z vlny babyboomu posledních let. Třeba sídlištní základní škola ČSA pro ně otevřela rovnou čtyři třídy.

Přípravy k zahájení školního roku - przedstawić wideoŻycie w mieście27.8.2016

Přípravy k zahájení školního roku

Učitelé, školníci, uklízečky, kuchařky. Zaměstnanci škol se po prázdninách vrátili na svá místa, aby vše připravili na zahájení školního roku. V mnohých budovách na žáky čekají nově vymalované učebny, nová vybavení či vylepšené sportovní plochy. Jen město investovalo do oprav a modernizací několik milionů korun.

Chceme domů (47) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście20.8.2016

Chceme domů (47) – psí útulek

Venčení psům v útulku prospívá. Opuštěným zvířatům pomáhá se socializací a dobrovolníkům zase ulehčuje poznat jejich charakter, který navádí při výběru vhodného psa či fenky novému majiteli. Hromadná venčení jsou v Šunychlu každou neděli od půl třetí do půl šesté odpoledne. Do psího útulku zve dobrovolnice Radka Matonogová.

Vyšetřování velkých požárů - przedstawić wideoŻycie w mieście20.8.2016

Vyšetřování velkých požárů

Dva týdny po ničivém požáru mořírny podniku ŽDB Drátovna stále není jasné, co bylo jeho příčinou. Firma postupně vyvrací teorie a fámy, které se mezi lidmi a na sociálních sítích šíří. Letos jde o druhý velký požár ve městě. V únoru oheň zničil železniční ústřední stavědlo. V tomto případě už vyšetřovatelé pátrání ukončili.

Opravy nevěžových paneláků - przedstawić wideoŻycie w mieście13.8.2016

Opravy nevěžových paneláků

Jsme přibližně v polovině, hlásí stavbaři. Regenerace první skupiny nevěžových paneláků, včetně jejich zateplení, probíhá podle harmonogramu. A to přesto, že podobně jako vloni i letos dělníky sužuje počasí. Spolu s výkyvy teplot jde hlavně o přívalové srážky a silný vítr. Dešťová voda z opravované střechy pronikla do několika bytů.

Očista vodního prvku - przedstawić wideoŻycie w mieście6.8.2016

Očista vodního prvku

Měl být krásnou dominantou opraveného náměstí. Jenže místo sněhobílé občas hraje i dalšími, nechtěnými barvami. Vloni to byla zelená, letos je tón ještě tmavší. Boj o podobu vodního prvku na náměstí T. G. Masaryka v Novém Bohumíně je zdá se nekončící. V této sezóně musela už podruhé zasáhnout odborná čisticí firma.

Požár v mořírně ŽDB Drátovna - przedstawić wideoŻycie w mieście6.8.2016

Požár v mořírně ŽDB Drátovna

Škodu za desítky milionů korun napáchal požár v areálu tažírny patentovaných drátů v podniku ŽDB Drátovna. Ohnisko bylo v takzvané mořírně, kde s plameny v sobotu 30. července několik hodin bojovalo 16 jednotek hasičů. Požár se obešel bez zranění, hala byla v té době vzhledem k celozávodní dovolené mimo provoz.

Dekontaminace bývalé rafinérie - przedstawić wideoŻycie w mieście30.7.2016

Dekontaminace bývalé rafinérie

Více jak půl miliardy korun bude stát dekontaminace areálu po bývalé rafinérii a ropných skladech v Bohumíně. Nákladný projekt po zaniklém státním podniku Benzina má na starost ministerstvo financí. Sanace se týká rozsáhlé plochy u Rafinérského lesíku. Ropné látky lokálně zatěžují půdu a spodní vody.

Vozovka v ul. ČSA a v ul. Slezská - przedstawić wideoŻycie w mieście30.7.2016

Vozovka v ul. ČSA a v ul. Slezská

Léto je časem oprav komunikací, jen Bohumín letos do těch svých investuje včetně chodníků přes 13 milionů korun. Městu ale nepatří všechny silnice, mnohé vlastní kraj a stát. To je případ úseků v ulicích ČSA a Slezská. První jmenovaná se dostala pod palbu kritiky kvůli novému povrchu, druhá je po pár letech provozu viditelně poškozená.

760 let první písemné zmínky - przedstawić wideoŻycie w mieście23.7.2016

760 let první písemné zmínky

Bohumín má 760 let. První domnělá písemná zmínka pochází z formulářové sbírky královny Kunhuty a nejčastěji se uvádí rok 1256, i když k osídlení oblasti došlo dávno předtím. Výročí se slavilo ve Starém Bohumíně, ke kterému se zmínka pojí. Program nabídl kapely, scénu pro děti, stánky, kolotoče a neplánovaně také déšť.

Chceme domů (46) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście16.7.2016

Chceme domů (46) – psí útulek

Díky dobročinnému projektu Nazí jsme krásní a pravdiví už našla i letos první zvířata nový domov. Fotky uměleckých aktů, které jsou do konce července k vidění v Dolní oblasti Vítkovice, vznikaly s pomocí Bohumíňáků. Výtěžek dražby loňských snímků pomohl k nákupu krmiva. Možná, že některý z nalezenců zaujme také vás v dalším díle pravidelné rubriky.

Rekonstrukce vodovodů - przedstawić wideoŻycie w mieście16.7.2016

Rekonstrukce vodovodů

Přes kilometr nového potrubí postaví vodaři v průběhu léta v Bohumíně. Investice za více jak 12 milionů korun spouštějí rovnou na třech místech. Cílem je zamezit možným problémům s kvalitou vody kvůli poruchám. V pudlovských Drátovnách se zároveň zvyšuje kapacita vodovodu, který zásobuje průmyslovou oblast.

Pietní místo a areál Pavlu Srničkovi - przedstawić wideoŻycie w mieście9.7.2016

Pietní místo a areál Pavlu Srničkovi

Událost, která šokovala svět. V 47 letech vloni v prosinci nečekaně zemřel Pavel Srniček, fotbalový brankář a bývalý reprezentant, který i když se stal mezinárodní hvězdou, zůstal uvnitř skromným bohumínským rodákem. Výraznou osobnost města nyní připomíná pamětní deska. Premiéru měla na fotbalové benefici 2. července.

Otevření městského minimuzea - przedstawić wideoŻycie w mieście2.7.2016

Otevření městského minimuzea

Nápad na vznik městského muzea v Bohumíně vyslovili naši předkové už na počátku 20. století, teď dostal jasné obrazy. Ve městě začalo 1. července fungovat minimuzeum s exponáty soukromých i krajských sbírek. Návštěvníkům představuje Bohumín v době pravěku, středověku i v období dvou velkých světových konfliktů 20. století.

Vysvědčení ve školách - przedstawić wideoŻycie w mieście2.7.2016

Vysvědčení ve školách

Škola skončila, začaly prázdniny. Ještě předtím, než se děti vydaly užít si dva měsíce volna, dostaly od učitelů vysvědčení. Většina žáků v Bohumíně ho obdržela ve čtvrtek 30. června, v poslední den školního roku. Pro děti ze školy na třídě Edvarda Beneše bylo vysvědčení sladké, ke známkám dostaly jako bonus něco na zub.

760 let Bohumína výtvarně - przedstawić wideoŻycie w mieście25.6.2016

760 let Bohumína výtvarně

Školáci popustili uzdu fantazii a zamysleli se nad tím, jak bude Bohumín vypadat až mu bude tisíc let. Nápady zhmotnili s pomocí papíru, dřeva i plastu. Soutěž k 760. výročí první písemné zmínky o osadě Bogun, předchůdkyni dnešního města, vyhlásila knihovna, radnice a komise pro městskou část Starý Bohumín.

Antikvariát pod širým nebem - przedstawić wideoŻycie w mieście25.6.2016

Antikvariát pod širým nebem

Přibližně každý osmý Bohumíňák, včetně dětí, chodí pravidelně do knihovny. Registrovaných čtenářů je 2700, to je nejvíce za posledních pět let. Může jich být ještě více, v reakci na kampaň Kniha do ulic a díky antikvariátu. Prodala se přibližně polovina knih určených ke skartaci. Rekordman si za pár korun odnesl 140 kusů.

Den otevřených dveří v nemocnici - przedstawić wideoŻycie w mieście18.6.2016

Den otevřených dveří v nemocnici

Měla skončit a zmizet z mapy zdravotnických zařízení. Do hry o zachování nemocnice ve Starém Bohumíně před 20 lety vstoupilo město s tím, že ji převzalo do své správy. Vybraná oddělení zanikla, jiná přibyla, modernizují se pavilony, hledají prostředky na mzdy. K 20. výročí městská nemocnice otevřela pracoviště veřejnosti.

Game4Bonatrans – finále projektu - przedstawić wideoŻycie w mieście18.6.2016

Game4Bonatrans – finále projektu

Největší uplatnění na trhu práce v současnosti mají absolventi technických oborů, zájem o ně stoupá a je jich nedostatek. Některé firmy mají problém s obsazením vybraných pozic. Tři obří průmyslové podniky, včetně bohumínského Bonatransu, přišly s projektem, který má mládež k technice přitáhnout. Pilotní část jde do finále.

Chceme domů (45) - kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście18.6.2016

Chceme domů (45) - kočičí útulek

Na webu www.kockybohumin.cz a na facebooku. Vybírat nového zvířecího kamaráda pro svou rodinu můžete i elektronickou cestou. Místní kočičí útulek z Pudlova na internetu pravidelně aktualizuje fotografie a popisky k nalezencům. Nyní je například v nabídce také spousta koťat. Na návštěvu do depozitu zve Miroslava Kocurová.

Žákyně 9. třídy o přeživším holocaustu - przedstawić wideoŻycie w mieście18.6.2016

Žákyně 9. třídy o přeživším holocaustu

Před 74 lety ho nacisté z rasových důvodů deportovali do ghetta v Terezíně. Poté byl vězněm v koncentračním táboře Osvětim a Sachsenhausen. Luděk Eliáš začal o svém osudu veřejně mluvit teprve nedávno. Jeho příběh zaujal Kláru Nesrstovou z Bohumína. Žákyně 9. třídy o něm napsala práci a on si ji přijel osobně přečíst.

Praktické zkoušky kuchařů-číšníků - przedstawić wideoŻycie w mieście11.6.2016

Praktické zkoušky kuchařů-číšníků

Gastronomie má nové posily, studium na místní střední škole letos uzavírají skoro dvě desítky kuchařů a číšníků. Obor spojuje obě profese a jeho žáci v tomto týdnu skládali praktickou část učňovské zkoušky. Museli si poradit s jídlem v kuchyni i s obsluhováním hostů. Kdo uspěje, dosáhne na výuční list, a může zkusit nástavbu.

Maturitní zkoušky a vyřazení absolventů - przedstawić wideoŻycie w mieście4.6.2016

Maturitní zkoušky a vyřazení absolventů

Dny plné napětí a nervozity mají za sebou, maturanti složili zkoušku dospělosti. Před komise v květnu v Bohumíně předstoupilo při ústním zkoušení na 130 žáků. Ještě předtím museli zvládnout státní část. V testech zůstala v Česku i přes mírné zlepšení nejméně úspěšným předmětem matematika, nezvládlo ji 23 % maturantů.

Opravy nevěžových paneláků - przedstawić wideoŻycie w mieście4.6.2016

Opravy nevěžových paneláků

Městské bytové domy znovu v pavučině z lešení. Bohumín spustil další hromadnou opravu bytového fondu, tentokrát zaměřenou na nevěžové paneláky. Práce probíhají na několika místech najednou. V průběhu dvou let prokoukne 19 domů s více jak 40 vchody. Bohumín si na rekonstrukce bere úvěr s nízkým úrokem, nájemné nezvýší.

Zpochybnili rozbory k drogám - przedstawić wideoŻycie w mieście4.6.2016

Zpochybnili rozbory k drogám

Výsledky jsou nepřesné, zbytečně jste vystrašili veřejnost, neumíte prevenci. Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády zpochybnil kroky, které podnikla města Orlová, Bohumín i další letos na jaře. U vybraných škol byly odebrány vzorky odpadních vod. Podle expertízy mají děti v Bohumíně zkušenosti s marihuanou, extází a pervitinem.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad