Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1936
Strona 33.222222222222 / 54
Prohlídky hotelu Pod Zeleným dubem - przedstawić wideoŻycie w mieście12.9.2015

Prohlídky hotelu Pod Zeleným dubem

Bohumín má za sebou událost roku. Po dvouleté rekonstrukci město otevřelo svou jedinou secesní kulturní památku. Bývalý Národní dům, dnes hotel Pod Zeleným dubem, je dominantou náměstí ve Starém Bohumíně. Znovu je v něm společenský sál, restaurace, hotel a nově infocentrum. Připravují se pivní lázně a muzeum.

Chceme domů (36) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście5.9.2015

Chceme domů (36) – kočičí útulek

Žádná dovolená, kočičí miniútulek v Pudlově funguje po celé léto skoro bez omezení. Není divu, desítky zvířat jsou tam odkázány na pomoc člověka. Další nalezenci navíc přibývají, mnohdy nechutným způsobem. Zejména koťata končí v krabicích pohozených rafinovaně v blízkosti útulku. K jeho návštěvě zve Miroslava Kocurová.

Monitoring netopýrů - przedstawić wideoŻycie w mieście5.9.2015

Monitoring netopýrů

Odborníci jsou příjemně překvapeni velkou populací netopýrů v Bohumíně. Za pravdu jim dává monitoring, který provádějí místní speleologové. Přísně chráněným savcům se daří i přesto, že jim komplikuje život zateplování domů. Probíhající výzkum má přesně zmapovat výskyt netopýrů a zlepšit jejich ochranu v aglomeraci.

Nový školní rok - przedstawić wideoŻycie w mieście5.9.2015

Nový školní rok

Dva měsíce školy zely prázdnotou, už to ale neplatí. Prázdniny skončily a v úterý 1. září se děti vrátily zpátky do lavic. Mnohde narazí na opravené nebo zmodernizované budovy, protože Bohumín do nich v létě investoval na 13 milionů korun. Do prvních tříd nastoupilo 208 prvňáčků, to je skoro stejný počet jako vloni.

Výsledky ankety k bezpečnosti - przedstawić wideoŻycie w mieście5.9.2015

Výsledky ankety k bezpečnosti

Pocit bezpečnosti v Bohumíně není dobrý. Vyplývá to z ankety, která probíhala na jaře na internetu. Anonymní dotazník vyplnilo na webu 950 lidí. Většina uvedla, že se bezpečně necítí, přestože kriminalita podle oficiálních čísel klesá. První reakcí na průzkum budou asistenti prevence kriminality, ti nastoupí už za pár týdnů.

Chceme domů (35) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście29.8.2015

Chceme domů (35) – psí útulek

Teprve několikatýdenní štěňata kdosi zavezl autem k rybníku, tam je pohodil a nechal napospas osudu. I takový případ zaregistrovali místní psí dobrovolníci v uplynulých dnech. Štěňata ale měla štěstí, brzy našla nový domov. Možná, že se tohle povede také psům z nabídky 35. dílu pravidelné rubriky Chceme domů.

Alkohol a cyklisté - przedstawić wideoŻycie w mieście22.8.2015

Alkohol a cyklisté

Alkohol nepatří nejen za volant, ale ani na jízdní kolo. Policisté se po celé republice zaměřili na cyklisty a kontrolovali, zda před cestou nepili. Dopravně-preventivní akce proběhla záměrně v létě, kdy horké počasí zrádně láká k výletu do výčepu. Cyklistovi pod vlivem alkoholu hrozí ve správním řízení pokuta až 20 tisíc korun.

Zápach z kompostárny - przedstawić wideoŻycie w mieście8.8.2015

Zápach z kompostárny

Už několik let obtěžuje obyvatele Vrbice na jaře a v létě zápach, který se touto bohumínskou částí šíří. Hnilobný odér pochází z kompostárny u skládky odpadů v Hrušově. Areál patří sousední Ostravě a její společnost OZO situaci řeší dlouhodobě. I v důsledku důrazného ohrazení Bohumína přijala další opatření.

Nová hemodialýza - przedstawić wideoŻycie w mieście1.8.2015

Nová hemodialýza

Lidé s nemocnými ledvinami se dočkali, v Bohumíně začala fungovat nová hemodialýza. V areálu městské nemocnice ji postavil soukromý investor a je podle něj jedním z nejmodernějších zařízení v regionu. Pacientům závislým na umělé ledvině ušetří hlavně čas, protože dosud museli dojíždět do zařízení v okolí.

Chceme domů (34) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście25.7.2015

Chceme domů (34) – psí útulek

Dosud neměli štěstí na chovatele, ale doufají v druhou šanci. Jejich osudy můžete sledovat na facebooku psího útulku, anebo se za opuštěnými psy rovnou vydat. Areál na Větrné ulici v Šunychlu funguje také o prázdninách. Čtveřici nalezenců představí v novém vydání rubriky Chceme domů Radka Matonogová.

Zázemí hasičů v Nové Vsi - przedstawić wideoŻycie w mieście25.7.2015

Zázemí hasičů v Nové Vsi

O společenský život v osadě Nová Ves se podobně jako v jiných částech města starají dobrovolní hasiči. Před časem dostali ránu, která je mohla srazit na kolena a definitivně ukončit jejich činnost. Neznámý zloděj a žhář jim zapálil dřevěné zázemí v hasičské zahradě. Novoveští to nevzdali. Spojili síly a od základů ho staví znovu.

Hasiči mají nové auto a garáže - przedstawić wideoŻycie w mieście18.7.2015

Hasiči mají nové auto a garáže

Hasiči v Bohumíně mají nové zázemí a jednu z nejmodernějších požárních zbrojnic na Karvinsku. Po čtyřech letech končí poslední etapy rekonstrukce základny místní profesionální jednotky. Už za pár dnů sbor Moravskoslezského kraje uvede do provozu garáže v Jateční ulici a zaparkují v nich rovnou dvě nová zásahová auta.

Videoterminály končí, herny zavírají - przedstawić wideoŻycie w mieście18.7.2015

Videoterminály končí, herny zavírají

Boj s větrnými mlýny připomínalo tažení Bohumína proti hazardu. Před 10 lety město vydalo vyhlášku, aby vytěsnilo výherní automaty. Stalo se, jenže provozovatelé heren zákaz obešli a nainstalovali místo starých přístrojů moderní videoterminály. Až teď se města v praxi konečně domohla práva a první podniky zatáhly roletu.

Bouře ničila stromy i větve - przedstawić wideoŻycie w mieście11.7.2015

Bouře ničila stromy i větve

Ve středu nad ránem kraj zasáhly prudké bouřky a silný vítr. Jen do pravého poledne hasiči v regionu vyjeli k 160 zásahům, z toho na Karvinsku jich bylo více jak 80. Nejčastěji šlo o likvidaci vyvrácených stromů a spadlých větví. Bouřky přišly po několikadenních tropických vedrech, kdy i v našem městě padaly teplotní rekordy.

Oprava Národního domu končí - przedstawić wideoŻycie w mieście11.7.2015

Oprava Národního domu končí

Národní dům ve Starém Bohumíně už opustila podstatná část dělníků. Po roce a půl je stavba dokončená a dolaďují se poslední detaily. V oknech visí záclony, nábytek je na svém místě. Secesní dům si ale na první návštěvníky ještě počká. Kolaudace a inventarizace budou jedny z nejsložitějších za poslední roky. Investorem projektu je město.

Evropské peníze pro Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście4.7.2015

Evropské peníze pro Bohumín

K projektům za desítky milionů korun pomohly Bohumínu evropské peníze. Jen na obnovu bytových domů a veřejných prostranství Evropská unie poslala 90 milionů. Aktuální programové období právě vrcholí a tuzemská města vstupují do dalšího. Třeba místní akční skupina, jejímž členem je Bohumín, už ví, že dostane 112 milionů.

Doplatky zase bez obcí - przedstawić wideoŻycie w mieście27.6.2015

Doplatky zase bez obcí

Co bylo včera, dnes neplatí. Podle nového výkladu ministerstva vnitra úřady práce nepotřebují souhlas obcí k vyplácení doplatku na bydlení pro lidi na ubytovnách. Rezort změnil právní výklad zákona ani ne po půl roce. V Bohumíně je 11 ubytoven, město chtělo regulovat jejich příjmy a zkrotit sociální byznys. Ubytovny byly proti.

Vysvědčení školákům - przedstawić wideoŻycie w mieście27.6.2015

Vysvědčení školákům

Školáci se dočkali, letní prázdniny klepou dveře. Předtím ještě učitelé rozdají vysvědčení. Jen na základních školách v Bohumíně si ho převezme na 1740 dětí a mnozí budou spokojení. Pro řadu z nich končí školní rok oficiálně až 30. června, ale na některých školách začaly prázdniny díky ředitelskému volnu o pár dnů dříve.

Požár skladu lisovaných plastů - przedstawić wideoŻycie w mieście20.6.2015

Požár skladu lisovaných plastů

Zábavu vystřídaly manévry při letošním místním největším požáru. Jen pár minut po skončení sobotních městských slavností spěchaly desítky hasičů k areálu firmy u parku Petra Bezruče. Oheň se tam zmocnil obřích balíků lisovaných plastů určených k dalšímu zpracování. Komplikovaný zásah se protáhl do nedělního rána.

Ubytovny a sociální bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście20.6.2015

Ubytovny a sociální bydlení

Skoro 150 lidí z ubytoven se podepsalo pod petici, kterou protestují proti rozhodnutí radních v otázce doplatku na bydlení. Ti k jeho vyplácení dosud nedali úřadu práce jediný souhlas, a brojí proti byznysu ubytoven. Město sází spíše na sociální bydlení a dokončuje novou koncepci s přísnými pravidly. Bohumín oslovil Armádu spásy.

Chceme domů (33) - kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście13.6.2015

Chceme domů (33) - kočičí útulek

Kočičímu útulku v Pudlově pomáhají elektronické aukce nepotřebných věcí nebo nevhodných dárků. Lidé je věnují depozitu a ten je vydraží na facebooku, výtěžek putuje na krmivo a na péči o zvířata. Zapotřebí jsou také lidské zdroje, útulek hledá dobrovolníky. Další díl rubriky Chceme domů připravila Miroslava Kocurová.

Parcely na ul. Petra Cingra - przedstawić wideoŻycie w mieście13.6.2015

Parcely na ul. Petra Cingra

Ulice Petra Cingra, Anenská a ve vzdálené budoucnosti také stávající plochy s ornou půdou v Šunychelské a Ovocné ulici. Tam všude město počítá se zástavbou rodinnými domy. Záměry jsou nejdál v ulici Petra Cingra, kde půjdou do prodeje první stavební parcely. Nových rodinných domů vzniká v Bohumíně ročně asi deset.

NE doplatkům na bydlení - przedstawić wideoŻycie w mieście6.6.2015

NE doplatkům na bydlení

Bohumín vystavil stop doplatkům na bydlení, radní nevyhověli ani jedné žádosti lidí z ubytoven a souhlas neudělili, bez něj úřad práce nemůže dávku vyplácet. Město je prvním v republice, které takto striktně postupuje a postoj avizovalo dopředu. Majitelé ubytoven to kritizují. Ubytovaní vyčkávají, co bude dál, chtějí městské byty.

Ústřední vytápění CZT - przedstawić wideoŻycie w mieście6.6.2015

Ústřední vytápění CZT

V prvních městských domech začala letošní etapa dopojování bytů na centrální zásobování teplem. Stávající lokální topidla zmizí, nahradí je nově postavené rozvody ústředního vytápění. Objevil se ale další případ, kdy nájemník s výstavbou v bytě nesouhlasí a blokuje ji. Krajský soud se v podobné kauze postavil na stranu města.

Mladý řidič zdemoloval zastávku - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2015

Mladý řidič zdemoloval zastávku

Rychle nabyl, rychle pozbyl. Pouhých 18 dnů si užíval řidičského průkazu mladík z Bohumína, než o něj kvůli dopravní nehodě a alkoholu přišel. Takovou bleskovou akci dopravní experti ve městě nepamatují. Všechno se semlelo o víkendu (23. 5.) v noci ze soboty na neděli. Výsledkem je nejen ztráta řidičáku, ale i škoda za desítky tisíc.

Regenerace sídlišť - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2015

Regenerace sídlišť

Bohumínská sídliště mění svou tvář. V letošním roce město obnoví okolí věžáků mezi ulicemi Jateční, ČSA a Okružní. Práce odstartují přibližně za měsíc. Projektanti začínají zpracovávat projekt také pro další dvě lokality se stovkami bytů. Ve všech případech se nájemníci mohli k plánům vyjádřit, většina se této možnosti vzdala.

ZŠ ČSA má 45 let - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2015

ZŠ ČSA má 45 let

Dodnes jí mnozí neřeknou jinak než „Nová škola“, a přitom se v ní vystřídalo už mnoho generací. Základní škola v ulici Československé armády v Novém Bohumíně letos slaví 45. narozeniny. Žáky a učitele poprvé uvítala 1. září 1970, vznikla jako součást nového sídliště. Stále je ve skvělé formě a slavila nejen školní akademií.

Chceme domů (32) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście23.5.2015

Chceme domů (32) – psí útulek

Mají problém s ubytováním a se živobytím, přesto si pořizují jednoho a někdy i více psů. Jenže ti se po čase vracejí zpátky do útulku. Zařízení proto zpřísnilo pravidla. Na druhou stranu, dobrovolníkům se v posledních dnech povedlo najít nový trvalý domov hned několika psům. Zajímavosti připravila pro květnové vydání rubriky Chceme domů dobrovolnice Radka Matonogová.

Středoškolské maturity - przedstawić wideoŻycie w mieście23.5.2015

Středoškolské maturity

Středním školám vládnou maturity, vrcholí jejich závěrečná část v podobě ústního zkoušení. Ke komisím na místním gymnáziu a na střední škole jde přes 150 žáků. Profilové části předcházela společná písemná část státní maturity, která má jednotná zadání a částečně centrální vyhodnocení. V Česku ji letos nezvládlo 16 % žáků.

Boj o vánoční stromy - przedstawić wideoŻycie w mieście16.5.2015

Boj o vánoční stromy

Zahradníci bojují o smrky v centru města. Jehličnany, které léta slouží jako vánoční stromy, čelí hned dvěma škůdcům. Mimořádně rychlým tempem je devastuje mšice korovnice smrková a některé kusy také kůrovec. Oba řádí ve městě už několik let. Proti mšicím zahradníci nasadili speciální postřik, zda zabere není jisté.

Investice pro zimní stadion - przedstawić wideoŻycie w mieście16.5.2015

Investice pro zimní stadion

Hala zimního stadionu se po letech konečně zbaví vlhkosti, která zpravidla na podzim kondenzovala a ničila střešní konstrukci i kvalitu ledu. S problémem má zatočit nová vzduchotechnika s odvlhčením. Za investici město zaplatí 1 milion 600 tisíc korun. Pomyslný letní spánek aréna využívá i k regeneraci a důkladné údržbě.

Vývoj kriminality a pocit bezpečnosti - przedstawić wideoŻycie w mieście16.5.2015

Vývoj kriminality a pocit bezpečnosti

Kriminalita v Bohumíně poklesla, je nejnižší za posledních víc jak 20 let. Vyplývá to z policejních statistik. Nicméně boj se zloději a vandaly nikdy nekončí. Své o tom vědí ti, kteří se stali oběťmi trestných činů a krádeží. Nemálo z nich se přitom v oficiálních číslech neobjeví. Pocit bezpečí není dobrý, ukazuje to aktuální průzkum.

Další domy napojí na teplovod - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2015

Další domy napojí na teplovod

Bohumín se chystá na největší napojování městských bytů na centrální zásobování teplem za poslední tři roky. Montážní firmy vybudují ústřední vytápění pro 40 vchodů s 270 byty, nahradí v nich plynová gamata a další individuální topidla. Jde o domy, které se kvůli tomu nenapojily při plošném zavádění teplovodu v roce 2010.

Kanalizace pro 50 domů - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2015

Kanalizace pro 50 domů

Kanalizaci pro přibližně 50 rodinných domů plánuje v letošním roce postavit město Bohumín. Nové rozvody s napojením na čistírnu odpadních vod vzniknou v částech Starý Bohumín, Šunychl a Skřečoň. V poslední jmenované práce začnou jako první. Město do výstavby kanalizací investuje z rozpočtu ročně několik milionů korun.

Školné a stravné bezhotovostně - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2015

Školné a stravné bezhotovostně

Maximální množství plateb za školné a stravné od září bezhotovostně. To je cíl Bohumína v jeho mateřinkách, školách a školních jídelnách. Mnohé z nich tuhle možnost nabízí dobrovolně už několik let, teď město zavede ve svých zařízeních platby převodem plošně. Cílem je vyšší komfort, větší bezpečnost i přehlednost.

70. výročí osvobození Bohumína - przedstawić wideoŻycie w mieście2.5.2015

70. výročí osvobození Bohumína

Před 70 lety se Bohumín znovu svobodně nadechl, osvobozením pro něj skončila 2. světová válka. První vojáci Rudé armády překročili břeh řeky Odry u Starého Bohumína 1. května 1945 v časných ranních hodinách. Na den přesně po sedmdesáti letech si město události připomnělo pietním aktem ve Skřečoni.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1936

    Městský úřad