Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1936
Strona 15.444444444444 / 54
Bohumín spustil výstavbu lesoparku Na Panském - przedstawić wideoŻycie w mieście6.6.2020

Bohumín spustil výstavbu lesoparku Na Panském

2,5 tisíce stromů a 1,5 tisíce keřů vytvoří nový lesopark. Bohumín ho s pomocí úprav terénu vybuduje v poli mezi Novým Bohumínem a Novou Vsí. V historii města ojedinělý projekt pamatuje na přírodu i na lidi a jejich trávení volného času, nabídne zázemí pro procházky, běh či slunění. Výstavba začala teď na jaře a skončí příští rok.

Nemocnice odebrala přes 400 vzorků na Covid-19 - przedstawić wideoŻycie w mieście6.6.2020

Nemocnice odebrala přes 400 vzorků na Covid-19

Šestým týdnem funguje v areálu Bohumínské městské nemocnice odběrové místo k testům na nový koronavirus, počet vzorků překročil hranici 400. Ve spolupráci s krajem a hasiči stanice vznikla jako poslední v regionu a ušetřila cestu do center v okolí nejen Bohumíňákům. Pomáhá pendlerům, kteří migrují přes hranici za prací.

Bohumín vybral místa pro kolumbária - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2020

Bohumín vybral místa pro kolumbária

Bohumín zveřejnil podobu budoucích kolumbárií. Počítá se nimi na hřbitovech v Novém a Starém Bohumíně, a to ještě v letošním roce. V tuhle chvíli už probíhá výběrové řízení na zhotovitele. Venkovní kolumbária budou mít ve městě premiéru, podobně jako žádaná rozptylová loučka. Nejbližší je dnes v Karviné či Havířově.

Do základních škol se vrátily děti z 1. stupně - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2020

Do základních škol se vrátily děti z 1. stupně

Znovu v lavicích. Zkraje týdne se vrátila do bohumínských základek zhruba polovina dětí z prvního stupně, rozhodli o tom jejich rodiče. Největší zájem byl v malotřídkách v Záblatí a Starém Bohumíně, kde v pondělí 25. května uvítali až 80 procent žáků. Kvůli koronavirovým opatřením školy musely posílit hygienu a přijmout zvláštní režim.

Chceme domů (93) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2020

Chceme domů (93) – kočičí útulek

Péče a vlídnost dělá divy, potvrzují ošetřovatelé opuštěných zvířat. Potěšil je příběh kocoura Felixe, který se na jaře zabydlel v novém domově. Původně bezkontaktní tvor se začíná mazlit a nechá se pohladit, vzdálenost se zkracuje a lidská ruka už pro něj není takovým strašákem, jako dřív. Kdo další v útulku čeká na novou šanci? Adepty vybrala Miroslava Kocurová z pudlovského depozitu.

Mateřské školy otevřely v pondělí 25. května - przedstawić wideoŻycie w mieście30.5.2020

Mateřské školy otevřely v pondělí 25. května

Mateřskými školami znovu zní dětský smích. Otevřely podobně jako ty základní v pondělí 25. května, skoro na den přesně po dvou měsících. Bohumín své mateřinky uzavřel 23. března, kdy z šesti set registrovaných dětí v době koronavirové docházelo nakonec jen šestnáct. Zkraje týdne se vrátilo 44 procent dětí.

Bilance zápisů do mateřinek, příprava otevření školek - przedstawić wideoŻycie w mieście23.5.2020

Bilance zápisů do mateřinek, příprava otevření školek

Malí čiperové se vracejí do mateřských škol. Radní Bohumína i na přání rodičů rozhodli, že mateřinky otevřou stejně jako 1. stupeň základních škol v pondělí 25. května. Mezitím učitelky připravovaly objekty k oživení provozu a řešily zápisy nováčků. Místa budou nakonec pro všechny děti, ukázala květnová porada.

Obnovili prvorepublikový hrob vojína Šťastného - przedstawić wideoŻycie w mieście23.5.2020

Obnovili prvorepublikový hrob vojína Šťastného

První válečný konflikt vedlo Československo jen 2,5 měsíce poté, co vzniklo. Byl o státní hranici na Těšínsku, které si nárokovalo Polsko. Takzvaná Sedmidenní válka z ledna 1919 byla krátká, dozvuky ale trvaly ještě měsíce poté. Jednou z posledních obětí se stal Bohumíňák vojín Klement Šťastný. Jeho hrob na jaře prošel opravou.

Deváťáci se vrátili do školních lavic, čekají je přijímačky - przedstawić wideoŻycie w mieście16.5.2020

Deváťáci se vrátili do školních lavic, čekají je přijímačky

Ticho na chodbách a prázdné učebny. Tak vypadaly tuzemské školy od 11. března, kdy je uzavřela opatření kvůli šíření koronaviru. Dnes už to neplatí. První žáci se v pondělí 11. května vrátili do lavic, i když nejde a do konce června ani nepůjde o klasickou výuku. Zpátky jsou deváťáci, kteří se připravují na přijímací zkoušky.

Ve Starém Bohumíně město buduje 11 nových bytů - przedstawić wideoŻycie w mieście16.5.2020

Ve Starém Bohumíně město buduje 11 nových bytů

Starý Bohumín, ulice Slezská, číslo popisné 19 a 348. Tuhle adresu si příští rok na jaře budou moci do občanského průkazu zapsat nájemníci, kteří se nastěhují do 11 nových bytů. Město je buduje kompletní přestavbou dvou bývalých domů s pečovatelskou službou, které se nacházejí v historickém jádru a dostanou proto původní vzhled.

Dobrovolníci uklidili břeh Vrbického jezera - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2020

Dobrovolníci uklidili břeh Vrbického jezera

Plechovky, plasty, skleněné lahve, ale i molitanová matrace nebo pár zánovních bot. To je pouze zlomek věcí, které jsou lidé schopni pohodit do přírody, navíc do okolí oblíbené rekreační oblasti. Přesvědčili se o tom členové sportovního klubu Oceláci, kteří uspořádali úklid břehů Vrbického jezera na hranici Bohumína a Ostravy.

Pláž Kališova jezera pro sezónu připravena - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2020

Pláž Kališova jezera pro sezónu připravena

Rozvoj letní rekreace u Kališova jezera v Šunychlu má zelenou. Vlastníkem území známého jako „špice“, tedy kolem pláže, bude město Bohumín. Zápis do katastru proběhne někdy v druhé polovině tohoto měsíce. Část vodní plochy s pozemky kolem koupilo od kamenolomů za 2,5 milionu korun. Rozvoj letních aktivit si Bohumíňáci přáli v anketě. Pro letošní sezónu je vše připraveno.

Za parkem bludiště pro děti i nový chodník - przedstawić wideoŻycie w mieście9.5.2020

Za parkem bludiště pro děti i nový chodník

Zkraje letních prázdnin otestují první malí Bohumíňáci listnatý labyrint. Bludiště z habrů je hlavní dominantou nové dětské atrakce, kterou připravují město a jeho společnost Bospor provozující sportoviště a rekreační zóny. Z centra se k labyrintu dostaneme novou zkratkou, její otevření by mělo proběhnout ještě teď v květnu.

75 let od osvobození Bohumína a konce 2. světové války - przedstawić wideoŻycie w mieście2.5.2020

75 let od osvobození Bohumína a konce 2. světové války

Před 75 lety se Bohumín dočkal osvobození, německé nacistické vojsko ve městě vyklidilo pozice. Nebylo to zadarmo, mrtvých byly desítky. V lednu 1945 se sem přiblížila východní fronta a Němci zde vytvořili opěrný bod. První sovětský voják vstoupil na území Bohumína po osvobození 1. května kolem třetí hodiny ranní.

Slezský rynek je zpátky, tržnice dezinfikována - przedstawić wideoŻycie w mieście2.5.2020

Slezský rynek je zpátky, tržnice dezinfikována

Sazenice do zahrady, pečivo nebo zelenina a textil. Městská tržnice znovu ožila, už déle jak týden je po měsíční nucené přestávce opět v provozu. Prázdné pulty byly důsledkem preventivních omezení kvůli šíření koronaviru. Hned v prvním možném termínu se vrátili taky farmáři a regionální producenti na známý Slezský rynek.

Bohumín investuje do atrakcí dětských koutků - przedstawić wideoŻycie w mieście25.4.2020

Bohumín investuje do atrakcí dětských koutků

Do městských částí Bohumína se stěhují mladé rodiny s malý dětmi. Jen za posledních 11 let lidé postavili přes 150 nových rodinných domů. Například v Záblatí vznikají rovnou ve dvou ulicích. Na přání místních proto v lokalitě město vybudovalo malý dětský koutek. Z nových atrakcí budou mít radost i caparti v jiných částech Bohumína.

Nemocnice má odběrové místo k testům na koronavirus - przedstawić wideoŻycie w mieście25.4.2020

Nemocnice má odběrové místo k testům na koronavirus

Bohumínská městská nemocnice má odběrové místo pro testování lidí na přítomnost koronaviru, funguje od středy 22. dubna. Pacienti z Bohumína a okolí díky němu už nemusí jezdit do vzdálenějších zařízení například v Ostravě nebo Karviné. Odběrové místo zřídil kraj s pomocí hasičů, zdravotníky zapůjčila městská nemocnice.

První Bohumíňák nakažený koronavirem prvním uzdraveným - przedstawić wideoŻycie w mieście25.4.2020

První Bohumíňák nakažený koronavirem prvním uzdraveným

Nejméně nakažených novým typem koronaviru na Karvinsku má Bohumínsko, tedy oblast Bohumína, Dolní Lutyně a Rychvaldu. Do poloviny uplynulého týdne testy potvrdily nemoc u 14 lidí. Prvním uzdraveným Bohumíňákem se stal Marek Palka, učitel ZŠ na tř. Dr. E. Beneše. Svolil s tím, že se o svou zkušenost podělí textovou formou. Protože nic netajil, obraceli se na něj další lidé v podobné situaci, sdíleli poznatky i rady.

Rouškomat v Bohumíně zásobují zručné šičky - przedstawić wideoŻycie w mieście25.4.2020

Rouškomat v Bohumíně zásobují zručné šičky

Nikdy se o rouškách nemluvilo tolik, jako teď, v době koronavirové. Podle epidemiologů je z tváří hned tak rychle nesundáme a zájem o ústenky proto trvá. V Bohumíně je třetím týdnem v provozu rouškomat, automat, ve kterém si je pořídíte za několik desetikorun. Roušky šijí dobrovolníci a pracovníci z městského centra.

Chceme domů (92) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście18.4.2020

Chceme domů (92) – psí útulek

Až do odvolání je zrušeno oblíbené nedělní venčení psů z městského útulku. Krok navazuje na platná mimořádná opatření. V okamžiku, kdy bude venčení opět možné, o tom útulek přinese informaci na svém sociálním profilu. Adopce nicméně pokračují dál, z nabídky psích útuláčků vybírá Radka Matonogová.

Vyšetřování požáru skončeno, ZŠ Skřečoň opravena - przedstawić wideoŻycie w mieście18.4.2020

Vyšetřování požáru skončeno, ZŠ Skřečoň opravena

Příčina vzniku neznámá, odloženo. Definitivní verdikt policie. Půl roku trvající vyšetřování a analýzy nezjistily, proč vloni o prázdninách vzplála část střechy základní školy ve Skřečoni. Požár a jeho následky způsobily škodu skoro 6 milionů korun. Teď už je budova opět v dobré kondici, a s ještě lepším vybavením.

Zápisy do mateřinek budou 4. – 7. května - przedstawić wideoŻycie w mieście18.4.2020

Zápisy do mateřinek budou 4. – 7. května

Bohumín má za sebou zápisy dětí do prvních tříd, bez osobní přítomnosti budoucích prvňáčků a taky bez rodičů. Kvůli preventivním opatřením spojeným s koronavirem proběhly zejména elektronicky, s pomocí počítače. Školy je teď vyhodnocují. Podobně město zorganizuje květnové zápisy do mateřinek.

Zvýšený zájem o sběrný dvůr odpadu - przedstawić wideoŻycie w mieście18.4.2020

Zvýšený zájem o sběrný dvůr odpadu

Nejen zdravotníci, policisté nebo prodavačky v první linii, také popeláři. V době mimořádných opatření pracují obsluhy svozových vozů technických služeb naplno. Totéž platí pro další úseky městského BM servisu, včetně obou sběrných dvorů. Přestože upravily provozní dobu a přijaly určitá omezení, zůstaly v provozu.

Bohumín očistil a dezinfikoval čekárny zastávek - przedstawić wideoŻycie w mieście11.4.2020

Bohumín očistil a dezinfikoval čekárny zastávek

Města a obce ve zvýšené míře dezinfikují veřejná místa s cílem snížit riziko nákazy koronavirem. Například společné prostory a kanceláře radnice v Bohumíně to podstupují několikrát denně. Zvýšená dezinfekce platí v obchodech, na vlakovém nádraží i dalších místech. Důkladnější očistu mají za sebou taky autobusové čekárny.

Chceme domů (91) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście11.4.2020

Chceme domů (91) – kočičí útulek

Zvířecí útulky se potýkají s výpadkem financí. Mnohé z nich se totiž účastní umisťovacích výstav, které jsou v době mimořádných opatření zrušené. O část peněz, mimo jiné k léčbě nalezenců, kvůli tomu přišel třeba kočičí miniútulek v Pudlově. Dárci mohou pomoci pravidelným příspěvkem jako takzvaný „stovkař“. Nabídku dalšího dílu Chceme domů připravila Miroslava Kocurová.

Krizový štáb: počty nakažených koronavirem, domov seniorů - przedstawić wideoŻycie w mieście11.4.2020

Krizový štáb: počty nakažených koronavirem, domov seniorů

Postupná rozvolňování mimořádných opatření, nicméně nouzový stav trvá. Česko má za sebou pátý týden doby koronavirové. Nadále platí, že neohroženější skupinou jsou senioři, právě jim proto krizový tým Bohumína věnuje velkou pozornost. Městské centrum sociálních služeb vytvořilo v domově Cesmína preventivní Covid zónu.

V uzavřených školách zahájili opravy - przedstawić wideoŻycie w mieście11.4.2020

V uzavřených školách zahájili opravy

Už měsíc školy zejí prázdnotou, uzavřela je opatření spojená s tažením proti koronaviru. Ne všude je ale ticho. Ve dvou základních školách v Bohumíně jsou teď místo žáků stavební dělníci a instalatéři. Město narychlo přeorganizovalo plán a spustilo některé z investičních akcí chystaných původně na letní prázdniny.

Krizový štáb, úlevy nájmu nebytů a připravenost nemocnice - przedstawić wideoŻycie w mieście4.4.2020

Krizový štáb, úlevy nájmu nebytů a připravenost nemocnice

Radní Bohumína zkraje dubna rozhodnou o úlevách pro živnostníky, kteří podnikají v nebytových prostorech města. Návrh už je na stole, na zasedání krizového štábu to potvrdil starosta Petr Vícha. Na nápor pacientů s novým koronavirem, u kterých bude těžší průběh, se mezitím připravuje městská nemocnice. Preventivní opatření přijaly i domovy seniorů.

Mimořádná opatření: žádné svatby ani velké oslavy - przedstawić wideoŻycie w mieście4.4.2020

Mimořádná opatření: žádné svatby ani velké oslavy

Česko tři týdny bez jediného uzavřeného sňatku. Vláda je usnesením v rámci stavu nouze a omezení volného pohybu, tedy v opatřeních proti šíření koronaviru, od 16. března zakázala. Výjimku neudělila, protože resort vnitra svatby nezahrnul mezi neodkladné úřední záležitosti. Své „ano“ musely odložit i páry z Bohumína a okolí.

Provozní doba ordinací lékařů a praktické informace - przedstawić wideoŻycie w mieście4.4.2020

Provozní doba ordinací lékařů a praktické informace

Doba koronovirová způsobila uzavření lékařských ordinací i specializovaných ambulancí. Zatímco někde vás v Bohumíně ošetří, aniž byste si návštěvu museli předem telefonicky objednat, jinde si termín i hodiny musíte domluvit předem, a to nejen u specialistů, ale i u praktiků. Někteří lékaři neordinují vůbec, jiní poskytují jen telefonické či e-mailové konzultace a svým pacientům zasílají e-recepty. Před návštěvou jakékoli ordinace je ...

Donáška potravin osamělým seniorům a lidem v karanténě - przedstawić wideoŻycie w mieście28.3.2020

Donáška potravin osamělým seniorům a lidem v karanténě

Žijí sami, mají vysoký věk a zdravotní problémy, rodinu daleko či vůbec. Pro tyto a podobné případy Bohumín zřídil v době mimořádných opatření donáškovou službu základních potravin. Pracovníci městského centra sociálních služeb jimi takto zásobují rovněž lidi, kteří jsou kvůli riziku šíření koronaviru v preventivní karantén

Galanterie a prodejny metrového textilu podržely Česko - przedstawić wideoŻycie w mieście28.3.2020

Galanterie a prodejny metrového textilu podržely Česko

Galanterie a prodejny s metrovým textilem. Místa, kam zpravidla docházejí příležitostně hlavně domácí hospodyňky a fanynky šití, podržela celé Česko. V březnu je vzali útokem zákazníci shánějící látky a textilní stuhy, aby si svépomocí vyrobili nedostatkové roušky. Před galanteriemi se stály fronty, jako kdysi.

Chceme domů (90) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście28.3.2020

Chceme domů (90) – psí útulek

Městský psí útulek je v době opatření kvůli koronaviru pro běžné návštěvy uzavřený. Vážným zájemcům o adopci psa ale po individuální domluvě vychází vstříc. Tamní psi a feny zkrátka i v těchto dnech touží po novém páníčkovi a lepším životě. Několik adeptů na nový domov vybrala za útulek Radka Matonogová.

Krizový štáb uzavřel mateřské školy - przedstawić wideoŻycie w mieście28.3.2020

Krizový štáb uzavřel mateřské školy

Bohumín v pondělí 23. března uzavřel všechny mateřské školy, které zřizuje. Den ode dne rostl zájem o ošetřovné s tím, že rodiče s dětmi chtějí zůstat doma. O zastavení provozu mateřinek rozhodl krizový štáb. Město taky oznámilo, že již hledá úspory v rozpočtu a plánuje kompenzace pro podnikatele v jeho prostorách.

Zápisy do prvních tříd ve formálním režimu - przedstawić wideoŻycie w mieście28.3.2020

Zápisy do prvních tříd ve formálním režimu

Zápisy do prvních tříd v Bohumíně proběhnou v původním termínu. Nicméně kvůli mimořádným opatřením budou mít jinou podobu, než na jakou jsme byli po desetiletí zvyklí. Budoucí prvňáčci se do školy, kam v září usednou, osobně vůbec nedostaví, a dokonce nemusí ani jejich rodiče. Zápisy budou pouze formální.

Aquacentrum a další střediska mimo provoz - przedstawić wideoŻycie w mieście21.3.2020

Aquacentrum a další střediska mimo provoz

Aquacentrum, obě sportovní haly, zimní stadion, taky Penzion ve věži, hobbypark včetně dopravního hřiště a farmy se zvířaty. Mimořádná opatření si vyžádala uzavření všech středisek městské společnosti Bospor. Aquacentrum a haly zastavily provoz už v pátek 13. března, další zpřísnění firma zavedla od pondělí.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1936

    Městský úřad