Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1930
Strona 2.6666666666667 / 54
Zahrada mateřinky v Tovární ulici s novými hřišti - przedstawić wideoŻycie w mieście22.10.2023

Zahrada mateřinky v Tovární ulici s novými hřišti

Malé dopravní hřiště, skákací panák, spousta herní prvků. V zahradě mateřské školy v Tovární ulici v těchto dnech mění herní plochy svou tvář, vznikají dvě nová hřiště s měkkou dopadovou plochou. Specialitou bude vodní prvek v podobě mlhoviště, je vůbec prvním takovým v mateřinkách v Bohumíně. Nové atrakce si děti naplno užijí příští léto.

Hana Práglová Seniorkou Moravskoslezského kraje 2023 - przedstawić wideoŻycie w mieście14.10.2023

Hana Práglová Seniorkou Moravskoslezského kraje 2023

Věnovala se jejich dětem i vnoučatům, a teď jim samotným. Hana Práglová z Bohumína se stala Seniorkou Moravskoslezského kraje roku 2023, krajská rada seniorů ocenila její dlouholeté aktivity spojené s bohumínským seniorklubem. To ale není všechno, paní Hana na podzim převzala za svou činnost i celostátní ocenění.

Bohumín dokončil novou zubní kliniku - przedstawić wideoŻycie w mieście7.10.2023

Bohumín dokončil novou zubní kliniku

Hotovo. Nová zubní klinika je dokončená, nemocnice ji otevře v pondělí 9. října. Bohumín do přestavby zázemí na ambulanci a úprav jejího okolí investoval skoro 22 milionů korun. Proto, aby pomohl řešit akutní nedostatek zubařů ve městě. Zájemci kapacitu vyčerpali už v předregistraci, lékaři se postarají až o 3 tisíce pacientů.

Centrum sociálních služeb pomáhá už 30 let - przedstawić wideoŻycie w mieście7.10.2023

Centrum sociálních služeb pomáhá už 30 let

Třicet let pomáhá v Bohumíně městské centrum sociálních služeb. Na počátku byla jediná, pro mentálně postiženou mládež. Postupně se k takzvané Domovince přidávaly další a rozšířil okruh klientů o babičky a dědečky. Dnes centrum provozuje šest služeb, včetně domova pro seniory, chráněného bydlení a speciálních dílen.

Park Petra Bezruče: kácení, regenerace, výsadba - przedstawić wideoŻycie w mieście7.10.2023

Park Petra Bezruče: kácení, regenerace, výsadba

Cenným majestátním dubům pomůže ošetřením. Nemocné, neperspektivní a provozně nebezpečné kusy se naopak s parkem Petra Bezruče rozloučí, půjde o 120 dřevin. Seznam vytvořili odborníci po pečlivém dendrologickém a zoologickém průzkumu. Bohumín dokončuje projekt na omlazení městských sadů, usiluje o získání dotace.

Národní Den železnice a noční show v depu - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2023

Národní Den železnice a noční show v depu

Takový frmol jako na Dni železnice dlouho nezažila. Točna neboli kruhová remíza v místním depu byla hlavní hrdinkou sobotního večera. Za doprovodu hudby a scénického osvětlení na ní najížděly skvosty mezi lokomotivami a vozy. Noční show se koná jednou ročně na jednom jediném místě v Česku. Poprvé s živou muzikou.

Národní Den železnice v Bohumíně bodoval - przedstawić wideoŻycie w mieście30.9.2023

Národní Den železnice v Bohumíně bodoval

Všechny železniční cesty vedly do Bohumína. České dráhy si město vybraly pro národní, tedy celostátně největší Den železnice. Do místního depa se sjely desítky kusů lokomotiv a další techniky. Podle železničářů dorazilo na 6 tisíc návštěvníků.

Pomník T. G. Masaryka v Pudlově po desetiletích kompletní - przedstawić wideoŻycie w mieście23.9.2023

Pomník T. G. Masaryka v Pudlově po desetiletích kompletní

Po třičtvrtě století je pomník věnovaný T. G. Masarykovi v bohumínské části Pudlov opět kompletní. Odkazu prvního československého prezidenta chybělo to hlavní, jeho podobizna. Původní bronzová busta musela ve víru dějin své místo opustit, a už se nikdy nevrátila. Nový „tatíček“ vznikl pod rukama zkušeného sochaře.

Světluše Tesařová ve finále ankety Moravskoslezská sestra roku - przedstawić wideoŻycie w mieście23.9.2023

Světluše Tesařová ve finále ankety Moravskoslezská sestra roku

Ve zdravotnictví pracuje 39 let, celou svou profesní kariéru v Bohumíně. Zdravotní sestra Světluše Tesařová je ve finále prestižní ankety Sestra Moravskoslezského kraje. Je to poprvé, kdy v ní Bohumín uspěl. Finalistku z našeho města můžete podpořit v kategorii Cena veřejnosti, hlasování probíhá na internetu do konce září.

Kdysi chátrající domy nabízejí nové byty a ubytování - przedstawić wideoŻycie w mieście16.9.2023

Kdysi chátrající domy nabízejí nové byty a ubytování

Kdysi zchátralé objekty, teď atraktivní místa pro investici. Soukromí majitelé v Bohumíně budují nové byty nebo ubytování hotelového typu. Příští rok nabídne bytové jednotky vyššího standardu objekt bývalé školy v Pudlově. Stavební práce začnou taky ve Skřečoni v Mládežnické ulici, nový majitel podal jejich ohlášení.

Interiér smuteční síně dostane novou podobu - przedstawić wideoŻycie w mieście9.9.2023

Interiér smuteční síně dostane novou podobu

Smuteční síň ve Starém Bohumíně bude dočasně mimo provoz. V září město zahajuje rekonstrukci jejího interiéru. Místo pro poslední rozloučení vzniklo v 80. letech minulého století. Před pěti roky Bohumín obnovil venkovní plášť budovy, teď dojde i na její vnitřek. Posune se k soudobému pojetí a nabídne nové prvky.

Pro rekreaci u Kališova jezera Bohumín postaví zázemí - przedstawić wideoŻycie w mieście9.9.2023

Pro rekreaci u Kališova jezera Bohumín postaví zázemí

Toalety, šatní skříňky, sprcha, občerstvení. Nové zázemí u oblíbené pláže Kališova jezera v Šunychlu nabídne rekreantům už příští rok modernější pojetí. S jeho výstavbou Bohumín začíná teď v září, objekt dokončí na jaře. Aby zapadl do krajiny, bude do značné míry z přírodních materiálů. Původní bifé muselo ustoupit.

Chceme domů (116) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście2.9.2023

Chceme domů (116) – psí útulek

Šmudla a Mudy z bohumínského psího útulku se v srpnu vypravili na Vegetění, příjemnou akci ve frýdecko-místeckém Faunaparku plném zeleně, na které se představila řada zvířecích organizací. Další zajímavosti z letního dění v psím azylu v Šunychlu plus nabídku útuláčků má v pravidelné rubrice Radka Matonogová.

Investice hotovy, školní rok v Bohumíně začne včas - przedstawić wideoŻycie w mieście2.9.2023

Investice hotovy, školní rok v Bohumíně začne včas

Léto patřilo v bohumínských školách a školkách investicím a plánovaným opravám. Drtivou většinu prací se povedlo stihnout včas a nový školní rok může v pondělí 4. září začít. Město letos do obnov a proměn investuje jedenáct milionů korun. Poslední akci rozbíhá v těchto dnech, v zahradě mateřinky v Tovární ulici.

Bohumín investuje do úsporných lamp veřejného osvětlení - przedstawić wideoŻycie w mieście26.8.2023

Bohumín investuje do úsporných lamp veřejného osvětlení

Statisíce korun ročně Bohumín ušetří za elektřinu pro lampy pouličního osvětlení. Staré, energeticky náročné typy, mění za úspornější LED svítidla. Elektrikáři technických služeb jich postupně nainstalují přibližně 800. Město projekt rozdělilo do dvou skupin a dvou let, na část z nich získalo dotaci, která pokryje náklady.

Prázdné prostory po pobočkách pošty, co s nimi? - przedstawić wideoŻycie w mieście26.8.2023

Prázdné prostory po pobočkách pošty, co s nimi?

300 poboček po celé zemi zkraje července zrušila Česká pošta s tím, že o jejich služby byl malý zájem. V Bohumíně skončila tři pracoviště, všechna fungovala v prostorách města, které teď řeší, jak s nimi dál naloží. Zájemcům je může nabídnout k pronájmu od listopadu, případně i dřív. Nyní běží smluvní výpovědní lhůta. 

55 let od invaze v srpnu 1968, snímky z Bohumína - przedstawić wideoŻycie w mieście19.8.2023

55 let od invaze v srpnu 1968, snímky z Bohumína

Před 55 lety se lidé v Bohumíně vzbudili a venku pod okny hned v několika ulicích, třeba před nádražím a poblíž parku, uviděli vojenská auta. Nebyla ale tuzemské armády. V noci na 21. srpna vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy. Situaci v ulicích pohraničního Bohumína zachytili místní fotografové.

Bospor napojuje aquacentrum na teplovod - przedstawić wideoŻycie w mieście19.8.2023

Bospor napojuje aquacentrum na teplovod

Energetická krize, vysoké ceny plynu a obava o jeho dostatek vloni a letos sevřely do spárů i bohumínské aquacentrum. Muselo mírně zdražit vstupné, ale ani to by nepokrylo skutečné náklady, město proto navýšilo provozní dotaci. Mezitím Bospor hledal alternativu či pojistku, a našel ji v teplovodu. Právě staví přípojku pro bazén.

Vlakové nádraží a autobusák s novinkami v okolí - przedstawić wideoŻycie w mieście12.8.2023

Vlakové nádraží a autobusák s novinkami v okolí

Železnice je s Bohumínem úzce spjatá, právě ona dala v půlce 19. století vzniknout dnešnímu centru města. Připomínat její význam bude nově upravený prostor poblíž vlakového nádraží, s dominantou v podobě historického mechanického návěstidla. Svou podobu mezitím mění také stanoviště pro autobusy, první obrysy jsou už patrné.

Rampa, zdviž, výtah: Bohumín odstraňuje bariéry - przedstawić wideoŻycie w mieście5.8.2023

Rampa, zdviž, výtah: Bohumín odstraňuje bariéry

Slouží seniorům se špatnou pohyblivostí, maminkám s kočárky, cyklistům s jízdními koly. Bariéry u bytových domů pomáhají řešit nejen nájezdové rampy, do praktických opatření letos Bohumín investuje 6 milionů. O prázdninách dokončil bezbariérový přístup u věžáku v Nerudově ulici. K realizaci spějí ještě dvě akce.

V Záblatí opravují havarijní stav stropu sokolovny - przedstawić wideoŻycie w mieście5.8.2023

V Záblatí opravují havarijní stav stropu sokolovny

Interiér sokolovny v Záblatí patří stavbařům, opravují strop hlavního sálu a přísálí, včetně stěn. Při jedné z akcí letos na jaře odpadl ze stropu větší kus omítky, nikomu se naštěstí nic nestalo. Následoval odborný posudek a verdikt: oprava je nezbytná, a nákladná. Sokolům pomohl Bohumín, zastupitelé poskytli dotaci nad běžný rámec.

Vysokorychlostní trať a obchvat Skřečoně aktuálně - przedstawić wideoŻycie w mieście29.7.2023

Vysokorychlostní trať a obchvat Skřečoně aktuálně

Karviná se dočkala obchvatu nejen pro nákladní dopravu, čekala na něj třicet let. Podobnému ulehčení by se mělo dostat také bohumínské části Skřečoň a dalším obcím, státní Ředitelství silnic a dálnic zveřejnilo první termíny. Mezitím dochází k posunu i u další chystané obří stavby, vysokorychlostní trati územím Bohumína.

Výstavba nové zubní kliniky za polovinou - przedstawić wideoŻycie w mieście29.7.2023

Výstavba nové zubní kliniky za polovinou

Výstavba nové zubní kliniky v Bohumíně je za polovinou. V přízemí jednoho ze školních pavilonů v Nerudově ulici vznikají tři ordinace. Budou plně vybavené, s kapacitou přes 3 tisíce pacientů. Jen klinika přijde město na 17 milionů korun, další náklady si žádá přilehlé parkoviště a navazující práce v objektu.

Letní antikvariát nabídl knížky za pár korun - przedstawić wideoŻycie w mieście22.7.2023

Letní antikvariát nabídl knížky za pár korun

Několik stovek nových knížek každoročně pořídí knihovna v Bohumíně. Starší tituly, o které už není zájem nebo dosloužily, ale nekončí v drtiči papíru. Jsou vděčným čtením třeba na letní dovolenou. Navíc doslova za pár korun, díky antikvariátu. Jeho letní edici knihovna K3 uspořádala v půli července, zájem byl tradičně hned od rána.

Velké opravy ve školách, Bohumín investuje miliony - przedstawić wideoŻycie w mieście22.7.2023

Velké opravy ve školách, Bohumín investuje miliony

S prázdninami začaly ve školách velké opravy a modernizace, Bohumín do nich letos vloží 11 milionů korun. Práce většího rozsahu probíhají rovnou na sedmi místech. Největší akcí je generální oprava elektroinstalace v mateřince Rafík, kde elektrikáři instalují kilometry nových kabelů. Většina prací skončí o prázdninách.

Hráz pro Pudlov v ohrožení, stát váhá s penězi - przedstawić wideoŻycie w mieście15.7.2023

Hráz pro Pudlov v ohrožení, stát váhá s penězi

Hráz v Pudlově, která má ochránit před velkou vodou až 800 lidí, jejich domy a klíčovou elektrorozvodnu pro celý Bohumín, je v ohrožení. Státem přislíbená národní dotace vůbec nemusí dorazit, na náš přímý dotaz to uvedlo ministerstvo zemědělství. Důvodem jsou vládou ohlášené úspory a škrty v rozpočtu.

Chceme domů (115) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście15.7.2023

Chceme domů (115) – psí útulek

Spousta lidí se domnívá, že pes z útulku si s sebou vleče minulost, která ho negativně poznamenala, a je proto nevyzpytatelný. Na předsudky se v novém dílu rubriky Chceme domů zaměřila Radka Matonogová. Nechybí nabídka psů k adopci a navrch přidáme prázdninový tip, jak útuláčkům dopřát. Můžete je vzít na procházku.

Vylicitováno, nájemníci se stěhují do Červené kolonie - przedstawić wideoŻycie w mieście8.7.2023

Vylicitováno, nájemníci se stěhují do Červené kolonie

První čtyři z celkového počtu osmi domů v Červené kolonii už jsou zabydlené. Bohumín dokončil veřejné licitace více než pěti desítek nových bytů k nájemnímu bydlení. Do rekonstrukce dobových domů bývalé dělnické kolonie a úprav jejího okolí město investovalo 174 milionů korun, proměna trvala téměř tři roky.

Projekt Moje město, školáci poznávají Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście1.7.2023

Projekt Moje město, školáci poznávají Bohumín

Nejmenší náměstí v Česku, obří modelová železnice, kostely, setkání s myslivcem i skutečným mořeplavcem. Děti ze základních škol v Bezručově ulici u železáren a v Záblatí prožily atraktivní závěr školního roku. Křížem krážem Bohumínem je vzal celotýdenní projekt Moje město. Podobný čeká od září všechny místní školáky.

Výzkum začínajícího vědce Janise Bojka zaujal Česko - przedstawić wideoŻycie w mieście1.7.2023

Výzkum začínajícího vědce Janise Bojka zaujal Česko

Je mu devatenáct let a vědci jeho poznatky berou vážně. Janis Bojko z Karviné vyhrál prestižní soutěž „Středoškolská odborná činnost“. V oboru chemie zaujal výzkumem látek, které by mohly pomoci v léčbě leukémie a rakoviny prsu. Žák bohumínského Gymnázia Františka Živného spolupracoval s Univerzitou Palackého v Olomouci.

Plány oprav pro starý hraniční a železárenský most - przedstawić wideoŻycie w mieście24.6.2023

Plány oprav pro starý hraniční a železárenský most

Češi a Poláci společně v přípravách oprav starého hraničního mostu do Polska. Jeho podstatná část je z roku 1899, třetina pak postavená po 2. světové válce. Čas běží a konstrukce chřadne, Bohumín proto inicioval jednání vlastníků. Mezitím pokračují přípravy pro železárenský most, záměr jeho opravy již dříve oznámil kraj.

Čtyřkolka Bobina, v Kopytově mají terénní speciál - przedstawić wideoŻycie w mieście17.6.2023

Čtyřkolka Bobina, v Kopytově mají terénní speciál

Jmenuje se Bobina, má náhon na všechna čtyři kola, je výkonná a v Kopytově ji nepřehlédnete. Vozový park spolku dobrovolných hasičů v tamní osadě doplnila terénní čtyřkolka, na zásahový speciál si dobrovolníci vydělali vlastním přičiněním. K další technice přispěli sponzoři. Novinky jsou v hodnotě přes půl milionu korun.

Domov Jistoty: služba pro seniory má 20 let - przedstawić wideoŻycie w mieście17.6.2023

Domov Jistoty: služba pro seniory má 20 let

Třiadvacet seniorů je doma v krajském Domově Jistoty v Novém Bohumíně, vznikl v jedné z budov bývalých kasáren v Šunychelské ulici. První babičky a dědečkové se v něm zabydleli před dvaceti lety. Výročí domov oslavil mimo jiné výstavou originálních snímků, které nafotil Pavel Oparty. Senioři v nich ztvárnili hlavní roli.

Kouření je nešvar, Profit12 přednáškami cílí na děti - przedstawić wideoŻycie w mieście17.6.2023

Kouření je nešvar, Profit12 přednáškami cílí na děti

Téměř 29 procent starších dětí má v Bohumíně zkušenost s kouřením, uvádí loňské výsledky anonymního průzkumu mezi školáky v projektu Protidrogový vlak. Ve věku 12 až 14 let kouří jednu či více cigaret denně skoro 10 procent dotazovaných. V boji s kouřením pomáhají například dobrovolníci místního spolku Profit12

Česko-polský laboratorní workshop na gymnáziu - przedstawić wideoŻycie w mieście3.6.2023

Česko-polský laboratorní workshop na gymnáziu

U zkumavek a kádinek zněla čeština a polština zároveň. Gymnázium Františka Živného uspořádalo mezinárodní workshop spolu s družební školou z polského Těšína. Aby to bylo ještě zajímavější, v laboratořích žáci pracovali ve smíšených skupinách. Mladé badatele zaměstnala například kruhová chromatografie.

Maraton maturitních zkoušek ve finále - przedstawić wideoŻycie w mieście3.6.2023

Maraton maturitních zkoušek ve finále

Skoro 81 tisíc středoškoláků prožívá v květnu a červnu napínavé období, skládají maturitu. V našem městě zasedly maturitní komise na Gymnáziu Františka Živného a na Střední škole Bohumín. V tuto chvíli už je dozkoušeno a maturanti znají výsledky. Většina z nich uspěla, čeká je volba povolání či studium na vysoké škole.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1930

    Městský úřad