Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 1939
Strona 17.666666666667 / 54
Chceme domů (86) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście30.11.2019

Chceme domů (86) – psí útulek

Reno, Samík, Don, Kostík a Blek. Těmto pěti psům z bohumínského útulku můžete věnovat pod stromeček kvalitní krmivo i výživu, a to on-line. Stačí kliknout na web www.psiprani.cz. Anebo se do útulku vydejte v době adventu osobně, chystají tam velké vánoční setkání. Podrobnosti má Radka Matonogová v rubrice Chceme domů.

Projektem Talent roku Bohumín ocenil školáky (2019) - przedstawić wideoŻycie w mieście30.11.2019

Projektem Talent roku Bohumín ocenil školáky (2019)

Bohumín ocenil početnou skupinu talentovaných žáků a spolu s nimi učitele, kteří školáky na vědomostní, umělecké a sportovní soutěže připravují. Ředitelé škol a komise pro výchovu a vzdělávání navrhli k ocenění více jak 110 dětí plus na tři desítky místních pedagogů. Mladí lidé uspěli na úrovni okresní, krajské i celostátní.

Výměna starých kotlů v Česku a Polsku - przedstawić wideoŻycie w mieście30.11.2019

Výměna starých kotlů v Česku a Polsku

22 tisíc nových kotlů bude v Moravskoslezském kraji díky třem vlnám kotlíkových dotací, na kterých se podílejí stát, kraj a města. Cílem je vymazat z mapy regionu zastaralá lokální topeniště na tuhá paliva a zlepšit ovzduší. Podobně si počínají obce v Polsku, v okolí Bohumína. Nový kotel si tam pořídily stovky rodinných domů.

Kniha věnovaná lidem z Bohumínska u RAF - przedstawić wideoŻycie w mieście23.11.2019

Kniha věnovaná lidem z Bohumínska u RAF

Piloti 311. bombardovací perutě, radisté a další příslušníci RAF původem z Bohumínska jsou zpátky. Příběhy Čechoslováků v řadách Britského královského letectva oživil spolek Maryška v nové knize. Přináší příběhy, o kterých se skoro 45 let po 2. světové válce nemluvilo. Kniha se dostane, mimo jiné, k žákům do škol.

Nemocnice zprovoznila počítačový tomograf (CT) - przedstawić wideoŻycie w mieście23.11.2019

Nemocnice zprovoznila počítačový tomograf (CT)

Rychlou a přesnou diagnostiku akutních i chronických onemocnění zajistí nejen Bohumíňákům nový počítačový tomograf. Městská nemocnice ho zkraje týdne uvedla do provozu. Takzvané „CTčko“ zde dosud chybělo a pacienti museli za dnes už základním vyšetřením dojíždět nebo je sanitky vozily do okolních zařízení.

Školáci v Pianetě prožili sametovou revoluci - przedstawić wideoŻycie w mieście23.11.2019

Školáci v Pianetě prožili sametovou revoluci

O více jak třicet let zpátky se v předvečer oslav 17. listopadu vrátily děti v Montessori škole Pianeta v Pudlově. Učitelé pro ně připravili projektový den v socialistickém duchu komunistického Československa, tak jak si ho z mládí sami pamatují. V závěru došlo na generální stávku a sametovou revoluci.

Dekontaminace areálu bývalé rafinérie v polovině - przedstawić wideoŻycie w mieście16.11.2019

Dekontaminace areálu bývalé rafinérie v polovině

156 milionů korun zaplatí stát za odstranění staré ekologické zátěže v areálu bývalé rafinérie v Novém Bohumíně. Dekontaminace odstartovala vloni na podzim a v tuhle chvíli se nachází zhruba v polovině. Z místa musí bagry odtěžit 300 tisíc tun ropnými látkami kontaminovaného materiálu. První etapa sanace skončí příští rok.

Pletené ponožky dobrovolníků putují k seniorům - przedstawić wideoŻycie w mieście16.11.2019

Pletené ponožky dobrovolníků putují k seniorům

Klientům v bohumínských domovech důchodců nebude zima na nohy. Zahřejí je ponožky, které pro ně pletou aktivní senioři. V Bohumíně, Havířově, Bruntálu a dalších městech jich zhotovili už 470 a zdaleka nejsou u konce. Spontánně se přidávají další dobrovolníci. Prvními obdarovanými jsou obyvatelé bohumínského Domova Jistoty.

Stát musí opravit dálniční most u Vrbice - przedstawić wideoŻycie w mieście16.11.2019

Stát musí opravit dálniční most u Vrbice

Kulatiny letos oslavil zavěšený most na dálnici D1 u Bohumína, situovaný u Vrbického jezera. V provozu je přesně deset let. K výročí dostane dárek v podobě rekonstrukce za několik desítek milionů korun, informaci potvrdilo Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Most je ověnčen titulem Stavba roku 2008.

Krov pro požárem poškozenou střechu ZŠ Skřečoň - przedstawić wideoŻycie w mieście9.11.2019

Krov pro požárem poškozenou střechu ZŠ Skřečoň

Tesaři staví novou střechu pro požárem zasaženou část základní školy ve Skřečoni. Ještě předtím, než transportovali nahoru nové trámy k výstavbě nosníků, bylo nutné zpevnit zdivo v půdním prostoru železobetonovým věncem, protože silný žár dal stěnám z cihel poměrně zabrat. Odstraňování škod, které překročily 3 miliony korun, jde po etapách.

Obchvat Skřečoně dostane šanci? - przedstawić wideoŻycie w mieście9.11.2019

Obchvat Skřečoně dostane šanci?

Obchvat, po kterém volají obyvatelé bohumínské části Skřečoň a sousedních obcí Dolní Lutyně a Dětmarovice, možná přece jen dostane šanci. Doposud ho stát odmítal, byl příliš drahý. V původní studii z roku 2009 se proto škrtalo. Na stole je okleštěná varianta obchvatu, o skoro 3,5 kilometru kratší a 300 milionů levnější.

Přírodovědná naučná stezka ZŠ ČSA - przedstawić wideoŻycie w mieście9.11.2019

Přírodovědná naučná stezka ZŠ ČSA

V základní škole ČSA v Novém Bohumíně dokončují novou přírodovědnou naučnou stezku, škola na ni získala státní dotaci. Do vybudované badatelské zahrady na podzim zahradníci vysadili bylinné a keřové patro. Výuku ve třídě budou učitelé moci kombinovat s pozorováním přírody doslova jen pár metrů od učeben.

Další bytové domy s novým kabátem - przedstawić wideoŻycie w mieście2.11.2019

Další bytové domy s novým kabátem

Osm bytových bloků v Jateční ulici a jeden velký dům s deseti vchody v ulici Janáčkova za parkem se na podzim představují v nové podobě. Do jejich revitalizace spojené mimo jiné se zateplením a opravou fasády Bohumín investoval několik desítek milionů. Příští rok se dočkají další objekty v centru a dva domy ve Starém Bohumíně.

Chceme domů (85) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście2.11.2019

Chceme domů (85) – psí útulek

Kamarádská fenka bull plemene Adélka nebo kříženec ovčáka Sir už našli nový domov. Další opuštěné němé tváře na něj v psím útulku trpělivě čekají. Třeba vám některý padne do oka v dalším dílu rubriky Chceme domů. Anebo můžete pomoci jinak, účastí na podzimní brigádě, kterou útulek pořádá v sobotu 16. listopadu.

Rekonstrukce mostu u dvora Červín - przedstawić wideoŻycie w mieście2.11.2019

Rekonstrukce mostu u dvora Červín

Až na nosnou kostru očešou stavbaři malý most u dvora Červín, na hranici Kopytova a Nové Vsi. Generální oprava prodlouží jeho život o dalších 30 let. Mostek se nachází v dráze oblíbené cyklotrasy Bohumín – Věřňovice – Karviná, vedoucí podél Olše. Na jeho stavu se podepsaly roky a taky kuriózní dopravní nehoda.

Budoucí podoba hřbitova v Novém Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście26.10.2019

Budoucí podoba hřbitova v Novém Bohumíně

Zachovat ráz hřbitova, udržet co nejvíc zelené plochy, přidat případně omladit stromy a keře. I takové bylo, na přání občanů, zadání pro projektanty, kteří připravili návrh podoby hřbitova v Mírové ulici v Novém Bohumíně. Radnicí zveřejněná studie bude vodítkem do následujících let. S prvními úpravami uvažuje už v příštím roce.

Nová podoba pěti ulic tzv. České osady - przedstawić wideoŻycie w mieście26.10.2019

Nová podoba pěti ulic tzv. České osady

Okrajní, 5. května, Kosmonautů, Čsl. legií, Koczura. Život v pěti ulicích na katastru Starého Bohumína už rok doprovázejí výkopové a stavební práce. Regenerace lokality s rodinnými domy je v tak velkém rozsahu vůbec první v novodobé historii města. K radnici se připojila drtivá část síťařů, jen koordinace trvala rok.

Den zdraví v Bohumíně nabídl vyšetření zdarma - przedstawić wideoŻycie w mieście19.10.2019

Den zdraví v Bohumíně nabídl vyšetření zdarma

Máte zvýšenou hladinu cukru v krvi, doporučujeme návštěvu lékaře. Osvětový Den zdraví v Bohumíně pomáhal včas odhalit některé potíže a nasměrovat k léčbě. Za jednoduchým preventivním vyšetřením dorazilo do kina K3 na 400 lidí. Podruhé mohli podpořit i dobročinnou sbírku klubíček bavlny, ze kterých vznikají věci pro miminka v inkubátorech.

Senior rikša novinkou v ulicích Bohumína - przedstawić wideoŻycie w mieście19.10.2019

Senior rikša novinkou v ulicích Bohumína

S babičkou nebo dědou, kterým nohy už tolik neslouží, společně na jednom kole za vyjížďkou po okolí. Bohumín představil Senior rikšu, speciálně upravený elektrobicykl. Od jara do podzimu si ho zapůjčíte v městském centru sociálních služeb a po krátkém proškolení můžete vyrazit na výlet. Služba je zdarma.

Chceme domů (84) – kočičí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście12.10.2019

Chceme domů (84) – kočičí útulek

Kříženku britské krátkosrsté kočky zbarvení stříbrný mramor, tzv. Whiskas, kdosi odložil v krabici k popelnici. Nebyla sama. Kočku tam zavřel i s jejími čtyřmi koťaty. Jejich osud je nejistý. Taky tento případ v regionu zaznamenali dobrovolníci z bohumínského kočičího útulku, kam míříme s dalším dílem rubriky Chceme domů.

Předškoláci si vyzkoušeli profesi cukrářky - przedstawić wideoŻycie w mieście12.10.2019

Předškoláci si vyzkoušeli profesi cukrářky

Předškoláci objevují zákulisí profesí. Vlastnoručně si upečou dortík, sestaví funkční model z dřevěné stavebnice, pochopí, jak vznikají hudební nástroje. Mateřská škola FIT dětem na míru připravila projektové dny takzvaného prožitkového učení. Je jedním z pilířů polytechnického vzdělávání a podpory řemesel napříč obory.

U Kališova jezera v příštích letech další novinky - przedstawić wideoŻycie w mieście12.10.2019

U Kališova jezera v příštích letech další novinky

Nejen Bohumíňáci si oblíbili letní rekreaci u místních vodních nádrží, za osvěžením ve Vrbickém a Kališově jezeře se sjíždějí lidé z širokého okolí. Oblast u bývalého těžebního prostoru štěrkopísku v Šunychlu letos nabídla řadu novinek, včetně parkoviště. Do dvou až tří let by mohlo přibýt i nové zázemí s toaletami a bufetem.

Bohumín opravní dva domy, přibyde 11 nových bytů - przedstawić wideoŻycie w mieście5.10.2019

Bohumín opravní dva domy, přibyde 11 nových bytů

Jedenáct nových bytů chce příští rok Bohumín nabídnout zájemcům o bydlení. Vzniknou přestavbou dvou objektů v městské části Starý Bohumín, ve kterých v minulosti fungovaly například domy s pečovatelskou službou. Delší dobu jsou prázdné. Město je nechtělo prodat, obávalo se vzniku problémových ubytoven. 

Bohumín znovu Městem k seniorům nejpřívětivějším - przedstawić wideoŻycie w mieście5.10.2019

Bohumín znovu Městem k seniorům nejpřívětivějším

Bohumín znovu městem k seniorům nejpřívětivějším. V regionu obhájil první místo v kategorii do 30 tisíc obyvatel. Titul udělila Krajská rada seniorů Moravskoslezského kraje na základě hodnocení nezávislou agenturou. K aktivitám pro tuhle věkovou skupinu Bohumín už brzy přidá další novinku, Senior rikšu.

Regionální Den železnice v Bohumíně - przedstawić wideoŻycie w mieście5.10.2019

Regionální Den železnice v Bohumíně

Pozornost fanoušků lokomotiv a vagonů se v sobotu 28. září soustředila do Bohumína. Město hostilo regionální Den železnice. České dráhy a další dopravci představili vozový park z různých období, od páry, přes diesel až po stroje poháněné elektřinou. Do budoucna by je mohly doplnit hybridní jednotky na vodík.

Budoucí podoba terminálu u nádraží - przedstawić wideoŻycie w mieście28.9.2019

Budoucí podoba terminálu u nádraží

Až 50 milionů korun může Bohumín získat z evropských fondů na proměnu prostoru před vlakovým nádražím v moderní dopravní terminál. Peníze má předběžně alokované, na podzim podá žádost o dotaci. Celkové náklady jsou 60 milionů. Realizace by zabrala dva roky, začít by se mohlo příští rok na podzim. Město zveřejnilo architektonickou studii. Některé detaily, například typy laviček, ještě řeší.

Den řemesel Střední školy Bohumín - przedstawić wideoŻycie w mieście28.9.2019

Den řemesel Střední školy Bohumín

Řemeslo vyšlo do ulic. Přímo uprostřed města budoucí elektrikáři ukazovali zapojování elektrických obvodů, kadeřnice ondulovaly vlasy a barmani míchali drinky. Střední škola takto originálně upozornila na nabídku svých maturitních a učebních oborů, Den řemesel cílil zejména na žáky osmých a devátých tříd.

Senioři Domova Jistoty nafotili kalendář - przedstawić wideoŻycie w mieście28.9.2019

Senioři Domova Jistoty nafotili kalendář

Být modelkou či modelem v pětaosmdesáti? Proč ne! Zajímavou zkušenost si užilo deset žen a dva odvážní muži, klienti domova seniorů v Šunychelské ulici. Nafotili dobročinný kalendář, kterému propůjčili své tváře. Premiéra to byla nejen pro ně. Autor snímků, fotograf Pavel Oparty z Bohumína, seniory stylizovaně fotil poprvé.

Centrum rodiny Bobeš oslavilo 20. výročí - przedstawić wideoŻycie w mieście21.9.2019

Centrum rodiny Bobeš oslavilo 20. výročí

Bobeš, to je moderní rodinné centrum. Místo pro společná setkávání a aktivity, náhradní rodinnou péči, mikrojesle i hlídání dětí. Už 20 let. Kulaté narozeniny Bobeš oslavil v září. Ročně poskytne zázemí odhadem šesti stovkám rodin z Bohumína i okolí, část přichází několikrát týdně. Dalších dvě stě rodin využívá doprovodné služby.

Kvůli potkanům a myším plošná deratizace - przedstawić wideoŻycie w mieście21.9.2019

Kvůli potkanům a myším plošná deratizace

Bohumín nařídil kvůli zvýšenému výskytu hlodavců plošnou deratizaci. Město ji provede ve svých objektech a podobně si musejí počínat bytová družstva, podnikatelé či podniky. Doporučením je pro majitele rodinných domů. Problémy s potkanem obecným a myší domácí narůstají v hustě obydlených sídlištích.

Chceme domů (83) – psí útulek - przedstawić wideoŻycie w mieście14.9.2019

Chceme domů (83) – psí útulek

Od 1. ledna příštího roku bude povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je zvíře označeno mikročipem. Od tohoto data by měl být na území Česka označený každý pes. Zavádí to novela veterinárního zákona, jak zmiňuje v novém dílu rubriky Chceme domů Radka Matonogová.

Nemocnice má 12 nových polohovacích postelí - przedstawić wideoŻycie w mieście14.9.2019

Nemocnice má 12 nových polohovacích postelí

Pacientům v Bohumínské městské nemocnici slouží 12 nových elektricky polohovacích postelí. Zdravotnickému zařízení se povedlo získat na jejich pořízení dotaci od Moravskoslezského kraje. Nové kusy slouží klientům zdravotně-sociálních lůžek. Stejnými postelemi chce nemocnice postupně vybavit i další oddělení.

Seniorky pletou ponožky pro domovy důchodců - przedstawić wideoŻycie w mieście14.9.2019

Seniorky pletou ponožky pro domovy důchodců

Aktivní senioři pomáhají babičkám a dědečkům v domovech důchodců. Pletou pro ně ponožky, aby jim nebyla zima na nohy. Nápad vznikl spontánně, při rozhovoru dvou žen u kadeřníka. Dnes je z něj velký projekt, do kterého se zapojují seniorkluby z různých koutů republiky. Hlásí se dobrovolníci, domovy i dárci pletací příze.

Bohumín plánuje vysadit 3750 stromů - przedstawić wideoŻycie w mieście7.9.2019

Bohumín plánuje vysadit 3750 stromů

Další investice do ekologie a životního prostředí. Bohumín chce vysadit skoro 3800 nových stromů a stovky keřů. Dlouhodobě s nimi počítá v zóně mezi rodinnými domy a u rušné cesty mezi Skřečoní a Dolní Lutyní. Teď se naskytla šance získat pro záměr dotaci, která by pokryla většinu nákladů. Bohumín podal žádost.

Začal nový školní rok 2019/2020 - przedstawić wideoŻycie w mieście7.9.2019

Začal nový školní rok 2019/2020

Dva měsíce volna skončily, děti se v pondělí vrátily zpátky do školních lavic. Zatímco ti starší už to znají, prvňáčci se těšili a vyrazili s nadšením. V Bohumíně jich letos učitelé uvítali na 170, to je meziročně zhruba o třicet méně. Nejvíce jich má základní škola ČSA, kam přišlo 51 nových dětí, 39 prvňáčků má Masarykova škola.

Bohumín zažaloval kraj kvůli vysokorychlostní trati - przedstawić wideoŻycie w mieście31.8.2019

Bohumín zažaloval kraj kvůli vysokorychlostní trati

Soud řeší žalobu kvůli vysokorychlostní trati. Bohumín ji podal na Moravskoslezský kraj kvůli tomu, že trasa pro rychlovlaky nové generace není v zásadách územního rozvoje regionu jasně vymezena. Ve hře zůstalo více variant řešení. Jedna z nich podle města zbytečně blokuje území, a navíc počítá s tím, že by vedla kolem osady Nová Ves.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 
Liczba znalezionych zapisów: 1939

    Městský úřad