Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 367
Strona 1.5555555555556 / 11
Velikonoční jarmark v Bohumíně - przedstawić wideoKultura8.4.2023

Velikonoční jarmark v Bohumíně

Jaro jsme v Bohumíně uvítali ve velkém. Velikonoční jarmark chystala městská agentura K3 několik měsíců dopředu, jen jediné neumí zařídit, počasí. O to se ale nakonec postarala příroda sama, když jarmarku víceméně přála. Lidé přišli za jarními dekoracemi, dobrým jídlem, ukázkou živých zvířat či za setkáním s přáteli.

Slezský rynek každý měsíc, Velikonoční jarmark 1. dubna - przedstawić wideoKultura18.3.2023

Slezský rynek každý měsíc, Velikonoční jarmark 1. dubna

Domácí výrobky a s příchodem jara opět čerstvá zelenina. V Bohumíně pokračuje seriál regionálních Slezských rynků, březnový se odehrál v polovině týdne. Mezitím městská K3 chystá velikonoční jarmark. O aprílu, v sobotu 1. dubna, nabídne stánky s laskominami, dřevěné kolotoče a taky velblouda, osla, lamu nebo mláďata králíků.

Pěveckou STAR Bohumína je Daniela Tkadlecová - przedstawić wideoKultura11.3.2023

Pěveckou STAR Bohumína je Daniela Tkadlecová

Nejlepším školním hlasem Bohumína a okolních obcí je 16letá Daniela Tkadlecová. Ve finále soutěže Pěvecká STAR 2023 vybojovala 1. místo v konkurenci dalších 21 interpretů. V porotě usedli zkušení hudebníci a na zpěváky čekaly věcné ceny. Vítězka si navíc zazpívá na chystaných velkých kulturních akcích.

24. Reprezentační ples Bohumína s Vláďou Hronem - przedstawić wideoKultura4.3.2023

24. Reprezentační ples Bohumína s Vláďou Hronem

Dámy oblékly krásné šaty, pánové se hodili do gala a šlo se na bál. Bohumín uspořádal Reprezentační ples města, naposledy se konal v roce 2020 a vrátil se po nucené covidové pauze. Přísun nejen hudební energie nabídl Vladimír Hron, který udával rytmus po celý večer. Půlnoční tombola lákala na tablet, vysavač i vouchery.

Bohumínem prošel masopustní průvod masek - przedstawić wideoKultura25.2.2023

Bohumínem prošel masopustní průvod masek

Medvěd, bába s nůší, řezník, farář, hudebníci. Pestrý masopustní průvod maškar v půli týdne prošel centrem Bohumína. S nápadem na oživení lidové tradice přišla před čtyřmi lety místní základní umělecká škola. Přidali se k ní K3, spolek Maryška, školy, školky i další organizace.

Vánoční koncert mateřinky a ZŠ ve Skřečoni - przedstawić wideoKultura24.12.2022

Vánoční koncert mateřinky a ZŠ ve Skřečoni

Svátečních koncertů se letos v Bohumíně urodilo, některé z nich proběhly přímo v místních kostelích. Chrám Panny Marie Sedmibolestné ve Skřečoni si pro své vánoční vystoupení vybrali žáci tamní mateřské a základní školy. Programu vévodily především české skladby, a z nástrojů zazněl hoboj, housle, klavír, flétny i saxofon.

Vánoční jarmark se naplno vrátil do Bohumína - przedstawić wideoKultura3.12.2022

Vánoční jarmark se naplno vrátil do Bohumína

Tipy na vánoční dárky a dekorace, umělecký kovář přímo při práci, originální hry pro malé i velké, živá zvířata. A pak hlavně laskominy, od cukrovinek, oříšků a frgálů, přes uzené maso a klobásy, až po sváteční řízný punč. Po dvou letech spojených s covidovým omezením se vánoční jarmark v Bohumíně uskutečnil v plném formátu.

Festival Musica Pura a folklór ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura26.11.2022

Festival Musica Pura a folklór ve Starém Bohumíně

Bohumínské folklórní notování, v přímém večerním přenosu Českého rozhlasu Ostrava ze sálu hotelu Pod Zeleným dubem ve Starém Bohumíně. Do města po roce zavítal svátek lidové hudby, díky mezinárodnímu festivalu Musica Pura. Jednou z hlavních hvězd byla úspěšná Hudecká muzika Základní umělecké školy Bohumín.

Alena Antalová a Alex Anders s šansony Pod Zeleným dubem - przedstawić wideoKultura19.11.2022

Alena Antalová a Alex Anders s šansony Pod Zeleným dubem

Diváci ji znají jako Ludmilu z Četnických humoresek nebo v roli Aničky z televizního románu Pojišťovna štěstí. Herečka Alena Antalová je ale také zpěvačkou, střihla si například roli v české verzi muzikálu Mamma Mia s hity švédské skupiny ABBA. V Bohumíně Alena Antalová vsadila na české šansony, s Alexem Andersem.

Halloween v parku s rekordní účastí - przedstawić wideoKultura5.11.2022

Halloween v parku s rekordní účastí

Kdo se bojí, nesmí do parku. A že těch nebojácných bylo spoustu, o tom o víkendu přesvědčil halloweenský průvod pro děti. K3 ho doplnila strašidelným programem, pohádkovými bytostmi i soutěžemi. Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy krátce před Dušičkami neboli Památkou zesnulých.

Druhý festival Studentská také v bývalém kulturáku - przedstawić wideoKultura8.10.2022

Druhý festival Studentská také v bývalém kulturáku

DJ´s s elektronickou hudbou, živá muzika, místní podniky a taky cestovatel s originálním tuk-tukem z Thajska. Podruhé se v centru Bohumín odehrál festival Studentská, ve stejnojmenné ulici. Ve večerních hodinách se přesunul do bývalého kulturáku železáren a drátoven, Warehouse noční party trvala až do rána.

Na vinobraní v Bohumíně padlo 1300 litrů burčáku - przedstawić wideoKultura17.9.2022

Na vinobraní v Bohumíně padlo 1300 litrů burčáku

Kvalitní jihomoravská vína, několik druhů burčáku, vína sudová. Centrum Bohumína hostilo v sobotu odpoledne deváté Vinobraní. Například burčáku návštěvníci vypili 1300 litrů. Věděli jste, že réva se jen na Moravě pěstuje na ploše větší než 17,5 tisíce hektaru? V Evropě prý byla vína z Moravy i Čech oblíbená již od středověku.

Pivní slavnosti 2022 navzdory vydatnému dešti - przedstawić wideoKultura20.8.2022

Pivní slavnosti 2022 navzdory vydatnému dešti

Každý Čech, Moravan a Slezan vloni vypil v průměru 258 piv, podle statistik činila spotřeba na jednoho obyvatele 129 litrů. Chmelový mok je populární a tomu odpovídal zájem o Pivní slavnosti v Bohumíně, navzdory deštivému odpoledni a proudům vody přišlo 2500 lidí. Festival nabídl dobroty malých i velkých pivovarů.

Druhý Kalichfest nabídl spoustu hudebních žánrů - przedstawić wideoKultura13.8.2022

Druhý Kalichfest nabídl spoustu hudebních žánrů

Velkou letní party byl druhý Kalichfest, hudební festival na pláži Kališova jezera v Šunychlu. Nabídl pestrou paletu žánrů, včetně rocku a hardrocku, funky, indie, reggae a folklóru. Pozvánku bohumínského spolku Město Bohů přijalo 10 kapel, dj´s a formací z Česka, Polska a Slovenska. K pláži dorazilo odhadem 1000 lidí.

Maryška oslavila 22, nabídla čtyřdenní setkání - przedstawić wideoKultura9.7.2022

Maryška oslavila 22, nabídla čtyřdenní setkání

Dvaadvacet let je zázemím pro neformální kulturu, originální nápady, tvůrčí skupiny. Od výstav, před hudbu, divadlo, plenéry až po kreativní dílny. Spolek Maryška zkraje prázdnin „dooslavil“ covidem odložené kulatiny. Po čtyři odpoledne nabídl výstavy, neformální setkání, mistry řezbáře přímo při práci i dobové klenoty.

Cirk La Putyka nabídl v Bohumíně skvělý Kaleidoscope - przedstawić wideoKultura2.7.2022

Cirk La Putyka nabídl v Bohumíně skvělý Kaleidoscope

Standing ovation neboli potlesk ve stoje, do posledního místa zaplněný amfiteátr letního kina v parku a program, jaký jsme v Bohumíně ještě neviděli. Akrobaté věhlasného souboru Cirk La Putyka předvedli výkony, při kterých se tajil dech. Na trampolínách a speciálních houpačkách skákali do výšky skoro deseti metrů.

Základní umělecká škola Bohumín má 95 let - przedstawić wideoKultura2.7.2022

Základní umělecká škola Bohumín má 95 let

V dobách své největší slávy měla 750 žáků, to je z dnešního pohledu až neuvěřitelné. Bylo to v 60. letech minulého století, kdy zaštiťovala pobočky na řadě míst Karvinska. Dnes je Základní umělecká škola Bohumín moderním zázemím s profesionály svých oborů. Její tradice se píše od školního roku 1926/1927, letos slaví 95. narozeniny. 

Městské slavnosti: Mašková, Tichá, Poláková i Oceán - przedstawić wideoKultura25.6.2022

Městské slavnosti: Mašková, Tichá, Poláková i Oceán

Úspěšné hlasy talentových soutěží, hudební objevy a legendy s osvědčenými hity. Program městských slavností Bohumína nabídl pro každého něco. Víkend byl v regionu plný festivalů a koncertů, i tak si do hobbyparku v sobotu našly cestu dva tisíce návštěvníků. Lidé zůstali až do nočních hodin, aby si zazpívali třeba Nafrněnou.

Petr Ligocký vydal básnickou sbírku Popel dnů - przedstawić wideoKultura25.6.2022

Petr Ligocký vydal básnickou sbírku Popel dnů

Před dvěma lety debutoval se sbírkou básní Diagnóza, ve které se nebál dotknout ani bolestivých témat. Teď ke čtenářům posílá Popel dnů, básník Petr Ligocký z Bohumína tak nazval novou básnickou knihu. Naplánoval pro ni dvojkřest, jeden v Ostravě a druhý v Bohumíně jako součást literárního pořadu místního spolku Město Bohů

Karin Lednická spolupracuje s historikem z Bohumína - przedstawić wideoKultura11.6.2022

Karin Lednická spolupracuje s historikem z Bohumína

Románová prvotina Šikmý kostel jí vynesla titul Český bestseller roku 2020. Spisovatelka Karin Lednická zavítala do Bohumína, přijala pozvání spolku Město Bohů. V letním kině se podělila o zajímavosti k novému dokudramatu Životice, mluvila o třetím dílu Šikmého kostela a taky představila spolupracovníka z Bohumína.

Boban uvedl francouzskou hru Dáma od Maxima - przedstawić wideoKultura14.5.2022

Boban uvedl francouzskou hru Dáma od Maxima

Dáma od Maxima se dočkala bohumínského nastudování. Divadelní frašku, jejímž autorem je francouzský dramatik Georges Feydeau, nastudoval Boban alias Bohumínské bavidélko nejen nedělní. Na nový kousek si jeho fandové museli poměrně dlouho počkat, protože uvedení hry skoro o dvě sezóny oddálila covidová opatření.

Hudecká muzika ZUŠ postoupila do finále soutěže - przedstawić wideoKultura30.4.2022

Hudecká muzika ZUŠ postoupila do finále soutěže

Základní umělecká škola, která slaví 95 let, má žně už na jaře. Žáci sklízí jedno ocenění za druhým a postupují. V celostátním finále bude v soutěži ve hře na flétnu reprezentovat Adéla Jaborská a v soutěži lidových souborů místní hudecká muzika. Její muzikanti zazářili v krajském kole hudebních klání základních uměleckých škol.

Velikonoční jarmark v centru Bohumína - przedstawić wideoKultura16.4.2022

Velikonoční jarmark v centru Bohumína

Naposledy v roce 2019 zamířili Bohumínští a lidé z širokého okolí na tradiční velikonoční jarmark do centra města, pak mu udělala přítrž covidová opatření. Letos se jarní trh vrátil, ovšem počasí bylo více méně proti, nabídlo svou deštivou a chladnou podobu. Navzdory tomu si na své přišli dospělí i děti, na ně čekal velký zvířecí koutek včetně velbloudice.

V kostele vystavují dětmi vyrobené betlémy - przedstawić wideoKultura1.1.2022

V kostele vystavují dětmi vyrobené betlémy

Na padesát betlémů je k vidění ve farním kostele Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně. Jsou ze soukromé sbírky z Polska a její majitel si svatostánek vybral právě pro jeho polohu na česko-polské hranici. Betlémy různých velikostí, podob i materiálů sbírá řadu let. Všechny mají jedno společné, vyrobily je děti.

Kouzelné pastelky Bábinky Helenky (pohádka) - przedstawić wideoKultura24.12.2021

Kouzelné pastelky Bábinky Helenky (pohádka)

Kristýnka by ráda mamince a tatínkovi věnovala dárek pod stromeček. Pomůžou jí v tom kouzelné pastelky. Červená, modrá, fialová, nebo snad bílá? Která bude mít hlavní slovo? … Také letos věnovala dětem jeden ze svých pohádkových příběhů bohumínská autorka Helena Vambleki Červenková alias Bábinka Helenka.

Hair Train Gallery, nová galerie v centru města - przedstawić wideoKultura18.12.2021

Hair Train Gallery, nová galerie v centru města

Výstavy, literární večery, zázemí mladého festivalu Studentská. Otevřela nová galerie, nazvaná Hair Train Gallery a situovaná vedle kina. Jako první v ní vystavil obrazy bohumínsko-ostravský malíř Martin Cihlář, jehož originální tvorba stojí tak trochu mimo ostravskou scénu. Ročně galerie uvede nejméně čtyři výstavy.

Vánoční trhy zatrhl covid, K3 upravuje program - przedstawić wideoKultura4.12.2021

Vánoční trhy zatrhl covid, K3 upravuje program

Už podruhé nejen Bohumínští přišli o adventní trhy, kvůli covidu. Vláda je s ohledem na zhoršenou epidemickou situaci na poslední chvíli zakázala. V případě Bohumína se tak stalo jen necelé dva dny před konáním Vánočního jarmarku. Opatření dopadají na velké akce, ty menší by chtěla K3 dle možností udržet.

Kýč jako beach, v Maryšce vystavuje Rostislav Kunetek - przedstawić wideoKultura20.11.2021

Kýč jako beach, v Maryšce vystavuje Rostislav Kunetek

Do slunného Řecka zve výstava obrazů Rostislava Kunetka z Bohumína. Její název provokuje, jmenuje se Kýč jako beach. Když poslední slovo přeložíme z angličtiny do češtiny, ocitneme se na pláži. Moře a jih jsou oblíbenými náměty autora. V Salonu Maryška představil deset obrazů, včetně dvoumetrové velkoformátové malby.

Zpěváci a muzikanti ZUŠ v novém videoklipu - przedstawić wideoKultura13.11.2021

Zpěváci a muzikanti ZUŠ v novém videoklipu

Tradice základní umělecké školy v Bohumíně se blíží k stovce, slaví 95. narozeniny. Zajímavý dárek připravili žáci jejího hudebního oboru. Muzikanti a zpěváci spojili nástroje i hlasy, nahráli písničku a k ní v ulicích Bohumína natočili videoklip. Lépe vybrat nemohli, skladba se jmenuje Celebration, v překladu „Oslava“.

Festival Musica Pura a lidová muzika v Bohumíně - przedstawić wideoKultura30.10.2021

Festival Musica Pura a lidová muzika v Bohumíně

Bohumín hostitelem festivalu lidových písní, folklóru a tradic. Do slezského města se přestěhoval mezinárodní hudební projekt Musica Pura, který představuje špičkové hudebníky z domova i ze zahraničí. Hvězdami dvojkoncertu byli legendární Rendošovci z východního Slovenska a pěvecká skupina BLAženky.

Kniha rozhovorů představuje 12 osobností Bohumína - przedstawić wideoKultura9.10.2021

Kniha rozhovorů představuje 12 osobností Bohumína

Varhanice a ředitelka kůru baziliky, mořeplavec, zpěvačka, ale také básník, sochař, ředitelka loutkového divadla nebo přední odbornice na diabetologii. 12 osobností spjatých s Bohumínem vyzpovídal redaktor podnikových novin Vladimír Pustówka. Rozhovory vydal knižně v edici spolku Maryška, s finančním přispěním města.

Kreativní festival Studentská poprvé v ulicích - przedstawić wideoKultura9.10.2021

Kreativní festival Studentská poprvé v ulicích

Živá i elektronická hudba, dobré jídlo a pití, volnočasové aktivity. Spolek Město Bohů představil nultý ročník kreativního festivalu Studentská. Odehrál se na stejnojmenné ulici v centru Nového Bohumína, tři scény vznikly před podniky Hair Train, Nico a City Café. Festival si klade za cíl rozvíjet kolorit a kreativitu ve městě. Za rok by měl být ještě větší.

Kino v září uvádí novinky a chystá bonusy - przedstawić wideoKultura4.9.2021

Kino v září uvádí novinky a chystá bonusy

Diváci se po nucené koronavirové pauze vracejí do kin. Bohumínské kino na září připravilo pořádnou nálož filmů, včetně lákavých novinek. Distributoři o zařazení premiér rozhodli na poslední chvíli, nicméně K3 je narychlo přidala do programu a uvede v nejbližších dnech. Zkraje října chystá i stylovou kinokavárnu.

Bohumín po dvou letech hostil Pivní slavnosti - przedstawić wideoKultura21.8.2021

Bohumín po dvou letech hostil Pivní slavnosti

Osvědčená klasika a stejně tak speciály. Místní i přespolní sládkové se o víkendu v hobbyparku činili. Po roční nucené pauze, způsobené koronavirem, se vrátily Pivní slavnosti. Pozvánku města a jeho „KáTrojky“ přijaly 3 tisíce návštěvníků, podmínky vstupu určila hygienická opatření.

Město bohů uspořádalo na pláži Kalich fest - przedstawić wideoKultura21.8.2021

Město bohů uspořádalo na pláži Kalich fest

Pláž Kališova jezera v Šunychlu jako letní umělecká scéna. Bohumínský spolek Město bohů zde uspořádal jednodenní open-air festival, kde zněl jazz, blues, rock i pop-funk. Kalich fest uvítal například rockovou partu Ajdontker nebo anglicko-českou sestavu The Lewis Creaven Band. Specialitou byla noční Silent Stage neboli tichá scéna se sluchátky. Nejen mladí se bavili, atmosféru zachycují následující obrázky.

Kultura se vrací, první venkovní akce a promítání v kině - przedstawić wideoKultura29.5.2021

Kultura se vrací, první venkovní akce a promítání v kině

Kino v Bohumíně po sedmi měsících znovu promítá, byť v sále může být v jednu chvíli obsazená zatím maximálně polovina kapacity, jak ukládá další rozvolnění protiepidemických opatření. Pravidla jsou nadále přísná, i pro venkovní akce. Mezi prvními jsou v Bohumíně koncerty v letním kině a oslava Dne dětí.

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 367

    Městský úřad