Město Bohumín

česky PL

Archiwum wideo

2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999


 
 

Videa jsou do videoarchivu z technických důvodů přidávány s několikadenním zpožděním.

Liczba znalezionych zapisów: 366
Strona 1 / 11
Ivana Žáková sepsala další skutečné zločiny na Ostravsku - przedstawić wideoKultura16.3.2024

Ivana Žáková sepsala další skutečné zločiny na Ostravsku

Skutečné zločiny na Ostravsku, mordy, které otřásly veřejností i kriminalisty. Ivana Žáková Zelinová z Bohumína, dlouholetá novinářka, je vydala knižně. Stal se z nich čtenářský bestseller, který má teď pokračování. Druhý díl mapuje dalších víc než dvacet těžkých zločinů a jde ještě hlouběji do duše kdysi černého města.

Bohumínem prošel masopustní průvod - przedstawić wideoKultura17.2.2024

Bohumínem prošel masopustní průvod

Muzika, maškary, koně a početný průvod. Bohumínem prošel rozverný masopustní rej. Od budovy základní umělecké školy si to mašíroval pěší zónou, kolem nádraží až na náměstí před radnicí. Početný dav vyplnily zejména děti z místních mateřinek a škol. Veselou tradici místní oživili před pěti lety, těší se čím dál větší podpoře

Rybova Česká mše vánoční v Bohumíně - przedstawić wideoKultura6.1.2024

Rybova Česká mše vánoční v Bohumíně

Lidově se jí říká Rybovka nebo Hej mistře. Slavnou Českou mši vánoční napsal Jakub Jan Ryba roku 1796. Patří k nejznámějším a také nejoblíbenějším česky psaným církevním skladbám v období Vánoc. V Bohumíně zazněla po mnoha letech v mimořádně výpravném provedení, v podání sedmdesáti účinkujících.

Markéta Konvičková rozezpívala náměstí v Bohumíně - przedstawić wideoKultura30.12.2023

Markéta Konvičková rozezpívala náměstí v Bohumíně

Závěr roku byl v Bohumíně s pěveckými hvězdami, od Leony Machálkové až po Markétu Konvičkovou. Sérii adventních koncertů s podporou města připravila na celý prosinec městská agentura K3, šlo o nejvíc nabitý program za poslední roky. Pět nedělí zněly náměstím před radnicí známé vánoční skladby i hity oblíbených interpretů.

Retro Vánoce ve výloze Salonu Maryška - przedstawić wideoKultura23.12.2023

Retro Vánoce ve výloze Salonu Maryška

Vánoce jsou časem vzpomínání i návratů do dětství. Můžete je prožít třeba u výlohy kulturního Salonu Maryška v centru Bohumína. Výklad tamní galerie zdobí hračky, které nacházela pod stromečkem generace takzvaných Husákových dětí. Vánoční výstavou navazují na svou sváteční tradici tvůrčí ženy ze skupiny zvané Krojovanky.

Halloween v Bohumíně: parkem prošlo 1200 lidí - przedstawić wideoKultura4.11.2023

Halloween v Bohumíně: parkem prošlo 1200 lidí

Nejvíc strašidel na metr čtvereční, byl jich plný park. Agentura K3 ve sváteční sobotu uspořádala halloweenskou party s lampionovým průvodem. Původně keltský lidový svátek, kterému patří čas těsně před tuzemskými Dušičkami, byl vděčným námětem pro nejrůznější kreativní počiny. Podvečer si užilo odhadem 1200 dětí a dospělých.

Boban uvedl divadelní hru S tvojí dcerou ne - przedstawić wideoKultura22.10.2023

Boban uvedl divadelní hru S tvojí dcerou ne

S tvojí dcerou ne aneb manželská krize a jak z ní ven. V komedii režiséra Antonína Procházky září třeba Naďa Konvalinková a Petr Nárožný, a teď i herecké hvězdy z Bohumína. Nastudovali ji ochotníci z místního bavidélka Boban. V sobotu hru uvedli ve vyprodaném kině v centru města a o den později v sokolovně v Záblatí.

Bohumínské kroje a Ensemble Flair společně - przedstawić wideoKultura22.10.2023

Bohumínské kroje a Ensemble Flair společně

Když do společnosti, tak v kroji. Nádherná kostýmní podívaná byla k vidění v sále hotelu Pod Zeleným dubem ve Starém Bohumíně. Skupina Krojovanek ze spolku Maryška vynesla místní kroje pro dospělé i děti, ve fundusu jich mají už šedesát. Nevšední módní přehlídku doplnila hudbou nadžánrová kapela Ensemble Flair.

Kino instalovalo moderní projektor a vyměnilo plátno - przedstawić wideoKultura14.10.2023

Kino instalovalo moderní projektor a vyměnilo plátno

Nové technologie si razí cestu slovy fanoušků Star Treku „transwarpovou rychlostí“. Platí to také o kinech. Třeba pro nový film ze série Avatar potřebují nejnovější techniku, starší typy jeho plnou verzi nepřehrají. Moderním projektorem se od října může pochlubit bohumínské kino, stejný mají velké multiplexy.

Třetí kreativní Festival Studentská v ulicích Bohumína - przedstawić wideoKultura14.10.2023

Třetí kreativní Festival Studentská v ulicích Bohumína

Hudba různých žánrů zněla centrem Bohumína. Ulice patřily muzikantům, DJs i obyčejnému jamování. Třetí Kreativní festival Studentská se nesl v mezinárodním duchu, hudební hosté dorazili z Polska. K muzice, jídlu a pití se podávala zajímavá beseda s bratry cestovateli, Ondřejem a Tomášem Sitkovými z Bohumína.

Warehouse party plná hudby v bývalém kulturáku - przedstawić wideoKultura14.10.2023

Warehouse party plná hudby v bývalém kulturáku

Čtyři scény, hned několik hudebních stylů včetně techna, RnB a funky, k tomu celý regiment DJs. Taková byla Warehouse party v bývalém kulturáku ŽDB. Největší party v Bohumíně pořádající spolek Město bohů navazoval na Kreativní festival Studentská. A přívlastek největší houseparty nepoužil náhodou, dorazilo přes 300 návštěvníků.

Den železnice a 100 let knihovny, s Jankem Ledeckým - przedstawić wideoKultura30.9.2023

Den železnice a 100 let knihovny, s Jankem Ledeckým

Den železnice nejen v depu a u nádraží, také v samotném centru Bohumína. Na náměstí před radnicí se po celý den konal doprovodný kulturní program, jeho hlavním podvečerním hostem byl zpěvák Janek Ledecký. K mašinkám se tady přidala knihovna, která oslavila 100. výročí založení zábavně a interaktivně.

Bára Basiková koncertem podpořila evangelický kostel - przedstawić wideoKultura23.9.2023

Bára Basiková koncertem podpořila evangelický kostel

V říjnu mu bude 122 let. Evangelický kostel v Bohumíně zažil milníky historické i lidské, mnohým vstoupil do života. Čas je ale neúprosný a svatostánek, který je kulturní památkou, si žádá opravy. Místní farnost se o ně postupně snaží a její úsilí podporuje třeba série koncertů, nedávno s recitálem zpěvačka Bára Basiková.

Kobaltová modř Vladimíra Pustówky s návratem do mládí - przedstawić wideoKultura16.9.2023

Kobaltová modř Vladimíra Pustówky s návratem do mládí

Známá místa v Novém Bohumíně i v Záblatí, legendární koupaliště v Dolní Lutyni, prostředí mateřinky nebo kasáren. Místa, kam čtenáře zavádí Kobaltová modř. Soubor povídek plný životních prožitků sepsal malíř Vladimír Pustówka z Bohumína, vydal je knižně. Příběhy vrací hned několik generací čtenářů do dětství a mládí.

Pivní slavnosti nabídly klasiku i ochucené speciály - przedstawić wideoKultura19.8.2023

Pivní slavnosti nabídly klasiku i ochucené speciály

Pivo a k tomu rocková muzika. Skoro 4 tisíce lidí přišly na Pivní slavnosti do hobbyparku, podle propočtů pořádající K3 necelá pětina Bohumína. Na výčepu frčela klasika i ochucené speciály, děti mezitím trávily svůj čas v herních zónách. Češi jsou národem pivařů, každý ročně v průměru vypije skoro 130 litrů piva.

Dechovkový festival: od klasiky, přes Farnou až po muzikál - przedstawić wideoKultura1.7.2023

Dechovkový festival: od klasiky, přes Farnou až po muzikál

Klasické skladby pro dechové nástroje, ale taky známý hit Ewy Farne Boky jako skříň nebo muzikálový song Amerika je Amerika. Dechovka v původním i moderním formátu zněla slezským Bohumínem a polským Tworkówem. Sousedé pořádali osmý mezinárodní festival dechových orchestrů, soutěžní část proběhla u nás.

Městské slavnosti 2023 se skupinou No Name - przedstawić wideoKultura24.6.2023

Městské slavnosti 2023 se skupinou No Name

Dlouhé roky patří mezi stálice hudební scény na Slovensku i v Česku skupina No Name. O víkendu zahrála v Bohumíně, na městských slavnostech. Za nimi v sobotu dorazily do hobbyparku skoro 3 tisíc lidí, navzdory podobným akcím napříč regionem. Příští rok by mohla přijet například Olga Lounová a Pokáč.

Hudební Kalich Fest nabídl třetí pokračování - przedstawić wideoKultura10.6.2023

Hudební Kalich Fest nabídl třetí pokračování

Dvě scény, hned několik hudebních stylů a atraktivní prostředí poblíž pláže vyhledávané vodní plochy. Kalich Fest nabídl v Šunychlu třetí pokračování. Za originálním koktejlem muziky si v sobotu odpoledne a večer, podle odhadů pořádajícího spolku Město bohů, našlo cestu 1000 lidí všech generací. 

Krajské kolo recitační přehlídky v Bohumíně - przedstawić wideoKultura22.4.2023

Krajské kolo recitační přehlídky v Bohumíně

Umělecký přednes a recitace obstojí i v dnešní moderní a do značné míry technické době, důkazem jsou mladí Bohumíňáci. Dvaadvacet školáků se představilo v okresním kole celostátní postupové přehlídky. Pět nejlepších zkraje týdne reprezentovalo Bohumín v kole krajském, které proběhlo na domácí půdě.

Velikonoční jarmark v Bohumíně - przedstawić wideoKultura8.4.2023

Velikonoční jarmark v Bohumíně

Jaro jsme v Bohumíně uvítali ve velkém. Velikonoční jarmark chystala městská agentura K3 několik měsíců dopředu, jen jediné neumí zařídit, počasí. O to se ale nakonec postarala příroda sama, když jarmarku víceméně přála. Lidé přišli za jarními dekoracemi, dobrým jídlem, ukázkou živých zvířat či za setkáním s přáteli.

Slezský rynek každý měsíc, Velikonoční jarmark 1. dubna - przedstawić wideoKultura18.3.2023

Slezský rynek každý měsíc, Velikonoční jarmark 1. dubna

Domácí výrobky a s příchodem jara opět čerstvá zelenina. V Bohumíně pokračuje seriál regionálních Slezských rynků, březnový se odehrál v polovině týdne. Mezitím městská K3 chystá velikonoční jarmark. O aprílu, v sobotu 1. dubna, nabídne stánky s laskominami, dřevěné kolotoče a taky velblouda, osla, lamu nebo mláďata králíků.

Pěveckou STAR Bohumína je Daniela Tkadlecová - przedstawić wideoKultura11.3.2023

Pěveckou STAR Bohumína je Daniela Tkadlecová

Nejlepším školním hlasem Bohumína a okolních obcí je 16letá Daniela Tkadlecová. Ve finále soutěže Pěvecká STAR 2023 vybojovala 1. místo v konkurenci dalších 21 interpretů. V porotě usedli zkušení hudebníci a na zpěváky čekaly věcné ceny. Vítězka si navíc zazpívá na chystaných velkých kulturních akcích.

24. Reprezentační ples Bohumína s Vláďou Hronem - przedstawić wideoKultura4.3.2023

24. Reprezentační ples Bohumína s Vláďou Hronem

Dámy oblékly krásné šaty, pánové se hodili do gala a šlo se na bál. Bohumín uspořádal Reprezentační ples města, naposledy se konal v roce 2020 a vrátil se po nucené covidové pauze. Přísun nejen hudební energie nabídl Vladimír Hron, který udával rytmus po celý večer. Půlnoční tombola lákala na tablet, vysavač i vouchery.

Bohumínem prošel masopustní průvod masek - przedstawić wideoKultura25.2.2023

Bohumínem prošel masopustní průvod masek

Medvěd, bába s nůší, řezník, farář, hudebníci. Pestrý masopustní průvod maškar v půli týdne prošel centrem Bohumína. S nápadem na oživení lidové tradice přišla před čtyřmi lety místní základní umělecká škola. Přidali se k ní K3, spolek Maryška, školy, školky i další organizace.

Vánoční koncert mateřinky a ZŠ ve Skřečoni - przedstawić wideoKultura24.12.2022

Vánoční koncert mateřinky a ZŠ ve Skřečoni

Svátečních koncertů se letos v Bohumíně urodilo, některé z nich proběhly přímo v místních kostelích. Chrám Panny Marie Sedmibolestné ve Skřečoni si pro své vánoční vystoupení vybrali žáci tamní mateřské a základní školy. Programu vévodily především české skladby, a z nástrojů zazněl hoboj, housle, klavír, flétny i saxofon.

Vánoční jarmark se naplno vrátil do Bohumína - przedstawić wideoKultura3.12.2022

Vánoční jarmark se naplno vrátil do Bohumína

Tipy na vánoční dárky a dekorace, umělecký kovář přímo při práci, originální hry pro malé i velké, živá zvířata. A pak hlavně laskominy, od cukrovinek, oříšků a frgálů, přes uzené maso a klobásy, až po sváteční řízný punč. Po dvou letech spojených s covidovým omezením se vánoční jarmark v Bohumíně uskutečnil v plném formátu.

Festival Musica Pura a folklór ve Starém Bohumíně - przedstawić wideoKultura26.11.2022

Festival Musica Pura a folklór ve Starém Bohumíně

Bohumínské folklórní notování, v přímém večerním přenosu Českého rozhlasu Ostrava ze sálu hotelu Pod Zeleným dubem ve Starém Bohumíně. Do města po roce zavítal svátek lidové hudby, díky mezinárodnímu festivalu Musica Pura. Jednou z hlavních hvězd byla úspěšná Hudecká muzika Základní umělecké školy Bohumín.

Alena Antalová a Alex Anders s šansony Pod Zeleným dubem - przedstawić wideoKultura19.11.2022

Alena Antalová a Alex Anders s šansony Pod Zeleným dubem

Diváci ji znají jako Ludmilu z Četnických humoresek nebo v roli Aničky z televizního románu Pojišťovna štěstí. Herečka Alena Antalová je ale také zpěvačkou, střihla si například roli v české verzi muzikálu Mamma Mia s hity švédské skupiny ABBA. V Bohumíně Alena Antalová vsadila na české šansony, s Alexem Andersem.

Halloween v parku s rekordní účastí - przedstawić wideoKultura5.11.2022

Halloween v parku s rekordní účastí

Kdo se bojí, nesmí do parku. A že těch nebojácných bylo spoustu, o tom o víkendu přesvědčil halloweenský průvod pro děti. K3 ho doplnila strašidelným programem, pohádkovými bytostmi i soutěžemi. Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy krátce před Dušičkami neboli Památkou zesnulých.

Druhý festival Studentská také v bývalém kulturáku - przedstawić wideoKultura8.10.2022

Druhý festival Studentská také v bývalém kulturáku

DJ´s s elektronickou hudbou, živá muzika, místní podniky a taky cestovatel s originálním tuk-tukem z Thajska. Podruhé se v centru Bohumín odehrál festival Studentská, ve stejnojmenné ulici. Ve večerních hodinách se přesunul do bývalého kulturáku železáren a drátoven, Warehouse noční party trvala až do rána.

Na vinobraní v Bohumíně padlo 1300 litrů burčáku - przedstawić wideoKultura17.9.2022

Na vinobraní v Bohumíně padlo 1300 litrů burčáku

Kvalitní jihomoravská vína, několik druhů burčáku, vína sudová. Centrum Bohumína hostilo v sobotu odpoledne deváté Vinobraní. Například burčáku návštěvníci vypili 1300 litrů. Věděli jste, že réva se jen na Moravě pěstuje na ploše větší než 17,5 tisíce hektaru? V Evropě prý byla vína z Moravy i Čech oblíbená již od středověku.

Pivní slavnosti 2022 navzdory vydatnému dešti - przedstawić wideoKultura20.8.2022

Pivní slavnosti 2022 navzdory vydatnému dešti

Každý Čech, Moravan a Slezan vloni vypil v průměru 258 piv, podle statistik činila spotřeba na jednoho obyvatele 129 litrů. Chmelový mok je populární a tomu odpovídal zájem o Pivní slavnosti v Bohumíně, navzdory deštivému odpoledni a proudům vody přišlo 2500 lidí. Festival nabídl dobroty malých i velkých pivovarů.

Druhý Kalichfest nabídl spoustu hudebních žánrů - przedstawić wideoKultura13.8.2022

Druhý Kalichfest nabídl spoustu hudebních žánrů

Velkou letní party byl druhý Kalichfest, hudební festival na pláži Kališova jezera v Šunychlu. Nabídl pestrou paletu žánrů, včetně rocku a hardrocku, funky, indie, reggae a folklóru. Pozvánku bohumínského spolku Město Bohů přijalo 10 kapel, dj´s a formací z Česka, Polska a Slovenska. K pláži dorazilo odhadem 1000 lidí.

Maryška oslavila 22, nabídla čtyřdenní setkání - przedstawić wideoKultura9.7.2022

Maryška oslavila 22, nabídla čtyřdenní setkání

Dvaadvacet let je zázemím pro neformální kulturu, originální nápady, tvůrčí skupiny. Od výstav, před hudbu, divadlo, plenéry až po kreativní dílny. Spolek Maryška zkraje prázdnin „dooslavil“ covidem odložené kulatiny. Po čtyři odpoledne nabídl výstavy, neformální setkání, mistry řezbáře přímo při práci i dobové klenoty.

Cirk La Putyka nabídl v Bohumíně skvělý Kaleidoscope - przedstawić wideoKultura2.7.2022

Cirk La Putyka nabídl v Bohumíně skvělý Kaleidoscope

Standing ovation neboli potlesk ve stoje, do posledního místa zaplněný amfiteátr letního kina v parku a program, jaký jsme v Bohumíně ještě neviděli. Akrobaté věhlasného souboru Cirk La Putyka předvedli výkony, při kterých se tajil dech. Na trampolínách a speciálních houpačkách skákali do výšky skoro deseti metrů.

Základní umělecká škola Bohumín má 95 let - przedstawić wideoKultura2.7.2022

Základní umělecká škola Bohumín má 95 let

V dobách své největší slávy měla 750 žáků, to je z dnešního pohledu až neuvěřitelné. Bylo to v 60. letech minulého století, kdy zaštiťovala pobočky na řadě míst Karvinska. Dnes je Základní umělecká škola Bohumín moderním zázemím s profesionály svých oborů. Její tradice se píše od školního roku 1926/1927, letos slaví 95. narozeniny. 

Strona: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 
Liczba znalezionych zapisów: 366

    Městský úřad