Město Bohumín

česky PL

3.7.
2020

Třináctka polotmavá ze Skřečoně je regionální potravinou severní Moravy a Slezska

MS KRAJ - Třináctka silné polotmavé pivo Skřečoňský žabák z rodinného pivovaru v bohumínské části Skřečoň je Regionální potravinou Moravskoslezského kraje roku 2020. Soutěž Regionální potravina už 11. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty. V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin.

Pivo ze Skřečoně uspělo v kategorii alkoholické nápoje. Rodinný pivovar, který funguje od roku 2011, tak v anketě zopakoval loňský úspěch. Vloni kategorii vyhrál jeho jedenáctistupňový světlý ležák. "Ocenění "Třináctky" nás velmi těší, zejména proto, že spolu se světlou "Jedenáctkou" byla prvním pivem, které jsme v pivovaru začali vařit. Obě ocenění nás utvrzují v tom, že dělat věci poctivě a s láskou se vyplácí," říká za minipivovar Skřečoňský žabák David Janoszowski. 

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. V tomto roce se do soutěže přihlásilo 27 výrobců s celkem 97 výrobky. Největší zastoupení bylo v kategorii Pekařské výrobky.

V hodnotitelské komisi regionálního kola byli spolu se zástupci Moravskoslezského kraje také lidé z Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy a Potravinářské komory ČR. Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje získaly Štramberské uši od Hezounů, džem Zimolez kamčatský podbeskydského sadařství Janhuba a směs na linecké těsto společnosti EAT-fit z Hodslavic.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond. V současné době je v České republice oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

(rzp)


Liczba wejść : 2 100

Z powrotem

    Městský úřad