První místo si z Łazisek odvezli Bohumínští za Slezskou bramboračku s houbami
21.8.2012

BOHUMÍN / ŁAZISKA (PL) - Slezská bramboračka s houbami zachutnala návštěvníkům dožínek v nedalekých polských Łaziskach. Servírovaly ji ženy-kuchařinky z bohumínského občanského sdružení Maryška, které se v Polsku zúčastnily závěrečného dílu mezinárodního česko-polského gastroprojektu. Porota udělila Janě Suchánkové, autorce Slezské bramboračky, první místo.
Na soutěžním stole týmy vystavovaly jednu porci polévky, hlavního chodu a dezertu. Bohumíňáci vsadili na bramborový salát s raným zelím, domácí sekanou s nádivkou a slezskou bramboračku. Jako bonus se podával pečený čaj. „Téma tohoto dílu bylo léto a říkala jsem si, že bramboračka by mohla zaujmout. Potřebujete k ní suroviny, které poskytuje zahrádka, kde sklizeň nezadržitelně vrcholí,“ říká Jana Suchánková, autorka vítězné polévky.
Mezinárodní projekt Kaleidoskop slezských chutí pořádá sdružení Morawskie Wrota, jemuž je bohumínské sdružení Maryška partnerem, a podporuje ho dotací Evropská unie. Bohumínští se na soutěžní přehlídce představili celkem třikrát. Vítězné recepty z jednotlivých dílů projektu i s fotografiemi vyjdou knižně. Publikaci si zájemci budou moci pořídit v září na Jarmarku na hranici v Chalupkách, kde proběhne závěrečné setkání všech zúčastněných soutěžících týmů.
"Jsme rádi, že i díky našemu sdružení, které bylo partnerem tohoto kulinářského projektu, se mohly akce uskutečnit, a náš tým nejen poznával nové i staré recepty našich předků, ale i vesnice v blízkosti našich hranic. Také jsme samozřejmě navázali i přátelské vztahy s milými lidmi, které jsme na soutěži potkávali," dodala s úsměvem Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška, která se společně s Janou Suchánkovou a Helenou Červenkovou dožínek v Łaziskach osobně zúčastnila.
Lukáš Kania
foto: Helena Červenková
TIP - Uvařte si Slezskou bramboračku s houbami
Do většího hrnce dáme asi 1,5 litru vody, pak oškrábané a omyté brambory nakrájené na kostičky, mrkev nakrájenou také na kostičky, celer, petržel, pepř, nové koření a sůl. Vaříme dokud nejsou brambory a mrkev měkké (cca 20 min).
Do druhého kastrůlku dáme sušené hříbky a zalijeme vodou, vaříme asi 45 min. Případně je můžeme namočit den dopředu - večer, pak stačí vařit jen 20 minut. Jakmile jsou brambory i hříbky uvařené, pak houby i s vodou nalijeme do hrnce k bramborám.
Z mouky a sádla uděláme klasickou jíšku, kterou pak polévku zahustíme. Přidáme nasekanou petrželku, majoránku a rozetřený česnek a ještě povaříme asi 10 minut, aby se jíška provařila. Podáváme s chlebem.
Suroviny
voda studená asi 1 ½ litru
3 ks větší oškrabané brambory
1 ks větší mrkev
1 ks menší petržel kořen
2 plátky celeru
3 kuličky pepře, 3 kuličky nové koření, majoránka, sůl na dochucení
2 ks stroužky česneku
2 polévkové lžíce sádla
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 hrsti sušených hřibů