Dětská kuchařka slezských receptů
28.2.2017

BOHUMÍN / ZABELKÓW (PL) - Slezská kuchyně proniká k nejmenším. Deset regionálních jídel vyzkoušely děti v mateřince v českém Bohumíně a polském Zabelkówě. Z receptů učitelky vytvořily malou kuchařku, kterou podpořila města Krzyżanowice a Bohumín.
Mateřinka Fitškolka v Bohumíně a mateřinka Kubusia Puchatka w Zabełkowie spolupracují několik let, učitelé si vyměňují zkušenosti a děti se vzájemně navštěvují. Aktuální školní rok pedagogové věnují propagaci slezské kuchyně mezi předškoláky. „Chceme v dětech budovat vztah ke kraji, ve kterém žijí, už od útlého dětství. Regionální kuchyně nám nabídla zajímavou cestu,“ říká Michaela Sigmund–Lasak, učitelka z mateřinky v Zabełkówě.
Učitelé vybrali deset receptů, ze kterých vytvořili malou kuchařku. Obsahuje pokrmy typické pro polskou část Slezska, včetně tradičních koláčů nebo noků známých jako „kluski“. Recepty jsou v českém i polském jazyce. „Děti všechny pokrmy z kuchařky ochutnaly a na přípravě vybraných jídel se dokonce samy podílely. Nesmírně je to bavilo, zážitkové vaření je populární snad ve všech mateřinkách,“ dodává Vilma Valentová Urbančíková, vedoucí učitelka bohumínské Fitškolky.
Kuchařka slezských mateřinek vyšla málonákladem v omezeném počtu kusů. Její vydání financovaly polské Krzyżanowice, pod které Zabelków spadá.
Lukáš Kania
foto: Martin Válek