Světlý ležák Skřečoňský žabák získal titul Regionální potravina
24.5.2019

MS KRAJ – Jednou z Regionálních potravin roku 2019 v Moravskoslezském kraji je bohumínské pivo Skřečoňský žabák. Rodinný minipivovar funguje ve Skřečoni od roku 2011.
Titul „Regionální potravina“ získal jedenáctistupňový světlý ležák Skřečoňský žabák v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců.
„Hodnotili jsme a ochutnávali skoro stovku nejrůznějších produktů. Toto množství mi udělalo velikou radost, protože farmářů či výrobců místních potravin stále přibývá. Značku nakonec získali například bezlepkový Větrník s čokoládovou polevou, BIO Kozí jogurtové mléko z Vítkova nebo Hlavnický tvaroh z farmy, který si sama domů nakupuji už delší dobu. Značku získal i světlý ležák Skřečoňský Žabák,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.
V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.
(rzp)