Město Bohumín

English EN

24.10.
2019

Strážníci dnes v Bohumíně zachraňovali muže se zástavou srdce, pomáhal jim nový defibrilátor

BOHUMÍN – Na dnešní směnu asi nikdy nezapomene dvojice bohumínských strážníků – Stanislav Lukša (61) a David Revťák (41). Na sídlišti v Bezručově ulici dnes dopoledne zachraňovali 53letého muže se zástavou srdce. Pro poskytnutí první pomoci použili defibrilátor, kterým od února městská policie nově disponuje.

„Po obhlídce místní ubytovny jsme nasedali do auta a chystali se odjet, když na nás někdo volal a mával, že na chodníku u večerky leží nějaký muž. Vyskočil jsem z auta a běžel zkontrolovat situaci. Když jsem ležícího uviděl, bylo hned na první pohled jasné, že je to vážné a nejde o žádného alkoholem znaveného bezdomovce. Muž nedýchal, neměl žádný tep, navíc začínal modrat, a tak jsem na kolegu křikl, aby zavolal záchranku a vzal defibrilátor a dýchací vak. A hned jsem začal s masáží srdce,“ popisuje první okamžiky záchranné akce David Revťák.

Muž, jemuž přestalo bít srdce, měl štěstí, že se strážníci nacházeli právě poblíž. Na první pomoc čekal podle všeho maximálně pět minut od chvíle, kdy zkolaboval. A když jde o život, rozhoduje každá minuta. „David masíroval a já jsem vybalil defibrilátor a zprovoznil jej. Totéž jsem udělal s dýchacím vakem, ten máme sotva dva měsíce, a ještě jsme ho nepoužili. Nalepili jsme elektrody, ale defibrilátor hlásil, že pro jeho použití nejsou vyhovující podmínky. Muži totiž vůbec nebilo srdce, takže jsme pokračovali v srdeční masáži a umělém dýchání pomocí „ambuvaku“. Střídali jsme se asi každých pět minut, ale těch 18 minut, než dorazila sanitka, bylo nekonečných,“ doplňuje strážník Stanislav Lukša.

Když strážníci předávali muže do péče zdravotníků, kteří jej převezli do karvinské nemocnice na ARO, tak se na přístrojích objevila srdeční činnost. „Chtěli jsme mu za každou cenu pomoct. Jsme rádi, že lékaři jsme ho předávali v lepším stavu, než ve kterém jsme ho našli. Snad bude mít i jeho příběh dobrý konec,“ zadoufal Lukša.

Bohumínští strážníci pravidelně absolvují školení první pomoci. Shodují se na tom, že realita je od školení dramaticky odlišná. „U policie už sloužím pět let, ale vůbec poprvé jsem oživoval člověka. Najednou si přitom vybavíte všechny znalosti ze školení a vše do sebe zapadne. Důležité je se nezaseknout a zachraňovat. A tak jsme se Standou masírovali a masírovali. V hlavě mi přitom zněla slova našeho školitele Pavla Tracha. Nejdůležitější je masírovat a pumpovat tak krev do mozku, aby nezůstal bez kyslíku,“ uzavřel David Revťák.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Foto: Hrdinové dnešního dne - strážníci David Revťák a Stanislav Lukša (zleva).


Viewed : 3 317
  Print Print

Back

    Městský úřad