Město Bohumín

20.10.2014 - Stonehenge motá hlavu i zkušeným sběratelům

Zdroj: Právo
Ročník a číslo: 246
Strana: 8
Autor: Pavel Karban

Světovou premiéru zažil v neděli v rámci 12. mezinárodního setkání výrobců a sběratelů hlavolamů a jiných kuriozit ve Větřkovicích na Opavsku hlavolam Stonehenge. Veřejnosti ho představil jeho autor, pětapadesátiletý Karel Gonsior z Nového Bohumína.

"Je to vlastně zmenšenina slavného zbořeniště kamenů v Anglii," řekl amatérský vynálezce hlavolamů na adresu svého díla vyrobeného z bukové překližky. Zbořeništěm kamenů měl přitom na mysli komplex menhirů a kamenných kruhů v jižní Anglii nazývající se Stonehenge. "Jde o světovou premiéru, vystavuju totiž jednou ročně, a to vždycky jenom ve Větřkovicích," vysvětlil.

Hlavolam Stonehenge je vlastně vyvrcholením historické série hlavolamů, které Gonsior vymyslel. Před ním to byly hlavolamy nazvané mayský kalendář, mayská pyramida, Parthenon a Coloseum. "Stonehenge se skládá ze dvou různých hlavolamů, jsou to dva v jednom," popsal. Jeho složení trvá podle něj hodinu a půl až dvě hodiny.

"Je to pro člověka, který má trošku zkušenosti. Je to o kombinaci, trpělivosti, je tam mnoho variant, takže pokud má člověk trošku prostorové vidění, tak za dvě hodinky ho složí. Pokud nemá zkušenosti, tak je to spíš o náhodě," upozornil muž, jenž se živí jako technik kvality v drátovně a pro něhož jsou hlavolamy jen koníčkem.

Ročně vymyslí a vyrobí Gonsior maximálně tři hlavolamy. Letos to podle něj byl ještě vodní mlýn, sopka a fontána pro Barborku, kterou věnoval letos narozené vnučce Barborce.

Foto: Vynálezce hlavolamů Karel Gonsior ukazuje svůj nejnovější hlavolam nazvaný Stonehenge, jehož skládání zabere zkušenému člověku i dvě hodiny.
Foto PRÁVO – Pavel Karban



Stonehenge motá hlavu i zkušeným sběratelům - Zvětąit
Velikost: 500 x 364 bodů - 80 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad