Město Bohumín

20.4.
2012

Výroční zpráva města Bohumína za rok 2011

Máme za sebou rok 2011. Jaký byl? Čím byl charakteristický? Něco v něm začalo, něco skončilo a něco pokračuje. Po podzimních komunálních volbách v roce 2010 to byl první rok s novým vedením města. Noví místostarostové se ujali svých agend a město se opět pod jejich vedením posouvá kupředu.

Ale navazujeme na předcházející období a je třeba poděkovat za dlouhodobou práci pro město všem radním a bývalým místostarostům. Bohumín se pod jejich vedením změnil k lepšímu. Už není šedivým a špinavým městem. I když nás stále, a to hlavně v zimě trápí smog. To ale můžeme ovlivnit jen málo. Přesto najdeme v našem městě i regionu drobné krůčky ke zlepšení ovzduší. Je to nezpoplatněná dálnice z Bohumína do Ostravy, dotace na kotle a ozdravné pobyty dětí, čištění silnic, výsadba izolační zeleně nebo dotace na zateplení budov.

Co v roce 2011 skončilo? V předcházejících letech jsme trpěli rozkopáním města, abychom v budoucích letech sklízeli ovoce v podobě nižších cen za teplo a teplou vodu. Rozkopání je u konce, mnohé silnice a chodníky jsou naopak v lepším stavu a teplo je levnější bez jediné koruny investované městem. Díky teplovodu jsme zrušili asi 50 kotelen a tím jsme opět přispěli ke zlepšení ovzduší v Bohumíně. Vida, další krůček... :-)

V roce 2011 nás naštěstí nepostihla povodeň. Ale přesto pokračovala příprava protipovodňových opatření v různých částech Bohumína a také přípravy na výstavbu protipovodňových hrází ve Vrbici a Pudlově. Živlu se nikdy zcela neubráníme, ale snižovat nebezpečí velké vody prostě musíme!

Rok 2011 byl také rokem, kdy i Bohumín postihly následky hospodářské krize. Opět byly nízké daňové výnosy, nezaměstnanost byla hrozbou pro mnohé rodiny a fakt, že nezaměstnanost v Bohumíně je sice v okrese Karviná nejnižší, je jen chabou náplastí pro ty, které ztráta zaměstnání opravdu postihla.

Z hlediska dopravy bylo důležité dokončení výstavby skřečoňského mostu, dočasně zastaveného bývalým ministrem Vítem Bártou. Jeho dokončení je důkazem toho, že když lidé spojí své síly, dokáží ovlivnit i celostátní investice. Most je hotov, přivaděč z něj na dálnici se staví a stejně jako poslední úsek dálnice D 47 do Polska bude v roce 2012 dokončen a otevřen. Stavební ruch tak konečně skončí. Ale my budeme přesto usilovat o stavbu obchvatu Skřečoně a přestavbu podjezdu v Drátovenské ulici v Pudlově na úrovňový přejezd. Chceme totiž definitivně odklonit nákladní dopravu z centra Bohumína.

Město zahájilo v roce 2011 obrovskou výměnu všech oken v městských bytech. Akce, jejíž symbolický název je Okna všem, je úspěšná a v roce 2012 skončí. Všichni se dočkají...

Je těžké popsat krok za krokem všechny události daného roku. Život ve městě je natolik různorodý, že to ani není možné. Pro každého je důležité něco jiného. Opět jsme vyhráli v celostátní soutěži Plave celé město, vytvořili republikové rekordy, senioři se báječně bavili na své olympiádě, digitalizovali jsme kino, sešli se na náměstí na velikonočních a vánočních trzích i na Štědrý večer. Byli jsme spolu a bylo nám dobře. Zkrátka Bohumíňáci jsou báječní a díky nim je Bohumín městem, v němž stojí zato žít.

Proto i když se nepodaří vše, co si přejeme, i když je krize, i když je smog, tak věřím, že i rok 2012 bude pestrým rokem plným života, plným zajímavých akcí i lidí. Věřím, že i v těch dalších letech budeme mít u nás v Bohumíně pro co žít.

Petr Vícha, starosta

 

... Výroční zpráva města Bohumína za rok 2011 (pdf, 4 MB)

 



Počet zhlédnutí: 4 248

Zpět

    Městský úřad