Město Bohumín

3.4.
2017

Výroční zpráva města Bohumína za rok 2016

V roce 2016 se v Bohumíně nic výjimečného nestalo. I tak stroze by mohlo znít úvodní slovo výroční zprávy Bohumína pro rok 2016. Nepostavili jsme žádnou sportovní halu ani bazén a neopravili jsme žádnou secesní kulturní památku. Rozpočet Bohumína skončil přebytkem, na rozdíl od toho státního nikoliv tím, že se neinvestovalo, ale tím, že jsme dobře hospodařili.

Přesto se toho v roce 2016 stalo poměrně dost! Zateplily se panelové domy, opravily se kilometry chodníků a cest, postavila se kanalizace v několika městských částech, vznikl skatepark a nová školní hřiště. Výraznou obnovou prošel také pavilon C v městské nemocnici, v němž sídlí ošetřovatelské oddělení a centrum následné péče. Vybudovali jsme i nové parkoviště, opravili další školy a školky, díky soukromé aktivitě vznikly dokonce jesle. Vysadili jsme novou zeleň, koupili hasičům nové auto, vznikla farma s domácími zvířaty - Mauglího ranč, který si deti velmi oblíbily…

Zkrátka jsme dělali to, co je běžnou povinností města. A k tomu se přidala spousta občanských sdružení, tělovýchovné jednoty i jednotlivci a díky tomu Bohumín opět žil! A vyhrál několik celostátních soutěží, vytvořil rekordy. A protože se snažily podniky a podnikatelé, klesala nezaměstnanost. Snažila se i policie, a tak se snížila rovněž kriminalita.

Je to však běžné? V každém městě? Troufám si říci, že není. Ale aby to nebylo tak optimistické, přiznávám, že můžeme být ještě lepší. A chceme být ještě lepší. A díky našim občanům ješte lepší budeme!

Někdy slýchám, že motto „Bohumín - město, v němž stojí za to žít“ je už přežité. Ale proč? Proč bychom všichni neměli trvale usilovat právě o to, aby se Bohumíňákům ve městě dobře žilo, aby neměli důvod odcházet, aby zde měli práci, příjemné bydlení a možnosti, kde trávit volný čas.

Nikdy se nepodaří všechno. Někdy nejsme schopni porazit státní byrokracii. Někdy zkrátka neuspějeme. To se stane každému. Ale není to právě důvod, proč to zkoušet dál? I v roce 2017 a v dalších letech? Bohumíňáci si to zaslouží a když přidají i svou ruku k dílu, tak budeme ještě lepším městem. Ještě hezčím městem. Městem s budoucností. Městem, kde to zkrátka stojí za to!

Petr Vícha
starosta

 



Počet zhlédnutí: 1 876

Zpět

    Městský úřad