Město Bohumín

17.4.2012 - Dolní Lutyně už patří pod Bohumín

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 91
Strana: 2

Dolní Lutyně – Je tomu rok, co se v obci proběhla anketa, ve které se měli obyvatelé vyjádřit, pod jako vyšší správní obec chtějí spadat. Zatímco v posledních letech museli Dololutyňané vyřizovat například cestovní pas, řidičský průkaz, stavební povolení a řadu další administrativy v Orlové, která je pro Dolní Lutyni obcí s pověřeným obecním úřadem, začala se rýsovat naděje na změnu.
V anketě, kterou uspořádala radnice, se více než šedesát procent dotazovaných vyslovilo pro změnu pověřené obce a žádá přechod vyšší administrativy pod Bohumín.
"V anketě bylo odevzdáno celkem 303 anketních lístků, přičemž nejvíce jich bylo vhozeno do schránky v cen?tru obce. Z výsledků vyplývá, že většina občanů bydlících ve Věřňovicích a části Nerad jsou pro Bohumín, ve středu obce a na Zbytkách je to tak napůl," prozradil starosta obce Pavel Buzek. Poměr hlasů pro a proti změně je 199 ku 104, což představuje 66 procent. "Pro bylo třináct z 1patnácti zastupitelů," řekl starosta.
Změna správního obvodu přinese podle starosty Dolní Lutyně výhody především samotným obyvatelům obce. Jednou z největších je dostupnost služeb. Zatímco v Orlové jsou úřady roztříštěné v několika budovách, v Bohumíně jsou na jednom místě přímo v centru města.
Lidé, kteří jsou zaměstnáni v  Bohumíně, a těch podle Buzka není v Dolní Lutyni málo, tak nebudou muset za úředníky dojíždět a své záležitosti si vyřídí po skončení pracovní doby v Bohumíně. Další výhodou je podle starosty také dostupnost veřejnou dopravou.

Foto:




    Městský úřad