Město Bohumín

Co, kdy, kde ... - Vinobraní


Vinobraní
Akce ve formátu iCalendar pro vložení do Vašeho diáře    

Vinobraní (Kultura)
So 14.9.2019, 15:00


Sobota 14.9. od 15 hod., nám. T. G. Masaryka, vstupné zdarma.

Milovníci dobrého vína neváhejte a navštivte sedmý ročník Vinobraní v Bohumíně! Tentokrát o příjemnou atmosféru se postarají kapely Docuku a Lipka.

Kvalitní jihomoravská vína, několik druhů burčáku, sudová vína. Stan se someliérem a s degustací vín, speciální menu v restauraci Kavárna, stánky s občerstvením.

PROGRAM
15.00 - 16.00 kapela LIPKA
16.00 - 17.00 kapela DOCUKU
17.00 - 18.00 kapela LIPKA
18.00 - 19.00 kapela DOCUKU
19.00 - 20.00 kapela LIPKA

ŘÍZENÉ DEGUSTACE
Proběhnou v 16.00 a 18.00 hodin.

Tyto řízené degustace povede pan Vojtěch Huserek – majitel vinařství Pálavské vinohrady z Mikulova, jehož cca 10 skvostů můžete ochutnat za příjemnou cenu 99,- Kč.

Taktéž během celého dne můžete vína z Pálavských vinohradů zakoupit.

Vstupenky na řízenou degustaci koupíte ve stánku K3 Bohumín, kde si zároveň za vratnou zálohu 50 Kč půjčíte sklenici.

SPECIÁLNÍ MENU KAVÁRNY NA NÁMĚSTÍ
Speciálně k tomuto svátečnímu dni vína si bohumínská kavárna připravila menu určené:

K bílému vínu:
250g Grilovaný pstruh (nadívaný citrónem a bylinkami), hráškové pyré za 260,-Kč

K červenému vínu:
150g Uzená vepřová kýta zdobená slaninovým chipsem, šípková omáčka, bramborové knedlíky za 160,-Kč

KAPELA LIPKA - Goralská kapela „Lipka“ funguje od roku 1999. Zakladatelkou a vedoucí je Krystyna Mruzek. Prvním malým úspěchem je nahrání CD „Śpiywajónco Lipka“ v roce 2006. W tom samém roce „Lipka“ začala jezdit po koncertech a festivalech, nejen v České Republice. Nejčastěji však kapela působila v Polsku. Poláci si „Lipku“ ihned zamilovali a právě proto kapela navštěvuje Polsko každý rok. Jedním z největších úspěchů kapely byl rok 2009. „Lipka“ získala po druhé první místo v celostátní soutěži lidových kapel. Kdekoliv „Lipka“ vystupuje, vždycky si odnáší veliký potlesk, úspěchy, výrazy uznání a poděkování. Kromě toho navazuje blízké vztahy a dokonce přátelství na celý život. Styl svého hraní, bytí a nekonečného humoru prezentuje v každém koutě světa. Neměla strach ani ze studeného Sibiře. Velkou zkušeností byl také festival v Bulharsku v roce 2010, Švédsko v 2012 a cestování po Francii před koncem minulého roku. „Lipka“ se také ukázala v Turecku, spolu se souborem písní a tance „Zaolzi“, kde hrála tanečníkům. „Zaolzi“ není jediný soubor, který spolupracuje s „Lipkou“. Kapela pomáhá také souboru písní a tance „Olza“, nebo souboru písní a tance „Bystrzyca“. Jedním z nejpovedenějších zájezdů kapely byl výlet na Mazury, kde každý večer hráli do rána místním obyvatelům.

KAPELA DOCUKU - Šestičlenná hudební formace Docuku z Valašského Meziříčí vznikla na sklonku r. 2001 díky iniciativě zpěváka a multiinstrumentalisty Jiřího Buksy. Její název znamená ve valašském nářečí „honem, rychle, svižně“ nebo také „dohromady“ a zúčastnění hudebníci jej naplňují ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu. Písně, zaznamenané ve sbornících lidových písní nebo i vlastní tvorba, čerpající z odkazu moravsko-slezského, polského, slovenského či balkánského, jsou osobitě aranžovány a transformovány do podoby milostných balad či folklorbeatových „našlapaných“ skladeb. Docuku v průběhu let reprezentuje ČR na mezinárodních festivalech EBU v Chorvatsku, Německu, nebo folklórních festivalech v Polsku či na Slovensku, a absolvuje řadu rozhlasových a TV vystoupení. Po 15 ti letech činnosti a více než 350 koncertech v ČR i zahraničí Docuku bilancuje a připravuje průřezové koncertní vystoupení s bývalými členy a hosty, kteří mají hudebně nebo srdečně blízko k tvorbě skupiny. Koncert ve vyprodaném amfiteátru ve Valašském Meziříčí k 15 letům skupiny v září 2016 byl zaznamenán a završen následným sestřihem a videoklipem ke skladbě „ Pod horů“.


Místo konání:Nám. T. G. Masaryka




Mapa:


Počet zhlédnutí: 3 624

Zpět

    Městský úřad