Město Bohumín

29.9.
2012

Slezskou kuchyni z okolí Bohumína představuje nová minikuchařka

BOHUMÍN (ČR) / POLSKO - Jak chutná slezská roláda, kluzky s červeným zelím nebo třeba žurek s houbami? Tyto a další ryze slezské tradiční pokrmy představuje nová minikuchařka, kterou vydala polská Místní akční skupina Morawskie Wrota v rámci přeshraničního polsko-českého projektu. Jeho partnerem je bohumínské občanské sdružení Maryška.

Polské obce Godów, Gorzyce a Krzyźanowice a spolu s nimi Maryška. Tito partneři v listopadu 2011 vdechli podpisem partnerské smlouvy život projektu, který si kladl za cíl oprášit staré recepty rodičů a prarodičů a uvést je znovu života. Proběhla tři kulinářská setkání, na kterých se ochutnávalo a vybíralo ze zhotovených slezských jídel to nejlepší. 38 receptů, včetně tří z Bohumína, se dostalo do minikuchařky projektu „Kaleidoskop slezských chutí“.

Projekt oslovil hlavně kluby žen, ale v Polsku se zapojily také restaurace, které měly vlastní hodnocenou kategorii,“ říká Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška. Ženy z Bohumína se blýskly beskydskou fazolačkou, čočkovou polévkou s uzeným a nočky, slezskou bramboračkou s houbami. Všechny tři recepty získaly doporučení profesionálních polských kuchařů. Minikuchařku, která měla premiéru v polských Chalupkách, si mohou zájemci pořídit mimo jiné v informačním centru radnice v Novém Bohumíně.

Kaleidoskop slezských chutí je jedním z příkladů rozvíjející se příhraniční spolupráce mezi Bohumínem a ve městě působícími skupinami se zájmovými spolky na polské straně Odry a Olše. Kromě tří kulinářských soutěží na téma Vánoce, Velikonoce a Dožínky proběhly v rámci projektu také semináře a workshopy s profesionálními mistry kuchaři. Realizaci „Kaleidoskopu“ finančně podpořil Evropský fond regionálního rozvoje a polský státní rozpočet.

Chtěli jsme projektem připomenout tradici a kvalitu místní slezské kuchyně, kterou naše babičky, prababičky a praprababičky tolik milovaly a milují. Tahle kuchyně má co nabídnout a Kaleidoskopem jsme ji chtěli představit soudobým kuchařinkám, restauracím a mladé generaci. Udělali jsme první krok k zachování kulinářského a kulturního dědictví regionu pohraničí,“ uvedl při vyhodnocení projektu Gerard Kretek, předseda občanského sdružení Místní akční skupina Morawskie Wrota.

Lukáš Kania

foto 1: představení minikuchařky v polských Chalupkách
foto 2: ženy z Bohumína při vyhodnocení projektu v Chalupkách
foto 3: tým bohumínských kuchařinek
foto: Jiří Spáčil a Anna Vráblíková


Počet zhlédnutí: 3 176

Zpět

    Městský úřad