Město Bohumín

1.2.
2014

Malé kuchařky pozvaly štáb bohumínské televize na Bramborovou harmoniku

NOVÝ BOHUMÍN - Diváci si mohou spolu s Televizním informačním kanálem Bohumín ukuchtit Bramborovou harmoniku. Recept nabídnou v reportáži pořadu Zpravodajství dívky, které v Bohumíně navštěvují volnočasový kroužek vaření. Štábu bohumínské televize umožnily nahlédnout do kuchyně a prozradily postup i recept na originální bramborovou pochoutku. Reportáž televize odvysílá od soboty 1. února.

Kroužek vaření pro děti a mládež v Bohumíně funguje od roku 2007. Jeho pořadatelem je Dům dětí a mládeže Fontána Bohumín. Děti se scházejí ve cvičné kuchyni odloučeného pracoviště „Beník“ Základní školy na třídě Edvarda Beneše v Novém Bohumíně. Kroužek probíhá jednou týdně.

Zájem mají hlavně dívky. Vedeme je k tomu, aby uměly pracovat s kuchyňskými nástroji, uměly opracovat suroviny i zeleninu, naučily se základním pravidlům vaření a vyzkoušely si postupy vaření jednoduchých a oblíbených jídel,“ říká vedoucí kroužku Světlana Galuszková. Aktuálně kroužek navštěvují zejména žákyně Masarykovy základní školy a Základní školy na třídě Edvarda Beneše.

Štrůdl, těstovinový salát, pizza šneky, smažený sýr, nudle s mákem, cukroví a další mlsy. Děvčata se v kuchyni orientují a pokud jim to čas dovolí, pouštějí se i do náročnějších jídel. „Pro natáčení s bohumínskou televizí jsme s paní vedoucí vybraly recept na Bramborovou harmoniku. Je to jednoduchý, rychlý recept a jak jsem se sama na konci vaření přesvědčila, tak i velmi chutná pochoutka,“ říká Alžběta Fismolová, žákyně 5. B Masarykovy základní školy v Novém Bohumíně.

Bramborová harmonika

ingredience: větší brambory, klobása, slanina, česnek, cibule, sýr na strouhání, sůl, koření dle chuti (např. grilovací koření)

postup: Brambory oloupeme. Klobásu, cibuli, česnek nakrájíme na kolečka, slaninu nakrájíme na menší kousky. Brambory krájíme na půl centimetrové proužky NE až dospodu. Mezi proužky vkládáme na střídačku všechny nakrájené ingredience. Připravené brambory dáme do pekáčku, osolíme a okořeníme dle chuti. Každý brambor pokapeme olejem. Zakryjeme alobalem a dáme péct asi tak na 200 stupňů Celsia. Pečeme cca 45 minut, podle toho jak jsou brambory velké. Na závěr je posypeme ještě nastrouhaným sýrem a zapečeme na 5–10 minut.

Lukáš Kania

foto: Světlana Galuszková


Počet zhlédnutí: 2 759

Zpět

    Městský úřad