Město Bohumín

26.3.
2014

Průkopnická Maryška slaví úspěch s kroji i pokrmy

BOHUMÍN / RYCHVALD - Vzkřísily Bohumínský kroj a propagují původní slezské recepty a gastronomické postupy. Aktivity žen z občanského sdružení Maryška a lidí kolem nich poutají pozornost. V březnu přijeli nahlédnout do zákulisí počinů Maryšky hosté z občanského sdružení Soul (duše) z Rychvaldu. Jeho členy jsou absolventi místní Univerzity třetího věku a sdružení vede Miroslava Kopčajová.

Historie sdružení Maryška, jeho aktivity, projekty, členové a přátelé. Takové bylo téma setkání. Ne náhodou se uskutečnilo v jedno březnové středeční odpoledne, kdy se v Salonu pravidelně scházejí členky vlastivědně-etnografického klubu, kterým mnozí neřeknou jinak než „ženy-krojovanky“. „Prezentovaly jsme ženskou a také mužskou podobu Bohumínského kroje. S každým kusem je spousta práce, prakticky skoro všechno je naše ruční výroba. Kompletních krojů pro dospělou ženu existuje asi patnáct, dětských verzí kroje šestnáct kusů,“ podotkla umělecká vedoucí klubu Alena Krobotová.

K historii odívání si Maryška před časem přidala i objevování lidových zvyků, včetně těch gastronomických. S Maryškou spolupracují ženy, které se věnují starým osvědčeným recepturám. „Hanka Teichmannová, mladá maminka toho času na mateřské dovolené, se věnuje mimo jiné pečení chleba ze žitného kvásku. Našim hostům upekla tři druhy chleba a donesla již připravený kvásek v krabičkách, který si zájemkyně mohly odnést a začít péct pravý kváskový chléb,“ prozradila Kamila Smigová, předsedkyně občanského sdružení Maryška.

Další mladá maminka na mateřské dovolené, Zuzana Maléřová z Bohumína, spolupracuje s Maryškou v oblasti historie. Hosty z Rychvaldu seznámila s tím, jak se vyvíjela regionální kuchyně, jaká zařízení se v ní používala, jak vypadaly původní pece na chleba. I díky Zuzaně se na tradičním stole objevilo domácí máslo, čerstvé kravské mléko, domácí sádlo, tvaroh s medvědím česnekem a další. Děvčata z Rychvaldu na oplátku přivezla pekáč makových a tvarohových buchet a tím obohatila hodovní stůl.

Mám radost, jak naše snaha o návrat původních prvků regionální kuchyně do té současné padla na úrodnou půdu. Vím o několika rodinách, které vaří a pečou podle starých receptů, zdravěji. Těší mě, že mladé rodiny neodradí ani pracnost, která s tím občas souvisí, a dávají přednost domácí kvalitě,“ dodává Kamila Smigová. Doplnila, že ženy z Bohumína přijaly pozvání kolegyň ze sousedního města a pojedou se podívat na zkušenou do Rychvaldu.

Lukáš Kania

foto: Petr Piechowicz, www.photopepe.com


Počet zhlédnutí: 2 237

Zpět

    Městský úřad