Město Bohumín

13.4.
2019

Velikonoce ve slezském stylu, vyzkoušejte chrusty nebo velikonoční hlavičku

BOHUMÍN - Víte, co je to chrust, šoldra nebo svěceník? Například velikonoční svěceník budete znát spíš pod názvem mazanec. Podobných zajímavostí, a velmi chutných, je slezská jarní kuchyně doslova plná.

Své o tom ví mistr kuchař Karel Drápal, učitel odborného výcviku oboru kuchař-číšník ve Střední škole Bohumín a místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. Slezsko jako rázovitý region si zachovalo mnoho lidových tradic a specifických velikonočních pokrmů,“ říká Karel Drápal v aktuálním vydání pořadu „Studio B“ ve vysílání bohumínské televize.

Vyzkoušejte „chrusty“ a „velikonoční hlavičku“, pokrmy, o kterých je v pořadu řeč:

Chrust
150 g hladké mouky, 3 žloutky, 35 g másla, 1 lžíce rumu, 2 lžíce smetany, 35 g cukru moučka, sádlo nebo olej na smažení
Z připravených surovin zpracujeme tuhé těsto, které „vytlučeme“ na vále válečkem. Vyválíme „na stéblo“. Rádlem vykrajujeme pásy, které pak vykrájíme do tvaru kosočtverce. Ty pak rádlem uprostřed prořízneme. Jeden konec „chrusta“ prostrčíme tímto otvorem, pak smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji do zlatova. Usmažené „chrusty“ necháme okapat a osušit na papírovém ubrousku. Před podáváním pocukrujeme, podle chuti posypeme mletou skořicí.

Velikonoční hlavička
250 g uzeného vařeného bůčku, 1 veka, 4 vejce, 3 dl mléka, 100 g margarínu, 100 g pórku, česnekové nati a kopřiv, pepř, muškátový květ, sůl
Bábovkovou formu vymažeme tukem. Do mísy vložíme na kostky nakrájenou veku, polejeme mlékem s kořením a žloutky. Přidáme na kostičky nakrájený uvařený uzený bůček, krájenou nať pórku, česnekovou nať a pokrájené mladé kopřivy. Vše promícháme s pevným sněhem z bílků. Vlijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem, a ve středně vyhřáté troubě pečeme 35 minut dozlatova.

(rzp)



Počet zhlédnutí: 2 185

Zpět

    Městský úřad