close google translator menu
Dnes je Pondělí 17.6., svátek má Adolf.
Adolf - jméno germánského původu. Vzniklo ze starších německých podob Athalwolf, Athaulf, Adalwolf, což znamená ušlechtilý vlk.

Osobnosti narozené dnes:


  • Martin Ševčík (*1989) - Zpěvák
  • Jiří Havelka (*1980) - Divadelní režisér, dramatik, herec
  • Venus Williams (*1980) - Americká tenistka
  • Karel Höger (*1909, +4.5.1977) - Herec
  • Igor Stravinskij (*1882, +6.4.1971) - Ruský hudební skladatel
  • Karel XII. (*1682, +30.11.1718) - Švédský král
  • Eduard I. (*1239, +7.7.1307) - Anglický král
Změnit velikost textu: A- |  A |  A+

Velikonoce ve slezském stylu, vyzkoušejte chrusty nebo velikonoční hlavičku

Velikonoce ve slezském stylu, vyzkoušejte chrusty nebo velikonoční hlavičku

BOHUMÍN - Víte, co je to chrust, šoldra nebo svěceník? Například velikonoční svěceník budete znát spíš pod názvem mazanec. Podobných zajímavostí, a velmi chutných, je slezská jarní kuchyně doslova plná.

Své o tom ví mistr kuchař Karel Drápal, učitel odborného výcviku oboru kuchař-číšník ve Střední škole Bohumín a místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko. Slezsko jako rázovitý region si zachovalo mnoho lidových tradic a specifických velikonočních pokrmů,“ říká Karel Drápal v aktuálním vydání pořadu „Studio B“ ve vysílání bohumínské televize.

Vyzkoušejte „chrusty“ a „velikonoční hlavičku“, pokrmy, o kterých je v pořadu řeč:

Chrust
150 g hladké mouky, 3 žloutky, 35 g másla, 1 lžíce rumu, 2 lžíce smetany, 35 g cukru moučka, sádlo nebo olej na smažení
Z připravených surovin zpracujeme tuhé těsto, které „vytlučeme“ na vále válečkem. Vyválíme „na stéblo“. Rádlem vykrajujeme pásy, které pak vykrájíme do tvaru kosočtverce. Ty pak rádlem uprostřed prořízneme. Jeden konec „chrusta“ prostrčíme tímto otvorem, pak smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji do zlatova. Usmažené „chrusty“ necháme okapat a osušit na papírovém ubrousku. Před podáváním pocukrujeme, podle chuti posypeme mletou skořicí.

Velikonoční hlavička
250 g uzeného vařeného bůčku, 1 veka, 4 vejce, 3 dl mléka, 100 g margarínu, 100 g pórku, česnekové nati a kopřiv, pepř, muškátový květ, sůl
Bábovkovou formu vymažeme tukem. Do mísy vložíme na kostky nakrájenou veku, polejeme mlékem s kořením a žloutky. Přidáme na kostičky nakrájený uvařený uzený bůček, krájenou nať pórku, česnekovou nať a pokrájené mladé kopřivy. Vše promícháme s pevným sněhem z bílků. Vlijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem, a ve středně vyhřáté troubě pečeme 35 minut dozlatova.

(rzp)



  Vytisknout Vytisknout
  Zpět Zpět
  Nahoru Nahoru

Publikováno / aktualizováno: 13.4.2019
Počet zhlédnutí: 462

 

Naposledy aktualizované

Vygenerováno za 0.34 sekund