Město Bohumín

22.3.
2020

Koronavirus COVID 19 a praktické informace

Karanténa a jak se v ní chovat

Karanténou ve smyslu zákona o ochraně veřejného zdraví č. 258/2000 Sb., § 2 odst. 7 písm. a), se rozumí oddělení zdravé fyzické osoby, která byla během inkubační doby ve styku s infekčním onemocněním COVID 19 nebo pobývala v ohnisku nákazy onemocnění COVID 19 od ostatních fyzických osob a lékařské vyšetřování takové fyzické osoby s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit.

Pro onemocnění COVID 19 byla stanovena 14 denní karanténa, která zohledňuje dosavadní poznatky o inkubační době onemocnění.

Po tuto 14 denní karanténu, je osoba povinna omezit styk s ostatními osobami a sledovat svůj zdravotní stav tak, že pokud se ve výše uvedeném období projeví klinické příznaky (teplota, kašel, dušnost, dýchací obtíže, bolest svalů, kloubů), je povinna kontaktovat svého praktického lékaře telefonicky nebo mimo ordinační dobu linku 112 a řídit se pokyny zdravotnických pracovníků.

Co má dělat osoba v karanténě?

Osoba v karanténně je dále povinna dodržovat pravidla osobní hygieny

  • důkladné a časté mytí rukou teplou vodou mýdlem, případně dezinfekci rukou alkoholovým dezinfekčním prostředkem s min. 70 % podílem alkoholu
  • při kašlání a kýchání si zakrývat ústa jednorázovým kapesníkem nikoliv rukou! (kapénky se pak mohou přenést dál), kapesník pak ihned vyhoďte
  • hygienu rukou provádějte často, zejména po kontaktu se sekrety dýchacích cest, před jídlem a po použití toalety
  • aby se zabránilo šíření infekce, nakládejte bezpečně s odpady (odpadkový pytel vždy svázat, nenechávat volně) 

dále:

  • často větrat
  • izolovat se v rámci domácnosti co nejvíce od ostatních členů rodiny, nejlépe využít jednolůžkový pokoj se samostatným WC a koupelnou – pokud to není možné a jednolůžková izolace není k dispozici, lůžka by měla být umístěna nejméně 1 m od sebe a pokoj by měl být dostatečně odvětráván. Po použití společných toalet pokaždé WC řádně dezinfikovat.
  • čistěte a dezinfikujte často povrchy, jako jsou noční stolky, postelové rámy a další ložnicový nábytek (dezinfekčními prostředky působící na viry-poraďte se s prodávajícím)
  • měňte častěji oblečení, ložní prádlo, ručníky apod., které pak důkladně vyperte s běžným pracím prostředkem na 60 – 90°C, poté důkladně usušte 

Zajištění nákupů, léků, venčení domácích mazlíčků, doporučená pošta

  • nákupy, donášku léků apod. si zajistit telefonicky a položit po domluvě nejlépe za zavřené dveře
  • přebíraní poštovních doporučených zásilek jedině s rouškou a kontakt omezit na minimum (po nezbytně nutnou dobu)
  • pobyt na vlastní zahradě bez přítomnosti dalších lidí je možný
  • venčení domácích mazlíčků zajistit jinou osobou
  • v případě nutnosti ošetření u lékaře, volat 155, upozornit na vydání karanténních opatření, vyčkat pokynů 

Co mám dělat, když nemám možnost zajistit si nákup, či venčení domácích mazlíčků jinou osobou a bydlím v panelovém domě: 

  • cestou praktického lékaře si zajistit respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2, případně 2 chirurgické roušky, v krajním případě lze použít šátek, šálu apod., kterou si zakryjete ústa a nos – toto se týká osob, které nemají příznaky onemocnění
  • nepoužívat výtah
  • nakoupit v době, kdy je nejmenší pohyb osob – brzy ráno po otevření obchodu, případně v noci
  • dodržovat odstup min. 1 m od ostatních osob
  • důsledně dbát na hygienu rukou, nesahat si na nos, ústa apod. 

Pokud je to možné, získávat si neustále aktuální informace z internetu, zpráv apod. z ověřených odkazů - např. https://www.who.int/publications-detail/considerations-for-quarantine-of-individuals-in-the-context-of-containment-for-coronavirus-disease-(covid-19)

Tato karanténní opatření a doporučení jsou v souladu s opatřením MZČR č. j.: MZDR 10386/2020-1/MIN/KAN.

  • Tipy a praktické odkazy

Doporučení pro nakládání s použitými osobními ochrannými pomůckami


Dokumenty





Související články

Bohumínská nemocnice přijme jen předem objednané pacienty 16.3.2020

Bohumínská nemocnice přijme jen předem objednané pacienty

Bohumínská městská nemocnice je preventivně kvůli hrozbě koronaviru od pondělí 16. března přístupná jen pro předem telefonicky objednané pacienty. Reaguje tak na uzavření provozu ordinací některých praktických lékařů v Bohumíně, po nichž ve svých ambulancích zaznamenala plné čekárny lidí.
V Bohumíně omezili úřední hodiny, zrušili licitace bytů a uzavřeli Hobbypark 16.3.2020

V Bohumíně omezili úřední hodiny, zrušili licitace bytů a uzavřeli Hobbypark

Omezení úředních hodin na radnici, zrušení licitací i prohlídek městských bytů a uzavření volnočasového areálu Hobbyparku. To jsou nejnovější opatření v boji proti koronaviru, která dnes ráno přijali v Bohumíně.
Vláda omezila pohyb lidí, povolené jsou cesty například za prací, nákupem nebo lékařem 16.3.2020

Vláda omezila pohyb lidí, povolené jsou cesty například za prací, nákupem nebo lékařem

Vláda zakázala s účinností od půlnoci z neděle na pondělí do 24. března 6:00 kvůli šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Tento zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.
Vláda s okamžitou platností zavřela většinu obchodů a restaurací 14.3.2020

Vláda s okamžitou platností zavřela většinu obchodů a restaurací

Kvůli zamezení možné nákaze novým koronavirem se neotevřou obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerii, benzinových pump a některých dalších. Vláda rozhodla o uzavření všech restaurací, pivnic, barů a podobných zařízení s výjimkou například závodního stravování. Opatření je časově omezené.
V Bohumíně se sešel krizový štáb, školky budou fungovat jen pro děti pracujících rodičů 13.3.2020

V Bohumíně se sešel krizový štáb, školky budou fungovat jen pro děti pracujících rodičů

Kvůli vyhlášenému stavu nouze v souvislosti s koronavirem zasedl dnes dopoledne v Bohumíně krizový štáb. Naposledy se sešel před deseti lety kvůli povodním. Zástupci hasičů, policie, města, škol i městských sportovních, kulturních i sociálních organizací řešili chod města v následujících dnech.
Kam volat v případě podezření  na onemocnění způsobené koronavirem? 13.3.2020

Kam volat v případě podezření na onemocnění způsobené koronavirem?

Lidé mohou volat na čísla 595 138 118, 595 138 119 a je možné také využít linku 112, která je propojená přímo s epidemiology. Centrální linka Státního zdravotního ústavu funguje na číslech 724 810 106 a 725 191 367.
Na radnici v Bohumíně kvůli koronaviru jen v nejnutnějších případech 12.3.2020

Na radnici v Bohumíně kvůli koronaviru jen v nejnutnějších případech

Vzhledem k vládou vyhlášenému stavu nouze kvůli koronaviru vyzývá radnice v Bohumíně veřejnost, aby omezila návštěvy městského úřadu pouze na nejnutnější případy.
Protidrogový vlak kvůli koronaviru do Bohumína nepřijede 11.3.2020

Protidrogový vlak kvůli koronaviru do Bohumína nepřijede

Kvůli bezpečnostním opatřením v souvislosti se šířením koronaviru nepřijede do Bohumína speciální protidrogový vlak. Ten měl na vlakovém nádraží stát od pondělí 16. března do úterý 17. března. Jeho návštěvu si město v minulosti objednal už dvakrát, ta třetí se nyní odkládá.
Kvůli koronaviru zvažte cestu za nákupy do polského Těšína 11.3.2020

Kvůli koronaviru zvažte cestu za nákupy do polského Těšína

Zvažte návštěvy a cestu za nákupy do polského Těšína (Cieszyn). Doporučení obyvatelům dnes vydala radnice v Českém Těšíně s tím, že jde o apel na obyvatele vzdálenějších obcí a měst. Důvodem jsou potvrzené případy nákazy koronavirem v polském Těšíně.
Od zítřka se až do odvolání zavírají všechny školy, mateřinky zůstávají zatím v provozu 10.3.2020

Od zítřka se až do odvolání zavírají všechny školy, mateřinky zůstávají zatím v provozu

Stát nařídil kvůli koronaviru preventivní uzavření všech škol, a to s účinností od středy 11. března. V Bohumíně proto od zítřka zůstanou uzavřeny všechny základní i střední školy. Mateřinek i školních jídelen se opatření zatím netýk
Počet zhlédnutí: 9 816

Zpět

    Městský úřad