Město Bohumín

29.6.
2020

Chytrá karanténa nefunguje, aquacentrum v Bohumíně ruší kvůli koronaviru zvýhodněné vstupné

BOHUMÍN – Zpřísňující vládní protikoronavirová opatření pro Karvinsko dál dopadají na městská zařízení v Bohumíně. Od úterý 30. června budou nově až do odvolání možné hromadné akce maximálně pro 100 lidí. Starosta Bohumína ale upozorňuje na fakt, že chytré trasování nefunguje. Ve městě je aktuálně sedm pozitivních případů.

„Plošně zaváděná opatření napříč celým karvinským okresem bohužel dokazují, že chytrá karanténa v praxi nefunguje. Kdyby fungovala, tak by se opatření zaváděla pouze tam, kde jsou lokální ohniska a ne napříč celým okresem. Proto jsem zvědav, zda vláda počítá i s plošnými kompenzacemi pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko, když u nás značně omezuje život i podnikání,“ okomentoval aktuální dění starosta Bohumína Petr Vícha.

Kvůli přísnějším opatřením například městská kulturní agentura K3 Bohumín přesunuje některé červencové akce až na září. Bohumínské aquacentrum s venkovním koupalištěm zase ruší zvýhodněné prázdninové vstupné. „Moc nás to mrzí. Mysleli jsme si, že přes léto alespoň částečně doženeme jarní koronavirové ztráty, protože jsme měli všechna sportoviště zavřena. Vládní hygienická omezení pro sto lidí jsou pro naše aquacentrum ale velikou čárou přes rozpočet. Citelně to pocítíme. Ač neradi, ale musíme zrušit zvýhodněné prázdninové tříhodinové vstupné, aby náš bazén v průběhu dne využilo co nejvíce povolených návštěvníků a naše ztráta se ještě více neprohlubovala,“ sdělil Jan Resler, šéf městské společnosti Bospor, která provozuje bohumínské aquacentrum. To má kapacitu až pro 243 návštěvníků. Jeho součástí je i saunový svět pro 70 lidí se čtyřmi finskými saunami, jednou parní, jednou infrakabinou, vyhřívaným venkovním whirpoolem a Kneippovým chodníkem, které už zase plně fungují.

Pro Bohumínskou městskou nemocnici i domov pro seniory Cesmína se v souvislosti s novými nařízeními nic nemění. „Budeme v protikoronavirových opatřeních pokračovat tak jako dosud. Na lůžkových odděleních platí zákaz návštěv a opět jsme u vchodu do nemocničního areálu zavedli měření teploty,“ sdělil šéf bohumínského špitálu Svatopluk Němeček.

Totéž avizuje i městský domov Cesmína. „Nová opatření pro nás nemají žádný zásadní vliv. Zaměstnance domova opakovaně testujeme na koronavirus a měříme jim teplotu. Senioři trpí tím, že se kvůli zákazu návštěv nemohou potkat se svými blízkými. Snažíme se jim kontakt s rodinnou zprostředkovat alespoň prostřednictvím videohovorů, případně dopisy s balíčky. Největší provozní potíže máme s povinností mít vyčleněná lůžka pro případ, že by některý z našich klientů onemocněl koronavirem. Devět seniorů kvůli tomu teď žije v náhradních prostorách, které za normálních okolností slouží jako denní místnosti, a tak se teď naši senioři nemohou potkávat při obědech nebo jiných společných činnostech,“ uvedla vedoucí domova Katrin Mitopulu.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí

Ilustrační foto: Tobogán aquacentra a zahrada domova pro seniory Cesmíny.


Počet zhlédnutí: 5 882

Zpět

    Městský úřad