Město Bohumín

Co, kdy, kde ... - PETER LIPA & BBC Borise Urbánka Pod Zeleným


Pod Zeleným dubem - zvětšit fotografii
Pod Zeleným dubem - zvětšit fotografii
Pod Zeleným dubem - zvětšit fotografii
Akce ve formátu iCalendar pro vložení do Vašeho diáře    

PETER LIPA & BBC Borise Urbánka Pod Zeleným (Koncerty, hudba)
St 5.10.2022, 19:00


Peter Lipa je jednou z nejvýznamnějších osobností slovenské jazzové scény, kterou snad ani není třeba českému publiku představovat. Vytvořil osobitý vokální projev s důrazem na text. Jeho hudba vychází ze spojení jazzu a blues, inspirovaným zpěváky jako Jimmy Rushing, Ray Charles, Joe Cocker nebo Bobby McFerrin. Jako první zpěvák na Slovensku uplatňuje v jazzové hudbě slovenštinu. BBC - kapelu založil počátkem devadesátých let pianista a skladatel Boris Urbánek. Kapelou prošlo mnoho hudebníků, především z Moravskoslezského regionu. BBC vystupili na mnoha jazzových festivalech a v jazzových klubech u nás i v zahraničí (Polsko, Německo, Francie, Gruzie). Hrají enegickou fusion music s prvky funku nebo latin. Repertoár tvoří především skladby Borise Urbánka.

Boris Urbánek - pianista, skladatel, producent a kapelník TUTU, člen kapel Rhythm Desperados, Agharta Gang, Vojtěch Dyk & B Side Band, lektor na Letní jazzové dílně v Karla Velebného ve Frýdlantu, autor muzikálů Mrazík, Romeo a Julie, Harpagon je lakomec?, autor hudby k filmům Báječná show a 7 dní hříchů. Ředitel festivalu Jazz Open Ostrava.

Michal Žáček - saxofon, flétna. Je dlouholetým členem TUTU, Rhythm Desperados, je stálým hostem Vojtěch Dyk & B Side Band, Richard Muller Band nebo kapely Vlasty Redla. Někdejší člen Peter Lipa Band a mnoha dalších. Na sklonku roku 2012 vydal své první sólové CD, nazvané Beautiful Day, které složil, produkoval a vydal Boris Urbánek-Paradise Music. Na realizaci alba se podíleli mj. americký bubeník Dave Weckl, zpěváci Tonya Graves (USA), Ashley Slater (Anglie) nebo Vojtěch Dyk.

Jan Tengler - saxofony, EWI. Povoláním farmaceut, je dlouholetým členem opavského Heimatu nebo Kofe in a také někdejší člen RH Group.

Vít Štaigl - mladý kytarista, student Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Člen BBC je od roku 2021.

Jenny Krompolc - baskytara. Dlouholetý souputník Borise Urbánka v kapelách Supernova, JORO nebo TUTU.

Kristýna Sibinská - jedna z největších talentů současnosti, vítězka mezinárodní soutěže Hit Like A Girl international drum contest 2019. Je studentkou Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Členkou BBC je od roku 2020.


Místo konání:koncertní sál hotelu Pod Zeleným dubem
Pořadatel:Kulturní spolek Oderberg
Informace:Martin Kachel

Web:https://spolekoderberg.cms.webnode.cz/l/peter-lipa
E-mail:spolek@oderberg.cz
Telefon:733 744 484

 

Počet zhlédnutí: 538

Zpět

    Městský úřad