Město Bohumín

22.10.
2013

Město i jeho organizace musí být pojištěny

redakce: MF DNES
redaktor: DAREK ŠTALMACH


Tiskový dotaz:

V souvislosti s opavským požárem, kde místní dopravní podnik neměl pojištěny ani budovy, ani vozidla (vyšlo by to na obrovské částky), by mě zajímalo, jak to máte u vás. Na kolik máte pojištěný městský majetek (budovy, zařízení,...) Pokud ano, tak proti čemu, případně co pojištěno nemáte a proč? Na kolik vás ročně vyjdou pojistky? To je pro město a pokud budete vědět, určitě bych ocenil i městské organizace.


Tisková odpověď:

Město i jeho obchodní společnosti a příspěvkové organizace jsou pojištěny hromadně, a to pro období 2010 až 2014. Pak bude probíhat nové výběrové řízení a bude uzavřena nová smlouva zase pro všechny subjekty. Jen technické služby – BM servis – jsou pojištěny samostatně.

V tuto chvíli máme tato pojištění:

  • Živelní pojištění majetku stojí město ročně 590 200 korun. Zahrnuje např. požár, blesk, vodu z vodovodních zařízení, přetlak nebo zamrzání vody, úmyslné poškození nebo zničení věcí, povodeň, záplavu, vichřici, krupobití, sesuv půdy, pád stromu, stožáru, tíhu sněhu.
  • Pojištění elektronických zařízení stojí (počítače, kamerový systém, sirény, apod.) město ročně 139 700 korun.
  • Pojištění odcizení věci krádeží, vloupáním nebo loupeží  ročně 28 400 korun.
  • Odpovědnost za škodu ročně 180 300 korun.

„Město si na základě zákona o obcích musí svůj majetek chránit a včas uplatňovat právo na náhradu škody. Městský majetek máme velmi dobře pojištěný, stejně tak je pojištěn celý městský holding jako je nemocnice, technické služby, Bospor (Bohumínská sportoviště) školy, školky a další příspěvkové organizace jako K3 Bohumín či dům dětí a mládeže Fontána. Pro Bohumín je pojištění o to důležitější, protože leží v povodňové oblasti,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 14 609

Zpět

    Městský úřad