Město Bohumín

15.8.
2014

Sankce vyhoštění neboli zákaz pobytu ve městě

redakce: KARVINSKÝ A HAVÍŘOVSKÝ DENÍK
redaktor: Richard Kutěj


Tiskový dotaz:

Zasílám tiskový dotaz ohledně tématu vyhoštění z města či zákazu pobytu na městském území, na což mají města právo v případech, kdy jsou zde pobývající lidé natolik nesnesitelní a páchají tak velké množství přestupků či přečinů, že jsou města k tomuto kroku nucena přistoupit.

  • Vyhostilo vaše město v období posledních cca 3 let do dnešního dne některé tyto osoby?
  • Pokud ano, kolik jich bylo a za jaké prohřešky se tak stalo? A respektovali to dotyční, nebo jste měli problémy s jejich návraty v dotyčné určené lhůtě?
  • Pokud ne, je to tím, že místní přestupci a výtržníci jsou dosud na „snesitelné“ úrovni, nebo se vaše radnice snaží být shovívavé a řešit toto jinými způsoby. Pokud ano, jakými a jak jsou účinné?


Tisková odpověď:

Sankci v podobě zákazu pobytu jsme zatím ani jednou nevyužili. A to z toho důvodu, že valná většina přestupců, kteří svou činnost páchají opakovaně (což je podmínkou pro zákaz pobytu), mají trvalé bydliště v Bohumíně (nemalá část na radnici). A tak pro ně není možné sankci „vyhoštění“ podle zákona využít. Dá se aplikovat totiž jen na ty, kteří ve městě nemají trvalý pobyt.

„Zákaz pobytu spíše využijí města jako Karviná nebo Český Těšín, která mají problémy s prostitucí. Lze tak postihovat kněžky lásky, které často migrují mezi městy a nabízejí své služby například na autobusových zastávkách nebo u silnic, což ale není případ Bohumína. Případů, kde bychom je mohli aplikovat my, je minimum,“ uvedl David Gorgol z odboru právního a živnostenského bohumínské radnice.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí



Související novinové články

Počet zhlédnutí: 17 185

Zpět

    Městský úřad