Město Bohumín

27.2.
2007

Památky v Bohumíně

středa, 21. února 2007

redakce: ČESKÁ TISKOVÁ KANCELÁŘ (ČTK)
redaktor: David Moravec

Tiskový dotaz:

V souvislosti s aktuální děním v Přerově se zaměřujeme na města a památkovou péči.

1. Zajímá nás, kolik na ni máte peněz (dost/málo?, meziročně se částka zvyšuje/snižuje, jste schopni postarat se o památky, které máte?)
2. Jaká je spolupráce s ministerstvem kultury (vycházíte si vstříc, anebo máte pocit, že vám stát, potažmo památkáři komplikují život?)
3. Jaké jsou tlaky investorů na zbavení budov statusu památky apod.


Tisková odpověď:

V Bohumíně je vlastníkem památkově chráněných objektů většinou město (například budova radnice), zčásti ale také soukromníci (například domy na náměstí ve Starém Bohumíně; v soukromých rukou je i Národní dům na tomtéž místě, město ho chce odkoupit), a několik památkově chráněných kostelů vlastní církev.

„Nepamatuji si, že by město nebo kdokoliv jiný dostal nějaké finance na opravu památkově chráněných objektů. Naopak památkáři se vyjadřují k jakýmkoliv opravám a rekonstrukcím těchto objektů a svými požadavky je neúměrně zdražují. V některých případech až natolik, že jsou finančně nereálné a tím se neprovádějí a objekty zbytečně chátrají. S trochou nadsázky by se dalo říct, že požadavky památkářů jsou hlavní příčinou špatného stavu mnoha objektů. A objekt je chráněn již v době, kdy je navržen za památku a už od té doby se na něj takto pohlíží, i když není zatím schválen. Stavební úřady si proto nedovolí většinou stanoviskům památkářů nevyhovět,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Co se týče příspěvku města na údržbu památek, tak mezi jednotlivé církve v Bohumíně město ročně rozděluje přes 100 tisíc korun.

"Myslím si, že by ochrana památek měla fungovat následujícím způsobem. Prohlásí-li stát objekt za kulturní památku, pak by finance na jeho opravy a údržbu, tak aby splňovaly požadavky památkářů, měl poskytnout ten, kdo jej chrání, tedy stát. Věřím, že obce by se rády na této spolupráci podílely a památky by byly v daleko lepším stavu. Kdyby pak však stát poskytnutí prostředků odmítl, neměl by mít ani právo rozhodovat o rozsahu požadavků na opravy a údržbu,“ dodal Petr Vícha.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 10 021

Zpět

    Městský úřad