Město Bohumín

12.10.
2004

Rekonstrukce kuchyně v bohumínské nemocnici

čtvrtek, 16. září 2004

redakce: KARVINSKO, MORAVSKOSLEZSKÝ DENÍK
redaktor: Vítězslav Fejfar


Tiskový dotaz:

Dobrý den. Potřeboval bych zodpovědět několik otázek, pokud je to možné.

1. Jak je možné, že jídelna nemocnice ještě stále neodpovídá novým evropským normám? Hygienik její provoz za těchto podmínek dále povolil?

2. Na kolik by přišla rekonstrukce stravovacího provozu a kde na to chce nemocnice vzít?

3. Můžete nastínit ony tři varianty řešení, které byly předloženy radě města?

4. Pokud by se podařilo získat vyjádření ředitele nemocnice, nebo někoho, pod koho tato problematická spadá, bylo by to dobré.



Tisková odpověď:

1. Krajská hygienická stanice je o situaci v nemocnici informována, zároveň má informace o plánované rekonstrukci stravovacího provozu, počítá s nutnými opatřeními ke zlepšení stávající situace a provádí zde rovněž pravidelné hygienické kontroly.

Přísné hygienické normy vedou ale už několik let k postupným úpravám nemocniční kuchyně a částečnou obměnou strojového vybavení. Vzhledem k těmto normám a ke stáří kuchyně je ovšem nutná generální rekonstrukce stravovacího provozu, během které by došlo ke změně celého dispozičního řešení kuchyně. Nutná je nová klimatizace, tabletový systém, vzduchotechnika, zdravotechnika, elektroinstalace, sociální zázemí, oprava rozvodů, oken i podlahy.

2. Proto byla vypracována projektová dokumentace na rekonstrukci stravovacího provozu nemocnice, která nabízí tři varianty řešení, náklady se pohybují od 22 do 29 milionů korun. Předpokládáme, že výběrovým řízením na realizaci rekonstrukce dojde ke snížení nákladů o 10 až 15 procent. Všechny varianty počítají s rekonstrukcí včetně jídelny a jsou pro město přijatelné. Na příští rok má město částku, nutnou k opravě kuchyně, zakomponovánu ve svém rozpočtu. Výběrové řízení na rekonstrukci by mělo proběhnout ještě letos, s opravami by se mělo začít na začátku příštího roku.

3. První varianta rekonstrukce nemocničních stravovacích prostor počítá s kompletní rekonstrukcí všech tří podlaží, ve kterých se zmiňovaný provoz nachází. Jedná se o kompletní rekonstrukci varny, skladových prostor i výdejny jídla. Zároveň v sobě zahrnuje i vybudování kantýny pro zaměstnance a návštěvníky nemocnice. Z hlediska gastrotechnologie není vybavena výdejna pro zaměstnance a kantýna. Tato redukce je provedena především z finančních důvodů. Jinak jsou provedeny potřebné stavební úpravy tak, aby bylo možné tuto technologii kdykoliv doplnit. Celkové navržené řešení stravovacího provozu v této variantě je plně funkční.

Druhá varianta je tou nejúspornější. Počítá se pouze s drobnou obměnou technologického zařízení u skladovacích prostor a nepočítá se stavebními úpravami výdejny jídla a kantýny.

Třetí varianta vychází z první varianty, ale je úspornější o stavební úpravy kantýny. Naopak je rozšířena o gastrotechnologii výdejny jídla pro zaměstnance.

4. „Všechny normy a legislativy jsou sestavovány proto, aby byly vytvořeny kvalitní podmínky. My i v našich nepříliš dobrých podmínkách vaříme tak, že Krajská hygienická stanice při pravidelných kontrolách nenarazila na žádný problém, zařízení kuchyně je už ale tak fyzicky zastaralé, že je už opravdu nutná komplexní rekonstrukce stravovacího provozu,“ uvedl náměstek pro hospodářsko-technickou správu nemocnice Josef Stoklasa.

Nemocnice denně připraví kolem dvou set snídaní, obědů a večeří pro pacienty a 140 obědů pro zaměstnance nemocnice. V průměru se zde každý den připraví sedmnáct různých druhů jídel podle diet pacientů. Provozní prostory jsou rozděleny na varnu, sklady, kanceláře a šatny pro muže a ženy. Šatny jsou zároveň i denními místnostmi.

Lucie Balcarová
tisková mluvčí


Počet zhlédnutí: 7 197

Zpět

    Městský úřad