Město Bohumín

17.12.2010 - Nevím, jestli po aféře zůstanu v politice

Zdroj: Hospodářské noviny
Strana: 11
Autor: Petr Honzejk

Pavel Drobil (ODS), odstupující ministr životního prostředí.

Bývalý ředitel fondu životního prostředí Michálek nepořizoval tajné nahrávky proto, aby odkryl korupční jednání, ale aby vydíral mého poradce, říká odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil. V aféře, která ho stála místo, osobně přiznává jen špatný výběr spolupracovníků. Další setrvání v politice si prý devětatřicetiletý Drobil bude muset ještě rozmyslet.

HN: Nebude vám vadit, když si vás budeme nahrávat?

No, od vás ne, vy mi to říkáte dopředu...

HN: Kvůli tajným nahrávkám pořízeným šéfem fondu životního prostředí Michálkem jste musel rezignovat. Říkáte, že osobně jste nic špatného neudělal. Cítíte se tedy jako oběť?

Jako oběť ne. Panu premiérovi jsem o  rozhodnutí rezignovat řekl v pondělí večer. Cítil jsem, že z mé strany došlo k  selhání při výběru spolupracovníků, a nechtěl jsem, aby to dopadalo na vládu.

HN: Vy tvrdíte, že jste se rozhodl v pondělí večer. Ještě ve středu ráno ale premiér říkal, že za vámi stojí a o rezignaci se nemluvilo.

My se  takhle dohodli. Požádal jsem ho, že ještě v úterý chci vyřešit situaci ve  Státním fondu životního prostředí. Odvolal jsem pana ředitele Michálka, který pochybil manažersky i lidsky. Měl od samého počátku své podezření (že ve fondu dochází k manipulacím s veřejnými zakázkami a že se Drobilův poradce Knetig snaží vytvořit černý fond pro ODS - pozn. red.) sdělit orgánům činným v trestním řízení. On přitom jen dva měsíce chodil po Praze a sbíral si nějaké nahrávky. Na  mě to dělalo dojem naprosté nedůvěryhodnosti a nechtěl jsem, aby takovýto člověk zůstával ve státním fondu a mohl si tam dělat, co chce. Také jsem propustil poradce pana Knetiga. A pana Fibingra (zástupce šéfa fondu - pozn. red.) jsem poslal na dovolenou.

Michálek se mnou nekomunikovalHN: Kdy vás poprvé napadlo, že je celá věc tak vážná, že to skončí vaší demisí? Bylo to po návštěvě pana Michálka, kdy vám řekl, že má nahrávky, které naznačují korupci?

Uvědomme si jednu věc. Když čtete noviny, vypadá to, že pan Michálek se  mnou bůhvíjak komunikoval a snažil se něco řešit. Jenže to není pravda. Pan Michálek se mnou absolutně nekomunikoval od chvíle svého nástupu do čela fondu. Pokud měl nějaké pochybnosti ohledně jednání svých podřízených, očekával bych, že zvedne telefon a dá si se mnou schůzku. Každé úterý seděl na poradách ministerstva a jenom mlčel. Do minulého týdne jsem o ničem nevěděl. S jedinou výjimkou -, když se pan Michálek pokusil převést odpovědnost na pana premiéra a  začal to řešit přes Úřad vlády.

HN: Možná měl pan Michálek dojem, že obracet se na vás bude zbytečné vzhledem k vaší blízkosti s panem Knetigem.

Vemte si Michálkův postup: Je můj nejbližší podřízený, měl pocit, že je tady nějaké závadné chování, a nic neřekl. Místo toho poslal e-mail na Úřad vlády. Premiér mně logicky zavolal a ptal se, co se to u mě děje. "On se na tebe neobrátil?" A já jsem musel přiznat, že ne. Hned jsem pana Michálka volal. To si pamatuji velmi dobře, protože on mi, jak bylo jeho dobrým zvykem, několik hodin nebral telefon. Pak řekl, že dostal z bankovního trhu informace, že jeho náměstek Fibingr jedná o uložení disponibilních prostředků státního fondu. A já jsem reagoval, že pokud Fibingr překročil kompetence, ať si to vyřeší personálně, nebo pokud to má kriminální charakter, ať jde na policii.

HN: Jenže na nahrávce, kterou si Michálek tajně pořídil, jste říkal, že Fibingr má "silné politické krytí" a že Knetigovi naprosto důvěřujete. To nezní jako věta: "Dělejte si s ním co chcete."

Jenže já nevěděl, co se tam děje. Pan Michálek mi o tom neřekl půl slova. Dva měsíce nekomunikoval. Místo toho lítal po Praze a nahrával. Já jsem nevěděl vůbec nic o jeho nahrávce, na  které pan Knetig říká tyhle věci. Očekával bych, že pan Michálek za mnou přijde a řekne mi: "Pane ministře, váš poradce říká, že má od vás zadání manipulovat zakázky. Je-li to pravda, je to naprosto neuvěřitelné, já jdu na policii, anebo pojďme na policii oba."

HN: Proč tedy v nahraném rozhovoru nabízíte Michálkovi dvě rovnocenné varianty: "Buď běžte na policii, nebo to zničte."

Já jsem byl při tom rozhovoru v naprosté nevýhodě. Tohle není můj svět, že se lidé nahrávají. A když jsme spolu mluvili, tak jsem obsah oné nahrávky vůbec neznal. Tak jsem řekl: Pokud je na nahrávce něco závadného, běžte na  policii."

HN: A nebo to zničte...

Ano. "Anebo to zničte, nebo to zničí vás." Čímž jsem myslel, že čím delší bude časový úsek od okamžiku, kdy si nahrávku pořídil, do okamžiku, kdy ji použije, tím hůř pro něj. To už nebude o  tom, že chtěl něco oznámit. To už bude spíš o tom, že chtěl někoho vydírat.

HN: Takže vy jste vycházel z toho, že vás Michálek chce vydírat?

Ne. Jestli někoho chtěl vydírat, tak to byl pan Knetig. Michálek věděl, že jsem s jeho prací nespokojený. Možná chtěl Knetigovi naznačit, aby šel za mnou a zajistil, abych ho neodvolával.

HN: Jste členem vlády, která si říká "vláda" boje proti korupci. Někdo za vámi přijde a svěří se s podezřením z  korupčního jednání. Jak mu můžete říci, že má jít na policii, anebo to zničit, aniž byste se zeptal, co to je?

Ale on mi to řekl. Říkal, že se tam možná děje něco nekalého s výběrem poradenské firmy na nějaké vodohospodářské projekty. Že se na trhu říká, že to má vyhrát nějaká firma. Řekl jsem mu: "Tak konej!"

HN: Ale vy jste mu navrhoval jako variantu, aby to zničil. My bychom očekávali, že vy jako člen "protikorupční vlády" na policii přímo poženete.

Ale já jsem nevěděl, co v té nahrávce je. To věděl on!

HN: Tak znal jste ten problém, nebo ne? Teď říkáte, že ne, ale zároveň říkáte, že vám to řekl. Jak to tedy je?

Vy mně něco podsouváte...

HN: Ne. Jen se v tom chceme vyznat.

On na začátku rozhovoru říká, že na fondu existuje podezření, že se tam manipuluje veřejná zakázka. Čili tak jsem se dozvěděl, o co jde. A on nato dodává, že o tom existuje nahrávka. Tak jsem si logicky myslel, že existuje nahrávka, že se někdo snaží manipulovat výběr poradce na tyhle věci. V té minutě jsem měl za to, že je to tahle záležitost, ne jiná.

Ty jsi se zbláznil...

HN: Nerozumíme ještě jedné věci. Panu Michálkovi jste vytkl řadu věcí. Od toho, že vám nebral telefon přes pochybení ve fondu. A dokonce jste věděl, že si něco nahrával. Přesto jste mu nabídl pozici náměstka?

Za prvé odmítám, že jsem mu nabídl pozici náměstka za to, že ty nahrávky zničí. Pan Michálek by se na práci náměstka pro státní správu vzhledem ke svým pracovním kvalitám hodil lépe než na práci ředitele fondu. A řeknu ještě jednu věc, za kterou se nestydím. Pan Michálek je ve funkci čtyři měsíce. Já jsem ve funkci ministra pět měsíců. A říkám na  rovinu: Není dobrá vizitka přiznat po čtyřech měsících, že jsem udělal chybu při výběru ředitele státního fondu. Proto bylo pro mě lepší politické řešení, aby mi šel dělat náměstka. Byl jsem přesvědčen, že tam nemůže nic pokazit a že tam podá dobrý výkon.

HN: Na nahrávce říkáte, že pan Fibingr má stoprocentní politické krytí od mocné skupiny v ODS, které vděčíte za funkci. To se takhle dělá, že musíte nějaké skupině dát funkci jako odměnu, že vás podpořila?

Ale nemusím...

HN: Tak proč říkáte, že měl "stoprocentní politické krytí"?

Zkuste se prosím vžít do situace, kdy jste s někým, o  kom netušíte, že si vás nahrává. Prostě jsem neměl pocit, že se musím krýt a  volit, které slovo řeknu.

HN: Prostě jste to říkal tak, jak to je...

No jasně. Ale já se za to vůbec nestydím. Když jsem obsazoval fond, přišel za mnou kolega z jihomoravské ODS a řekl mi, jestli bych se nemohl sejít s jejich člověkem, Dušanem Fibingrem, odborníkem na evropské fondy, nemohl ho uplatnit. Setkal jsem se s ním a po první schůzce jsem mu řekl, že to asi nedopadne, protože to nebylo úplně ono. Ale chtěl jsem byl vstřícný. Během dvou měsíců jsem si zjistil, že problematice opravdu rozumí a že je to kompetentní člověk. Měl jsem jedinou podmínku. On byl tehdy spoluvlastníkem firmy, která se  zabývá evropskými fondy. Řekl jsem mu, že to musí ukončit a vzdát se majetkového podílu. A to on udělal.

HN: Proč myslíte, že váš poradce Knetig vykládal, že potřebuje vyvést peníze z fondu, aby získal prostředky na vaši další politickou kariéru?

To se opravdu budete muset zeptat jeho. Vzhledem k tomu, jak ho znám, mě to neskutečně lidsky mrzí, že takovým způsobem porušil mou důvěru. Sice rozumím tomu, že to říkal v rozhovoru se svým kamarádem, že ze sebe dělal něco víc, než je, ale nevím, proč to říkal, žádný takový mandát neměl. Neumím si představit jakékoli vyvedení peněz z fondu.

HN: Jak vám Knetig vysvětlil, že říká, že shání peníze na černý fond ODS?

Když jsem se to v pondělí dozvěděl, hned jsem mu volal a říkal mu: "Ty jsi se zbláznil?! Co to má znamenat, že někde chodíš a vykládáš takové věci? Ty k tomu nemáš mandát, nikdy jsem tě tím nepověřil, nikdy jsem nic takového neřekl." Pan Knetig nebyl schopný reagovat.

HN: Máte pocit, že vaše politická kariéra skončila?

Zůstal jsem poslancem a místopředsedou strany. Takže formálně asi ne. Ale budu si to muset srovnat v hlavě, protože pro mě je to obrovské rozčarování. Já si skutečně nejsem vědom, že bych v něčem pochybil.

HN: Řekl vám někdo z grémia ODS, že byste se měl vzdát postu místopředsedy?

Vůbec ne.

Zkuste se vžít do situace, kdy jste s  někým, o kom netušíte, že si vás nahrává. Prostě jsem neměl pocit, že se musím krýt a volit, které slovo řeknu.

PAVEL DROBIL
Narozen 18.10. 1971 v  Bruntále. Absolvoval gymnázium v Bohumíně a poté vystudoval Masarykovu universitu v Brně, Právnickou fakultu. V roce1998 složil advokátní zkoušku. Od roku 2000 člen ODS. V letech 2001 - 2002 poradce náměstka ministra financí Ing. Miloslava Hejnáka. V roce 2004 zvolen předsedou Oblastního sdružení ODS Karviná. Ženatý a má dvě děti.



    Městský úřad