Město Bohumín

17.3.2011 - Měli dobré nápady a našli díru na trhu

Zdroj: Sedmička
Ročník a číslo: 11
Strana: 12
Autor: Hana Pražáková


Když začínali podnikat, lidé se na jejich záměr dívali se shovívavým úsměvem. Pracovníci živnostenského úřadu si občas nebyli jisti, kam jejich živnost zařadit. I netradiční nápad ale může být velmi úspěšný. Období krize, kdy je mnohem těžší najít práci, bývá pro řadu nezaměstnaných podnětem k  rozjetí vlastního podnikání. Jednou z úspěšných cest může být vyplnění mezery na  trhu. Hlavní podněty bývají dva. Zjištění, že mně osobně určitá služba na trhu chybí, a inspirace v zahraničí, kde už podobné projekty fungují.

Nápady ze zahraničí

Osvědčeným nápadem ze zahraničí se inspirovali i Tomáš Huber a Martin Wallner, kteří podle individuálních představ každého zákazníka umíchají unikátní směs müsli. Kupující si směs virtuálně vytvoří na webových stránkách Mixit.cz a pak už jen čeká, až mu pošta doručí zásilku s jeho originální snídaní. Na výběr je přes sedmdesát surovin. Projekt funguje necelý rok, zprvu byly možné jen osobní odběry v Praze. Dnes firma rozešle stovky balení müsli týdně. "Připravujeme kapacity i na tisíce individuálních balení za týden," říká Wallner. Zahájení prodeje předcházel necelý rok příprav. "Museli jsme vytvořit nabídku produktů, sháněli dodavatele, vytvářeli webové stránky," vyjmenovává Wallner. Původně si podnikatelé mysleli, že jim na rozjezd bude stačit sto tisíc korun. "Stále se snažíme přicházet s něčím novým, což si žádá další investice v řádech statisíců," říká Wallner, který věří, že se vložené finance i úsilí vrátí. V Německu se inspirovala Hana Hamrozyová z Bohumína. Za poplatek lidem udržuje hroby. Čistí náhrobky, sází a zalévá květiny. Tato živnost je pro ni zatím jen přivýdělkem. "Podnikání se pomalu začíná rozjíždět, ale lidé stále šetří," říká Hamrozyová, jejímiž zákazníky jsou především starší lidé, kteří už na údržbu sami nestačí.

Domácí mazlíčci

Oblíbenou oblastí podnikání jsou i  zvířecí mazlíčci. Mnoho lidí jim rádo dopřeje stejný luxus jako sobě. Už přes tři roky v Praze úspěšně funguje psí pekárna, která nabízí sušenky ve tvaru kosti nebo ryby. Třeba s příchutí slaniny. V Brně zas funguje krematorium pro zvířata, které slibuje důstojné rozloučení se čtyřnohým přítelem. Vše se koná stejně jako při klasickém pohřbu. Krematorium uspořádá obřad, majitelé si pak vyzvednou urnu s popelem. O poznání příjemnější je živnost paní Věry Pavlíkové, která v Berouně provozuje hotel pro kočky. Od ostatních hotelů pro psy a kočky se chce odlišovat hlavně kvalitou nabízených služeb. "Klienti dostávají SMS nebo e-maily s fotkami a informacemi, jak se kočce v hotelu daří. Každé ubytované kočce vznikne z pobytu fotoalbum," vyjmenovává Pavlíková. Kdo chce mít svoji kočku stále pod dohledem, může ji za příplatek sledovat webovou kamerou. Ubytování lze vybrat ze tří kategorií kójí, v létě je v provozu i  venkovní výběh. "Hotel jsem stavěla svépomocí, jeho vybudování stálo kolem dvou milionů korun a trvalo dva roky," říká Pavlíková. Přiznává, že první dva roky provozu nebyly jednoduché. "Teď už je hotel zavedený a dobře vydělává," říká Pavlíková. Zájem o její služby je hlavně v letních měsících a o Vánocích. V  méně vytížených obdobích podnikatelka vymýšlí nové projekty. Už funguje internetová zvířecí seznamka, kterou Pavlíková plánuje rozšířit i do zahraničí.

Žížaly a červi

Rozvíjení podnikání o další nabídky zná i Václav Fuchs, který má nedaleko Českých Budějovic žížalí farmu. Konkrétně se zaměřuje na chov žížaly dendrobaena veneta. Do neobvyklého podnikání se pustil už v roce 1998. Inspirací mu byly stesky prodejců rybářských potřeb, že shánějí kvalitní návnadu pro rybáře. "Začátky byly pomalé a náročné. Projekt jsem rozjížděl pět let," vzpomíná Fuchs, který se potýkal hlavně s nedostatkem znalostí o chovu žížal. Potřebné informace byly špatně dostupné, protože každý ze zahraničních konkurentů si své znalosti bedlivě střeží. Stejně tak i on dnes. Později svou produkci rozšířil o chov bílých červů, čímž zaplnil další mezeru na domácím trhu. Nyní se soustředí na další činnost spojenou se žížalami, a to na produkci biohumusu z papírenského odpadu. "Odpad zde funguje jako krmivo, po jeho průchodu trávicím traktem žížaly vzniká kvalitní biohumus," vysvětluje Fuchs.





    Městský úřad