Zpravodajství
1.9.2011 - Hospodským se nelíbí vládou plánované zrušení stravenek
Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 205
Strana: 3
Autor: David Gorgol
Karvinsko – Neblahé následky může mít na pohostinství v regionu plánované zrušení daňového zvýhodnění stravenek, které má podle plánu vlády přijít v roce 2013. Podle Tomáše Mauka ze Steakhousu Baron v Karviné je toto opatření určitě poškodí. "Lidé, kteří v práci dostanou stravenky, tak zajdou na oběd, ale když dostanou třeba peníze, tak už je za ten oběd v restauraci třeba neutratí," uvedl provozovatel hospody s tím, že už se bavil s několika lidmi, kteří řekli, že v případě zrušení stravenek nejspíše do restaurací přestanou na obědy chodit. Přitom lidé se stravenkami tvoří většinu zákazníků, kteří přes poledne na menu chodí. "Je to zhruba 70 procent lidí, kteří u nás za obědy platí stravenkou," uvedl Mauko. Je prý dokonce možné, že ruku v ruce se zvýšením DPH klesnou tržby až o polovinu. S rozhodnutím vlády nesouhlasí ani provozovatel Restaurantu Silvie v Orlové Rostislav Pastrňák. "Rozhodně toto opatření nevítáme," uvedl provozovatel tří restaurací. Také do Silvie prý chodí zhruba 70 procent návštěvníků na polední menu. "Pokud ta daňová zvýhodnění stravenek skončí, tak si myslím, že přijdeme o zhruba polovinu zákazníků," informoval Pastrňák.
Zatím prý neví, jak se s touto situací vypořádají, ale prý je možné, že budou muset zavřít dvě provozovny.
Odnesou to kuchaři?
Omezení provozu se obává také Darina Třaslínová, provozní restaurace Na Císařství v Horní Suché."Pokud by chodilo méně lidí, tak bychom nejspíše museli snížit počet pracovníků, vzhledem k tomu, že by nebylo potřeba tolik personálu," řekla Třaslínová. Podle jejích slov k nim chodí denně na obědy zhruba 100 lidí, z toho 30 až 40 platí stravenkou. Zrušení stravenek se naopak nebojí provozovatel restaurantu U Rudolfa v Bohumíně Vladimír Beran. "Předpokládám, že lidé budou chodit na obědy i potom, a že si je budou platit za hotové," uvedl Beran. Už dnes prý u nich v restauraci platí lidé penězi a stravenky si nechávají na nákupy. "Zhruba 75 procent zákazníků u nás platí hotově," dodal Vladimír Beran. Dokonce prý zrušení stravenek uvítá. "Především se zjednoduší administrativa. Pokaždé musím cenným psaním posílat stravenky do Prahy a pak musím dalších 14 dní čekat na peníze," vysvětlil problémy se stravenkami provozovatel Restaurantu U Rudolfa. Navíc si prý vydavatel stravenky strhne zhruba čtyři až pět procent na provize