Město Bohumín

22.11.2011 - Petřkovice jsou konsolidované, míní trenér Václav Štverka

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 272
Strana: 17
Autor: MACEČEK, Martin


Ostrava – Současný trenér Petřkovic Václav Štverka si momentálně užívá současné postavení "svého" týmu. Odra je v krajském přeboru v tabulce po podzimu první. "Na podzim jsme splnili předsedovo přání. Petr Tač chtěl, abychom skončili do třetího místa. I vlivem povedeného jara. To jsme dokázali. A dokonce máme, jak se říká, splněno nad plán. Takže kalendářní rok 2011 můžeme hodnotit kladně," říká s pochopitelným nadšením v hlase zkušený kouč.

Mluvíte o úspěšném fotbalovém roce 2011. Zažil jste něco podobného i na předchozích trenérských štacích?

Ale ano. Když si vzpomenu na léta dozadu, když jsem pracoval u baníkovské mládeže, měli jsme i lepší bilance. Nebo minimálně obdobné. Ale to je jiný fotbal, přesto se dá říct, že i v Baníku byly tak dobré fotbalové roky. Vždyť jsme získávali tituly v žácích i v dorosteneckých soutěžích. Teď jsem navíc v letech, kdy se tím fotbalem už jen bavím, ale přesto jsem rád, že moji momentální svěřenci přistoupili na tu filozofii, co tady v Petřkovicích chceme hrát, a to se jim teď vrátilo tím, jaký prožili fotbalový rok 2011. A upřímně, asi jen málokdo si takové období třeba před jarem představoval. Snad jen náš předseda, který říká, že máme na to, abychom v Petřkovicích něco dokázali.

Na to, aby se něco dokázalo, jsou však přece zapotřebí i další a mnohdy zdánlivě mimofotbalové věci…

Určitě jsme rádi za ty podmínky, jež jsou tady vytvořené, a myslím si, že je tady všechno, počínaje vybavením, konče třeba šatnami, v pohodě. Jediná věc, která nás momentálně trápí, je absence dalších tréninkových ploch. Máme tady jen hlavní hřiště, ale to se asi teď ovlivnit nedá. Zato vše ostatní se tady pozitivně ovlivňuje. A tohle všechno teď i samotní hráči A-týmu vracejí zpátky. Určitě jsme teď rádi za to, jak to je.

Věřil jste třeba i po tom povedeném jaru v to, že byste mohli být i teď až tak vysoko?

Trochu to otočím. Tenhle úspěšný rok jsme začali počítat až někdy v půlce podzimu. Někdo totiž přišel s tím, že jsme už na jaře prohráli jen dvě utkání – nejdřív s Polomí a v půlce jara pak s Bohumínem. To stejné se nám podařilo i teď na podzim. Když to vezmu za jeden kalendářní rok, máme zhruba ze třiceti zápasů jen čtyři porážky. Což nasvědčuje tomu, že v Petřkovicích je konsolidovaný mančaft. Kluci si v kabině sedli, našli si posty, které se mění snad jen vlivem zranění, anebo kvůli nějaké dovolené. Neřekl bych sice natvrdo, že jsme úplně sehraní, ale daří se nám na hřišti předvádět hru, kterou chceme hrát.

Co vám osobně na podzim udělalo největší radost?

Těším mě každé vítězství a dobrá hra. A kdybych měl být konkrétní, řeknu utkání s Karvinou B, v němž jsme předvedli solidní fotbal. A navíc v tom zápase jsme si ve druhém poločase vypracovali celkem velkou převahu, kterou jsme mohli dokonce překlopit na naši stranu. A navíc proti soupeři, jenž přijel posílen o druholigové hráče.

A co vás naopak zklamalo?

Jednoznačně domácí výsledek s Českým Těšínem. V tom zápase se na nás soupeř dobře připravil, přečetl naši hru a prakticky nám zrušil, hlavně v prvním poločase, zálohu. K tomu bych snad připočetl prohru v Hradci nad Moravicí, kde jsme zas nehráli v poli moc dobře, ale nakonec jsme tam prohráli gólem dvě minuty před koncem. A navíc jsme přišli o dlouhotrvající neporazitelnost. Tahle porážka mrzela, i když je pravda, že jednou přijít musela. Navíc, když se každý podívá na tabulku domácích zápasů, my máme z těch předních týmů snad možná nejhorší domácí bilanci. Na rozdíl od Těšína nebo Polanky, které ztratily na vlastním trávníku jen tři body, my jsme doma třikrát remizovali a jednou prohráli.

Celková podzimní bilance je však více než dobrá…

Je to pro kluky trošku zavazující pro jaro, že jsou teď tam, kde jsou. Přece jen si laťku někam nastavili a budou ji moci, samozřejmě pokud budou chtít, posouvat třeba ještě výš. Je vidět, že lidi, fanoušci, to tady chtějí. Určitě se o to, abychom na té špici zůstali, budeme prát. Ale samozřejmě o tom rozhodne až jaro, které vždy bývá o něčem jiném. To už se bude hrát i o body znamenající záchranu, stejně jako ty mančafty nahoře. Na jaře se vždy body získávají obecně obtížněji než na podzim. Probíhající sezona v krajském přeboru se vyznačuje ve špičce velkou vyrovnaností… To ano, ale přece jen se v tabulce rýsuje nějaký spodek. Ta špička je však fakt velmi vyrovnaná, od začátku. Vždyť se to prakticky nahoře od začátku kolo po kole už teď pořád míchalo.

Čemu tuhle vyrovnanost přisuzujete?

Ty mančafty jsou na tu úroveň krajského přeboru dost konsolidované. Z tradičních týmů, které i v předchozích letech hrály v popředí, momentálně vypadla snad jen Pustá Polom. Ale jinak, když si to vezmu jednotlivě, jsou tam Dětmarovice, jež chtějí jít nahoru. Je tam béčko Karviné, kde by to asi potřebovali dostat kvůli áčku výš, aspoň do divize. Stabilně solidní mančaft má i Hradec nad Moravicí, který má zázemí a čerpá z hráčů Opavy. Určitě nechci zapomenout ani na ambiciózního nováčka z Polanky, jenž má taky dobrý tým. A letos navíc nejsou v kraji kluby, které by byly jednoznačně nejslabší. Když to trošku přeženu, v té soutěži může téměř každý každého porazit. A čím to je dané? Asi stabilitou výkonnosti. Vezměte si třeba Český Těšín, který hrával i divizi. Teď má dobrý mančaft a hned je zpátky na špici. Teď jde o to, kdo to na jaře zvládne nejlépe, co se podmínek týká, mají to všichni, samozřejmě až na Karvinou, plus minus stejné.

Který ze soupeřů na vás na podzim udělal největší dojem?

Asi právě ten Český Těšín. Tam mají fotbal založený na dobré organizaci a dobrém vedení. Navíc je herně dost konsolidovaný. Ale samozřejmě je to i Karviná. Ta, když je posílena o kluky z áčka, je to vždycky nebe a dudy. Když posíleni nebyli, neměli výsledky až tak dobré, když však měli v základu pár kluků z té druhé ligy, tak jim to hned "hrálo". Určitě dobré jsou Dětmarovice, které mají mančaft složený ze starších hráčů, kteří dokážou vlastních zkušeností často využít.

A od koho jste třeba naopak čekal víc?

V první chvíli mě napadá Frenštát. Tam se přece ještě nedávno hrávala divize, ale teď se jakoby potácí trošku dole. Ale jak jsem už řekl, letos se to hodně vyrovnalo a ten krajský přebor má dobrou úroveň. Už v něm nejsou mančafty, které by to tak nějak šolichaly se staršími hráči, dneska jsou ty týmy vyváženější a i po sportovní stránce je to dost solidní. Když se ohlédnu zpátky, před minulou sezonou postoupila do divize tři mužstva odsud – Petrovice, Nový Jičín a Lískovec – a ta mužstva ve vyšší soutěži žádné výraznější potíže nemají. Že by třeba na tom byla herně špatně. I loňský vítěz krajského přeboru – Krnov – se postupně škrábe v té divizi výš. A dost možná se tam i zabydlí. A i tohle svědčí o úrovni kraje. Na druhé straně si však řekněme, že tahle soutěž je asi poslední, která je o fotbale.
Co se musí udělat v Petřkovicích přes zimu pro to, aby to i po pauze bylo tak dobré?

Rozhodně musíme zůstat nohama na zemi. Není třeba si stavět vzdušné zámky, že když jsme teď první, musíme být první i v červnu na konci jarních odvet. Ale samozřejmě se přes zimu budeme snažit, podobně jako většina našich soupeřů, mančaft doplnit. Víme, že na některých postech to nemáme zdvojené. To je jedna věc. A taky je zapotřebí se na jaro pořádně připravit přes tu dlouhou, prakticky čtyři měsíce trvající pauzu. Za prvé se musíme snažit o to, aby kluci na sebe nezapomněli, aby pro sebe sami něco udělali. A samozřejmě, když začneme v lednu týmovou přípravu, musíme nejdřív začít s fyzickou částí, tak abychom to zvládli. Nejen fotbalově, ale musí se něco nabrat i fyzicky. A k tomu by nám mohla pomoct i petřkovická novinka – v zimě pojedeme, co já sám pamatuju, úplně poprvé i na soustředění do Rožnova pod Radhoštěm. A to hlavně díky vedení klubu. Věřím, že nám tahle věc pomůže nejen ke zvýšení připravenosti, ale i k ještě většímu stmelení už tak dobrého kolektivu, který se nám teď tady sešel.

Už máte nějaký plán přípravných zápasů?

Původně jsme i koketovali s myšlenkou, že si někde zahrajeme zimní turnaj, na němž máte soupeře dané. Ale nakonec jsme od toho upustili a domluvili se na přátelských zápasech. Na tuhle myšlenku mě nakonec i dovedl Luboš Vlk, který teď působí v Orlové, kde je právě jeden z těch turnajů a kde ani jeho tým nebude hrát. Většina těch přáteláků bude s divizními soupeři. A je tam i jeden třetiligový tým – Válcovny. A věřím, že ty souboje s kvalitními týmy – Lískovec, Kravaře, Dolní Benešov nebo Orlová – nám pomůžou a dokážeme z nich něco získat.

Hovoříte o týmech z vyšších soutěží. Je to pro vás teď, když jste v tabulce krajského přeboru první, o něco jednodušší si s nimi domluvit přátelské střetnutí?

Myslím, že něco na tom bude. Když jsme na špici v krajském přeboru, tak ty okolní mančafty ve vyšších soutěžích věří tomu, že i my pro ně budeme adekvátním soupeřem. A navíc teď je tady situace ve fotbale taková, že těch dobrých týmů tady nazbyt není. Takže nás ty týmy několikrát i samy oslovily. Třeba právě ty Válcovny byly jako úplně první. Je to pro nás svým způsobem i čest a je to důkaz, že si nás trochu považují. A určitě to těší. Je ale jasné, že pro ně to utkání bude jiné než pro nás. Oni to budou mít na rozehrání, kdežto my se, doufám, budeme chtít vytáhnout. Je možné, že při domlouvání soupeřů jsme si nasadili možná i vysokou laťku, ale já pevně doufám, že jim budeme dobrými sparingpartnery.

(MARTIN MACEČEK)

---

Petřkovický rok

- Jaro – sezona 2010/2011 Pustá Polom (venku) 0:1 Český Těšín 2:1 (D. Štverka, Voznica) Oldřišov (v) 2:0 (D. Štverka, Voznica) Jakartovice 1:1 (Kašický) Háj ve Slezsku (v) 3:0 (Hubeňák, Uličný, D. Štverka) Janovice 2:2 (Tomek, D. Štverka) Bohumín (v) 1:3 (Hubeňák) Rýmařov 3:1 (Voznica 2, Smékal) Frenštát p. R. (v) 1:0 (Kašický) Čeladná 2:0 (Kadlčík, Tomek) Dětmarovice (v) 1:1 (D. Štverka) Opava 2004 1:0 (Hubeňák) Hradec n. M. (v) 2:2 (Horák 2) Odra skončila v uplynulém ročníku krajského přeboru šestá s padesáti body – přesnou polovinu získala ve zkráceném jaru, během třinácti kol.

- Podzim – sezona 2011/2012 Poruba 2011 (v) 4:1 (Martinka 2, D. Štverka, Voznica) Pustá Polom 2:1 (Martinka, Fojtík) Oldřišov (v) 4:2 (Kadlčík 2, Martinka 2) Háj ve Slezsku 1:1 (Voznica) Frenštát p. R. (v) 2:1 (Fojtík, Martinka) Janovice 2:0 (Levčík, Martinka) Bohumín (v) 1:1 (D. Štverka) Dětmarovice 0:0 Rýmařov 3:1 (Fojtík, D. Štverka, Smékal) Frýdlant n. O. (v) 2:1 (Kadlčík 2) Karviná B 1:1 (Burián) Hradec n. M. (v) 0:1 Polanka 4:0 (Voznica 2, Fojtík, Martinka) Český Těšín 0:1 Jakartovice (v) 2:1 (Voznica, Martinka) Dětmarovice (v) 1:0 (Kadlčík) Odra po podzimu v krajském přeboru vede tabulku se čtyřiatřiceti body, bod před béčkem Karviné a dva body má k dobru na trojici Dětmarovice, Český Těšín a Polanka. Během kalendářního roku 2011 získaly Petřkovice dohromady 59 bodů v devětadvaceti zápasech.



    Městský úřad