Město Bohumín

16.12.2011 - Diskuse mohou trvat i hodiny

Zdroj: Frýdecko-místecký a Třinecký deník
Ročník a číslo: 293
Strana: 1
Autor: CHOLEVA, Marek

V Třinci jsou zastupitelé, kteří se odmítají bavit s Radimem Turkem.

Třinec – Mají třinečtí zastupitelé na svých zasedáních dost prostoru k diskusi? Část opozice si myslí, že nikoli.
"V Třinci není dovoleno diskutovat," tvrdí Radim Turek (ČSSD). Nelíbí se mu, že v posledním roce jeho kolegové hlasováním několikrát ukončili rozpravu k důležitým věcem – podle Turka předčasně. Jednací řád to přitom umožňuje. "V rukách koaličních zastupitelů se návrh na ukončení diskuse stal mocnou zbraní," říká Turek s tím, že "tento instrument" se má používat zcela ojediněle.
Na posledním jednání navrhl, aby se jednací řád změnil: pokud se shodne 40 procent zastupitelů nebo dva jejich kluby, že se projednává bod se "závažnou problematikou s dopadem na město", ukončení diskuse by se nedalo navrhnout vůbec, případně až po dvou hodinách.
"Škoda, že jste tento návrh nedal o týden dřív. Nikdo z nás oněmnevěděl," reagovala starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Podle ní je změna možná, ale přesná formulace se nejdříve musí projednat s právníkem. Vedoucí příslušného odboru Patrik Žondor poznamenal, že Turkův návrh zmiňuje nepoužívaný výraz "poslanecké kluby", a chce upřesnit i některé další detaily.
Turek tvrdí, že změna je "naprosto klíčová" pro tři opoziční kluby. Ojeho návrhu se bude hlasovat zřejmě v únoru. Tento týden se musel spokojit s usnesením, že zastupitelé neukončí rozpravu k rozpočtu. "Malé vítězství," pravil Turek. Koalice nicméně jeho vidění světa naprosto odmítá. "Chci říct, že u nás v Třinci se neděje nic nedemokratického. Nejsme jediné město, které to má v jednacím řádu," upozornil místostarosta Ivo Kaleta (Osobnosti pro Třinec) s tím, že stejné pravidlo k rozpravě mají například Karviná, Bohumín či Mladá Boleslav.
S Turkem odmítá donekonečna debatovat Ivo Klen (ODS). Konec rozpravy navrhl už několikrát. A naznačuje, že je to Turkova vina. "Abych pravdu řekl, jeho výpady se vůbec nemíním zabývat," řekl Klen redakci. "Už v minulosti jsem panu Turkovi řekl, že jeho poznámky jsou pro mě urážející. Zkrátka s ním nemám o čem diskutovat. Tím to promě končí," poznamenal Klen. Míní, že sociální demokraté chodí na jednání bez základních informací a jejich vystoupení jsou prý "nevěcná". Jeho kolega Ladislav Vrátný (TOP 09) to vidí podobně. Také on v listopadu navrhl ukončení diskuse, protože v něm "bouchly saze". Zástupci ČSSD podle něj "jen řeční a dělají obstrukce". Vrátný soudí, že Turek často budí dojem, že "všechno by dělal lépe" a že radnice vůbec nepracuje. S Turkem naopak souhlasí Gustav Pilch (KSČM). Vadí mu, že zastupitelé si odhlasovali konec debaty k záměru prodeje městských bytů. "Dle nás to bylo neseriózní," míní Pilch.




    Městský úřad