Město Bohumín

20.12.2011 - Bohumínská fazolačka zaujala

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 296
Strana: 3
Autor: Nina Macošková

Bohumín– Místní hospodyňky jsou skvělé kuchařky. Nedávno o tom přesvědčily přátele v Polsku na gastronomické přehlídce amatérských kuchařů. Zabodovaly tam s bohumínskoupolévkou z fazolí a uzeného masa. Paní Eliška Tomášová získala v Czyżowicích za svou Beskydskou fazolačku jednoznačně palec nahoru. Zabodovala ale i Stavrula Drobková, která chuťové buňky porotců polaskala bramborovými placičkami s uzeným masem. Helena Červenková zase upekla mrkvánky. Porota, sestávající z kuchařů–odborníků, hodnotila výběr regionálního receptu, použité suroviny a koření z dob našich babiček, a také celkový dojem a chuť. "Porotci vytýkali polským kuchařkám použití vegety, kterou naše babičky neznaly, a přesto dovedly uvařit chutně," podotkla k hodnocení poroty Helena Červenková z Bohumína. Soutěž je přitom hlavně o regionálních jídlech a potravinách. "Hlavním kritériem bylo, aby recepty byly různé a dědily se z generace na generaci. Musí jít o lokální produkty, s nimiž se identifikují obyvatelé určitého regionu, a které jsou vyrobeny z místně dostupných surovin," popsala Kamila Smigová z občanského sdružení Maryška.
Kuchařky z Bohumína přitom objevily kouzlo staré regionální kuchyně už před několika lety. Pravidelně zajíždějí do polských Zębrzydowic na tamní jarní festival Wypieki. Další vaření se chystá v březnu a v srpnu, obojí v Polsku.
Beskydská fazolačka (cca 2 litry) větší hrst (cca 100 g strakatých fazolí) 300g uzené krkovice nebo bůčku půl sáčku kyselého zelí (250 g) 1 kelímek smetany 2 až 3 polévkové lžíce hladké mouky sůl, pepř V jednom litru vody uvaříme do měkka fazole. Ve druhém hrnci v jednom litru vody uvaříme uzené a zelí. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kousky a vše slijeme dohromady. Polévku zahustíme smetanou, ve které zamícháme hladkou mouku. Dochutíme a podáváme s chlebem.



    Městský úřad