Zpravodajství
8.2.2012 - Kardiolog, jehož srdce bije pro víno
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 33
Strana: 3
Autor: Petra Bartíková
»Na kávě s... Ostravským kardiologem Martinem Křístkem, viceprezidentem Klubu ostravských vínobuditelů K. A. H. A. N. Doporučuje svým pacientům víno jako lék?
Svého času uvažoval, že by měl na vizitkách podtitul "poradce ve věcech vína a srdce", ale doma mu to neprošlo. "Ani nevím, jestli je víno moje povolání, anebo koníček. Ale vím, kde peníze vydělávám a kde je utrácím," usmívá se ostravský kardiolog Martin Křístek.
Poprvé se napil vína na gymnáziu. "Bylo to ale nejspíše jablečné, tehdy jsem o tom ještě neuvažoval," vypráví. Ale protože má příbuzné z jižní Moravy, netrvalo dlouho a víno si oblíbil. Dnes ho miluje i jeho manželka. "Připadá mi, že už téměř všichni v mém okolí mají rádi víno. Kromě dětí, které jsou nezletilé. Ačkoli - když byly dceři čtyři roky, naučila se něco, čím jsme ohromovali návštěvy. Když jsme jí dali do ruky skleničku, přičichla a řekla: ,Směs anýzu, kávy a čokolády.‘ Návštěvy šílely," směje se Martin Křístek. Na vínu miluje, že je pokaždé jiné. "A navíc každý z nás má jiné chutě, takže i když je na etiketě napsané, že víno voní po švestkách, já v něm můžu cítit višně - a není to špatně," vysvětluje.
Jak správně pít
"Při pití vína je důležité dodržovat doporučenou denní dávku," říká ostravský kardiolog. "To jsou dva tři decilitry pro ženu a tři čtyři decilitry pro muže. Sedmička vína pro jeden pár je ideální. Kdybychom si dali víc, ani si je správně nevychutnáme. Existují dokonce degustátoři, kteří jsou natolik ortodoxní, že si ráno před degustací nevyčistí zuby, aby si víno co nejlépe vychutnali," vypráví Křístek. Před pitím vína bychom si neměli dát kafe, neměli bychom kouřit. To všechno na dlouhou dobu ovlivňuje chuťové pohárky.
"Víno bychom si měli dobře připravit. Zatímco bílé víno nebo sekt musejí být dobře vychlazeny, teplota červeného vína při podávání by měla být kolem 18 stupňů. Ve sklence ještě zteplá. Proto je chyba, když třeba v českých restauracích vystavujeme červená vína na pultu a myslíme si, že budou-li mít třiadvacet stupňů, je to optimální. Tak to není. Pokud bude víno hodně teplé, bude z něj vystupovat příliš mnoho alkoholu a pak se nám může zdát příliš ohnivé. A na druhou stranu, pokud bude podchlazené, může se nám zdát příliš svíravé. Vždy je proto lepší, pokud je víno spíše podchlazené. Ve sklenici jej můžeme oteplit," radí ostravský vínobuditel. Kromě toho záleží i na skleničce, ze které víno pijeme.
"Existují speciální skleničky pro různé odrůdy. Obecně ale můžeme říci, že bílá vína pijeme ze štíhlejších skleniček tulipánového tvaru, zatímco červenému vínu svědčí sklenice o větším objemu. Je to kvůli vůni, která se ve sklenici postupně uvolní a rozvine. Důležité je nenalévat víno až po okraj sklenice, ale jen do jedné třetiny, abychom s ním mohli zakroužit. Až se jeho vůně ve sklenici rozvine, přivoníme a ochutnáme," popisuje kardiolog. Doporučuje svým pacientům víno jako lék? Ne tak docela. "Přímo jim ho nedoporučuju, ale je pravda, že se mě pacienti ptají, jestli si i po infarktu můžou dát víno, nebo jestli mají s pitím vína úplně přestat. Vždy říkám, že horší je být absolutním abstinentem než to přehnat. Kdo dodržuje doporučené denní dávky, má nižší riziko infarktu než ten, který víno nepije vůbec," říká lékař z Ostravy.
Podotýká, že s vínem je to jako s každým lékem - záleží na dávce. "Víno má však jednu výhodu. Na rozdíl od léků, které bývají hořké, nám většinou chutná. Právě proto je ale někdy problém dodržet doporučenou dávku," poznamenává Křístek. "Už na konci devatenáctého století vědci prokázali, že víno má příznivý účinek hlavně na srdce." Ale co konkrétně v tom vínu působí příznivě na naše zdraví? Je to resveratrol, látka, která se nachází ve slupkách bobulí vinné révy, anebo alkohol? "Pravděpodobně to budou malé dávky alkoholu," míní Martin Křístek.
Pokud nevíte, co s vínem, které vám nechutná, tady je rada: v zimě ho svařte. "I víno, které by normálně skončilo v umyvadle, může být pitelné, když se správně okoření," dodává lékař.
PROFIL: Martin Křístek
Ostravský kardiolog se narodil 3. listopadu 1967 v Bohumíně.
Vystudoval medicínu v Olomouci. Po jedenáctiměsíční vojně nastoupil do Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách, kde pracuje dodnes jako kardiolog. Kromě toho od roku 2004 působí v soukromé kardiologické ambulanci v Ostravě-Porubě.
Je viceprezidentem Klubu ostravských vínobuditelů K. A. H. A. N., tedy Klubu amatérských hodnotitelů alkoholických nápojů, který pořádá jedinou mezinárodní soutěž vín v Moravskoslezském kraji Cuvée Ostrava. Letos již podesáté, a to 26. dubna na zámku v Zábřehu. "K ochutnání tu bude nejméně stovka vín. Degustací se nebojte, prostě je zkuste. Kdo je při smyslech, dokáže říct, co ve víně cítí, jak mu chutná. A vůbec nevadí, že vám víno voní jinak než ostatním," míní Martin Křístek. "I když někdo přijde úplně poprvé, najde si tu to své," říká kardiolog.