Město Bohumín

6.4.2012 - Bodovaly čočková a medovník

Zdroj: Haló noviny
Ročník a číslo: 83
Strana: 11
Autor: redakce

Slezská kuchyně je Bohumíňákům vlastní. Prokázali to na dvou regionálních festivalech o jídle a tradicích. Členové a přátelé občanského sdružení Maryška zaujali chuťové buňky jak na velikonoční přehlídce Wypieki v Zebrzydowicích, tak na festivalu Kaleidoskop slezských chutí v Twórkowě. Lahodný medovník okouzlil porotu velikonočních pokrmů Wypieki, kde si vysloužil 1. místo v hlavní kategorii »regionální pokrmy«. Autorkou medovníku je Dagmar Karkošková z NovéhoBohumína. Maryška ale pro Wypieky sestavila kompletní velikonoční tabuli.

Den na to (1. dubna) ženy z Bohumínav Polsku bodovaly znovu v Twórkowě, kam Maryška vyrazila na pozvání sdružení Morawskie Wrota, které je hlavním pořadatelem »Kaleidoskopu slezských chutí«. Ženy z Maryšky vsadily na několik chutí: na stole Bohumínase blýskla čočková polévka s uzeným a nočky, velikonoční nádivka a pravé domácí buchty. Porotu nejvíce zaujala polévka – získala 1. místo. »Všechna tři jídla chutnala, po všech se doslova zaprášilo. (...) Čočka se v polské kuchyni příliš nepoužívá, možná i proto si odbornou porotu složenou ze zkušených kuchařů tolik podmanila,« uvedla autorka polévky a předsedkyně Maryšky Kamila Smigová.



    Městský úřad