Město Bohumín

6.4.2012 - Konkolski získal cenu za propagaci jachtingu

Zdroj: Moravskoslezský kraj
Ročník a číslo: 83
Strana: 4
Autor: redakce

Slavný mořeplavec Richard Konkolski, který se narodil v Bohumíně, ale už třicet let žije v americkém Newportu, se do našeho regionu pravidelně vrací. Tentokrát se zastavil cestou z Polska, kde obdržel prestižní mezinárodní ocenění za propagaci jachtingu. Richard Konkolski se vyučil zedníkem, v roce 1963 maturoval na stavební průmyslovce a v roce 1982 ho problémy se zdejšími úřady donutily posadit celou rodinu do své lodě Niké a emigrovat. S jachtingem začal v 16 letech, sám si postavil svou Niké, s níž přeplul Atlantik či podnikl tři výpravy kolem celého světa. Konkolski je držitelem dvanácti jachtařských světových rekordů a o svých cestách napsal čtrnáct knih. Sportovními experty byl vybrán mezi sto nejlepších českých sportovců 20. století.

I po dlouhých letech strávených za mořem potkává u nás Richard Konkolski řadu svých fanoušků, kteří mu po celou jeho kariéru drželi palce. "Kdysi jsem si strach moc nepřipouštěl, nepovažoval jsem se za blázna, který jde do zbytečného rizika. Postupem času si ale říkám, že jsem asi blázen byl," uvědomuje si dnes jachtař, který v příštím roce oslaví sedmdesátku. "Moře, to je divoká příroda, skály, proudy, silné bouře, se vším si musí člověk poradit, jinak by nepřežil." I Konkolski zažil mezní situace, při kterých už přestával věřit, že vyvázne se zdravou kůží. "Například jsem se dvakrát srazil s velkou lodí, s Niké jsem udělal několik kotrmelců v Indickém oceánu, jednou jsem dostal ráhnem do tváře takovou pecku, že jsem se musel sám operovat," vzpomíná na kritické chvíle.

Zkušený mořský vlk ale nakonec ze všeho vyvázl bez úhony. Za své jachtařské úspěchy tak mohl teď v polském Gdaňsku převzít mezinárodní cenu Josefa Konráda. "Cenu jsem dostal za propagaci jachtingu, udržování vztahů mezi národy a za spisovatelskou činnost. Bylo to velmi nečekané a velmi milé," potěšilo námořníka. Do psaní se kromě slavného jachtaře však pustila i jeho manželka Mirka a výsledkem je kniha s výmluvným názvem Osamělá žena osamělého mořeplavce. "Pro fanoušky tam je určitě řada zajímavých věcí, které o nás nevěděli. Ale já osobně jsem se nic převratného nedozvěděl. Se ženou jsme svoji už téměř padesát let, takže se známe velmi dobře," usmál se Richard Konkolski.


Konkolski získal cenu za propagaci jachtingu - Zvětąit
Velikost: 400 x 290 bodů - 47 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad