Město Bohumín

10.4.2012 - Ženy z Bohumína vaří nejlepší čočkovku

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 15
Strana: 1
Autor: toj

BOHUMÍN - Medovníkem a čočkovou polévkou s uzeným masem se blýskly bohumínské hospodyňky na dvou regionálních festivalech o jídle a tradicích, které proběhly na přelomu března a dubna. Lahodný medovník Dagmar Karkoškové z NovéhoBohumína okouzlil porotu gastropřehlídky jarních chutí a tradičních velikonočních pokrmů Wypieki v Zebrzydowicích. Od poroty si vysloužil první místo v hlavní kategorii regionální pokrmy.Bohumín už tradičně reprezentovaly členky sdružení Maryška, které pro Wypieky sestavily kompletní velikonoční tabuli. Pokrmy uvařily a upekly Jana Suchánková, Ludmila Uhrová, Terezie Změlíková, Jana Andělová, Dagmar Karkošková a Kamila Smigová. Každá z dam přispěla svým dílem k finální podobě velikonočního stoluBohumína.

"Objevily se na něm jak sladké, tak i slané a masné výrobky," popsala letošní prezentaci vedoucí výpravy Jana Suchánková. O den později bodovaly bohumínské ženy znovu, tentokrát v nedalekém Tworkówě, kde proběhla soutěž Kaleidoskop slezských chutí. Její organizátoři se zaměřují na integraci obyvatel a polsko-českou spolupráci v oblasti identifi kace a podpory regionálních výrobků vyráběných podle tradičních receptur. Bohumínský tým tvořily Anna Vráblíková, Kamila Smigová a Helena Červenková, které vsadily hned na několik chutí. Na jejich stole se blýskla čočková polévka s uzeným a nočky, velikonoční nádivka a pravé domácí buchty.

A právě čočková polévka s uzeným masem a nočky porotu zaujala nejvíce. Ženy z Maryšky s ní vybojovaly první místo. "Čočka se v polské kuchyni příliš nepoužívá, možná i proto si odbornou porotu, složenou ze zkušených kuchařů, tolik podmanila," uvedla autorka polévky Kamila Smigová. Porotcům prý ale chutnala všechna tři jídla a po všech se doslova zaprášilo. Gastropřehlídka proběhla 1. dubna a počasí bylo skutečně aprílové. "Při aranžování stolu nás zábly prsty a o nějakém dlouhotrvajícím pózování v bílých zástěrkách nemohla být ani řeč. Jen vyfotit honem pár fotek a zase se zabalit do teplé zimní bundy. Atmosféra však byla velmi příjemná a těší nás, že jsme chuťové buňky našich polských přátel zaujaly a nalákaly je k našemu talíři," říká s uspokojením Helena Červenková.


Ženy z Bohumína vaří nejlepší čočkovku - Zvětąit
Velikost: 400 x 336 bodů - 62 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad