Město Bohumín

24.4.2012 - Divize by městu Bohumínu určitě slušela

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 17
Strana: 16
Autor: čin

»Divize by městu Bohumínu určitě slušela,« říká Lukáš Fluxa, nový šéf bohumínské kopané

BOHUMÍN – Lukáš Fluxa, dlouholetý fotbalista Bohumína, který se během kariéry mihl i v druholigovém FC Karviná, je od letošní zimy nový prezident FK Bohumín. V čele místní kopané nahradil Františka Ježíška, se kterým uvolnili místo mladší generaci i další zkušení funkcionáři klubu. Nové osazenstvo Bohumína tvoří nyní vedle Fluxy ještě místopředseda Panagiotis Vasiliu a členové výboru bratři Pavel a Milan Srničkové, Vladimír Vyrobik a Petr Lakomý. O stávající situaci i plánech Bohumína do budoucna jsme s Lukášem Fluxou hovořili během sobotního utkání krajského přeboru mezi Karvinou B a Bohumínem (2:0).

  • Z jakého popudu došlo v zimě ke změnám ve vedení klubu?

Dá se říci, že už to bylo nějakou dobu na spadnutí. Nešlo o žádný unáhlený krok. Starší generace už to dál dělat nechtěla a volba padla logicky na nás mladší, kteří jsou z Bohumínaa mají k místnímu fotbalu vytvořený vztah. Bylo to logické vyústění momentální situace v Bohumíně– ostatně, novou krev už to opravdu chtělo.

  • Vaše hráčská kariéra je tedy u konce?

Já už ani moc nehraji. Mám jen domluvu s klukama z áčka, že kdyby nás bylo pro zápas opravdu málo, tak bych jim šel pomoct, ale jinak už nastupuji jen sem tam za béčko. Maximálně si ještě zakopu futsal.

  • Do vedení vašeho klubu se tedy dostala nová krev, jak se ale daří doplňovat mladou krví i fotbalový kádrBohumína?

Upřímně – momentálně není odkud brát. V dorostu teď není nikdo, kdo by se mohl v áčku uchytit, koneckonců náš dorost, to je kapitola sama pro sebe. Proto nyní stavíme na mládeži, začínáme od těch nejmenších, od přípravek přes mladší žáky, až po ty starší. Máme sedm mládežnických družstev. Jde jen o to si mladé kluky vychovat a v budoucnu z toho těžit. Je pochopitelně i ekonomicky přijatelnější doplňovat tým z vlastních zdrojů, než nakupovat odpadlíky z jiných klubů.

  • Tak jako se to daří současnému trenéru áčka Martinu Kempnému?

Přesně tak. My teď po delší době hrajeme celkem solidní fotbal, protože kádr je pohromadě delší dobu a jsou to prakticky všechno naši kluci. Máme tady snad jen dvě hostovačky. Je to dobře, poněvadž se pak nemusíme starat o to, jestli nám každého půl roku někdo odejde.

  • Bude seBohumínudařit zapracovávat mladé talenty do mužského fotbalu?Bohumínna nich vždy stavěl a někteří, jako třeba Pavel Srníček, to pak dotáhli i do ligy...

To je pravda, třeba Pavel se i nadále v našem klubu jako člen výboru angažuje. Taky je členem městského zastupitelstva, což jistě není od věci. Momentálně ale bojujeme. Mladým se dneska nechce moc hrát, raději si zajdou na diskotéku. Je tu ale předběžná dohoda se Záblatím, že bychom v létě spojili naše dorosty a mohli v mládežnické oblasti pokračovat v určité návaznosti.

  • Na druhé straněBohumíntaké dlouho trpěl roztříštěností místní kopané. Ve městě fungovalo více klubů, každý si hrabal na svém písečku...

To byl také důvod, proč došlo před časem ke spojení Skřečoně a ŽD. Nadále v Bohumínězůstává Záblatí, které je geograficky trošku jinde, tím myslím na kopci a ti kluci odtamtud jen neradi jezdí k nám dolů (úsměv). A pak je tu ještě Viktorka ve Starém Bohumíně, kde je to ale jen o dospělém fotbale než o nějaké koncepci s mládeží.

  • V minulosti hrávalBohumíndruhou i třetí ligu. Má FKBohumínjako jakási vlajková loď kopané ve městě vyhlídky posunout bohumínský fotbal zase dál?

Rádi bychom dostali Bohumíndo vyšší soutěže, ale musíme postupně. Je třeba mít v klubu hlavně vytvořeny podmínky pro činnost spadající do moderní doby. Třeba areál Na Faji už letos odepíšeme, ten už se nedá využívat. Naše úsilí směřujeme do areálu v parku, kde tomu musíme dát nějakou ‚štábní kulturu‘. Místo zdejší škváry bychom letos chtěli začít budovat ještě jeden travnatý povrch, abychom měli dvě hřiště a pokud všechno klapne, v příštím roce se snad dočkáme zase o něco lepších výsledků.

  • Menší kluby se dnes neobejdou bez spolupráce s městem. Jak jste na tom vy?

Spolupráce s městem Bohumíntady je a kdyby nebylo města, byli bychom na tom podstatně hůř. Fabrik je v Bohumíněsice dost, ale nikdo s námi zrovna moc spolupracovat nechce. Možná je to dáno tím, že jejich majitelé jsou většinou z Čech a nemají potřebu se angažovat v místním fotbale. Ale to už je zase úkol pro nás, pro nový výbor, abychom trochu zvedli ekonomickou situaci klubu a pokusili se navázat na lepší časy. Divize by městu určitě slušela.


Divize by městu Bohumínu určitě slušela - Zvětąit
Velikost: 200 x 206 bodů - 17 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad