Město Bohumín

14.8.2012 - Bohumínští senioři jezdí bez slev v autobusech

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 189
Strana: 3
Autor: Andrea Vargová

Bohumínu patří smutné prvenství – obyvatelé starší sedmdesáti let nemohou jezdit autobusem zadarmo.

Bohumín – Jediným městem v karvinském okrese, kde nemají důchodci starší 70 let slevu na autobus, je Bohumín. Senioři z příměstských částí, kteří cestují do centra k lékaři nebo za nákupy, tak projezdí mnohem více peněz než jejich vrstevníci ze sousedních měst. Své o tom ví paní Marie z Bohumína­Šunychlu. "Z domu do města se mi necestuje dobře. Když potřebuji do nemocnice, tak musím minimálně jednou, ne­li i dvakrát, přestupovat, a když si chci ještě nakoupit v Kauflandu, tak to pro mě znamená další cestování a hlavně další výdaje. Než se dostanu domů, utratím za jízdenky bezmála sto korun," postěžovala si důchodkyně s tím, že sleva na cestování autobusem by ji dost pomohla.

Jenomže v Bohumíně to není se slevami na autobus tak jednoduché. Neexistuje tam totiž městská hromadná doprava. "Linky MHD v Bohumíně částečně nahrazuje příměstská autobusová doprava (PAD). Na linkách PAD platí tarif ODIS a bezplatně se přepravují osoby starší sedmdesáti let pouze na území města Ostravy," informoval Jakub Vyviial, ředitel divize osobní dopravy ČSAD pro Karvinou, Havířov a Frýdek­Místek. Nejstarším obyvatelům Bohumína tak zbývá jedině možnost zakoupit si zvýhodněné dlouhodobé časové jízdenky, které ale většina z nich nevyužije. Tarifní podmínky jsou věcí objednatele dopravy, kterým je v tomto případě krajský úřad. S objednatelem je možno ze strany města vyjednat výjimku. "V případě, že by město mělo zájem dotovat bezplatnou přepravu, tak tato možnost je, a to po domluvě s objednatelem dopravy," dodal Jakub Vyvial.

Vedení Bohumína ale o dotování bezplatné přepravy cestujících neuvažuje, i bez toho už na dopravní obslužnost, zajišťovanou Dopravním podnikem Ostrava a společností ČSAD, doplácí ročně přes dva miliony korun. A proč vlastně v Bohumíně nejezdí autobusy MHD? "Podle mne je to proto, že to není potřeba. Poptávka po MHD ve městě není velká. I když nějaké hlasy, které po zavedení MHD volají, by se ale samozřejmě našly, a tak se o jejím zavedení ve městě už nějakou dobu uvažuje," řekl vedoucí odboru dopravy bohumínské radnice Pavel Vavrečka. Dodal, že ve městě dokonce funguje tým MHD, který se o tuto záležitost stará.




    Městský úřad