Město Bohumín

1.9.2012 - Taneční kroužky jsou u dětí v kurzu, jazyky nikoliv

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 205
Strana: 1
Autor: Andrea Vargová

Naplnit pohybové kroužky nebývá problém, naopak o jazykové a přírodovědné kroužky je zájem nízký.

Karvinsko – Domy dětí v celém okrese už vypsaly nabídku kroužků pro nadcházející školní rok. Na závěry o počtech dětí v jednotlivých zájmových útvarech je sice ještě brzy, i tak už jsou ale ředitelé volnočasových středisek schopni říct, které kroužky jsou v kurzu a které nikoliv. Všeobecně je největší zájem o kroužky pohybové, zejména pak o taneční a sportovní. "Taneční kroužky se těší velké popularitě. U nás je totiž taková specifická situace, kdy většina dívek z Bohumína tančí, protože jiných možností kolektivního vyžití pro děvčata se ve městě moc nenabízí," uvedl ředitel Domu dětí a mládeže Fontána Bohumín Ondřej Veselý.

Dodal, že nejmenší zájem je o deskové hry, šachy a kurz němčiny, který se v bohumínském domě dětí neotevírá už dva roky. Pokles zájmu o jazykové kurzy potvrdila i ředitelka Domu dětí a mládeže Orlová Jana Šertlerová. "Jazykové kroužky se v posledních letech naplňují hůře. Upadá zájem především o němčinu, ale ani angličtina na tom není nejlépe. Je to asi způsobeno tím, že na základních školách se rozšiřuje výuka jazyků a děti se učí anglicky už od první třídy," řekla Jana Šertlerová s tím, že o ruštinu a francouzštinu není zájem vůbec. Dodala, že málo dětí bývá i v kroužcích přírodovědných, a tak se letos vedoucí tohoto oddělení zaměří i na předškolní děti a žáky na prvním stupni škol, pro které jsou připraveny úplně nové kroužky, které budou probíhat hravou formou.

Extrémní zájem o taneční kroužek a naopak malý počet zájemců o přírodovědné kroužky potvrdil i ředitel karvinského Juventusu Bronislav Drobný. "Málo dětí máme i v turistickém kroužku, jehož základna kdysi mívala kolem 600 členů. Dětem se už asi nechce moc chodit, ale taky to vyjíždění není zrovna levnou záležitostí," konstatoval Drobný. Podle jeho slov jazykové kurzy karvinský Juventus neprovozuje, jsou totiž záležitostí kulturního domu. I odtud hlásí vedoucí kurzů menší počet zájemců než v předchozích letech. "Všeobecně dochází k poklesu zájmu o jazykové kurzy. Nejhůř je na tom němčina a ruština. O angličtinu sice zájem stále je, ale dětí a dospělých bývá v těchto kurzech méně než v předchozích letech," sdělila pracovnice Městského domu kultury Karviná Helena Cielecká. Podle ní je to z toho důvodu, že děti, které neměly na základní škole možnost učit se angličtinu už třeba od první třídy, odrůstají.



    Městský úřad