Město Bohumín

4.9.2012 - "Nevadí mi, že musím do školy brzy vstávat. Těším se"

Zdroj: Karvinský deník
Ročník a číslo: 207
Strana: 1
Autor: redakce

Do lavic včera v okrese usedlo okolo dvou a půl tisíce prvňáčků

Orlová, Karviná – Prázdniny, jak už bývá zvykem, utekly jako voda a školní třídy včera po dvou měsících opět ožily ruchem. Třetí zářijový den se stal historickým okamžikem pro zhruba dva a půl tisíce dětí z okresu, které zasedly do školních lavic vůbec poprvé. Bezmála šedesát prvňáčků zahájilo první školní rok v orlovské Základní škole Školní. Do třídy 1. C tam nastoupila například Mariana Nicová. "Do školy se už moc těším. Brzké ranní vstávání mi nevadí a nemám ani trému," svěřila se Deníku novopečená prvňačka. Jak řekla její maminka Andrea Nicová, dceřin první školní den byl pro ni velkou událostí. "I když už jsem to zažila se dvěma Mariančinými staršími bratry, tak s každým dítětem je to samozřejmě jiné. Holčičky jsou takové pedantní a připravenější," řekla Andrea Nicová. To Radovan Mika, otec malého Tibora z 1. B, včera zažil doslova déja vu. "Taky jsem tady chodil do školy, a když dnes nastupuje můj syn, uvědomil jsem si, jak stárnu a jak ten čas strašně letí," konstatoval Radovan Mika, jehož syn měl ze své školní premiéry trochu trému.

"Všechno pro mě bude takové nové, ale stejně se těším," přiznal Tibor Mika. I další prvňáček Ondřej Zolich, který se do školy tak těšil, že ani nemohl dospat, bojoval se studem. Jeho maminka Vlasta zase neměla daleko k slzám dojetí. "To víte, že je to zvláštní pocit. Dcera jde letos do školky a syn do první třídy, a tak bude doma poprvé po sedmi letech půl dne ticho. Je to samozřejmě úleva, ale bude mi po nich strašně smutno," řekla Zolichová. To manželé Mlčákovi doprovodili do první třídy rovnou děti dvě. "I když jsme to už zažili před osmi lety se starším synem, je to dnes pro nás opět velký okamžik. Finančně je to sice náročnější, když jde o dvojčata, ale jsme rádi, že jdou do školy současně a jsou spolu v jedné třídě," svěřili se rodiče Dominika a Jany.

Pasování na prvňáky

Dvaadvacet školáků nováčků a jejich rodiče či prarodiče nervózně přešlapovali již krátce před osmou hodinou před vchodem do Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Karviné­Fryštátě. Děti před nástupem do třídy čekala malá slavnost – pasování na prvňáčka, a tak od starších spolužáků dostaly pro tento okamžik biret – čepici, jakou mají vysokoškoláci při promoci. Osazenstvo první třídy v polské škole tvoří nejen děti z Karviné, ale i z okolních obcí. "Máme tu děti například z Albrechtic, a dokonce z Bohumína," hlásil ředitel školy Tomasz Śmiłowski. První školní den se svým vnukem prožíval i místní evangelický pastor Jan Cieślar. "U toho jsem přece nemohl chybět," usmíval se. Dodal, že právě jeho vnučka je jedno z tzv. přespolních dětí, neboť denně dojíždí z Opavska s maminkou, která ve škole učí.

Karvinská polská škola letos otevřela jednu první třídu, a jak uvedl ředitel, v posledních letech naštěstí nemají problém s naplněností tříd. "Letos máme dvaadvacet prvňáků, loni jich bylo třináct," uvedl Śmiłowski. Školní rok zahájili včera ve čtyřiatřiceti prvních třídách sedmnácti havířovských základních škol. V ZŠ Karolíny Světlé otevřeli dvě třídy s 56 žáky. V I. A usedlo do lavic celkem 26 dětí. Malí školáci předvedli, co všechno už umí, psali na tabuli, počítali, rozpoznávali ovoce a zeleninu a vybarvovali omalovánky. "Jsou moc šikovní. Hodně toho umí. Je to i výsledek práce okolních mateřských škol, kde je dobře připravili," řekla třídní učitelka Markéta Fonioková.



Velikost: 900 x 648 bodů - 261 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad