Zpravodajství
11.9.2012 - Otravy metanolem byly i loni
Zdroj: Lidové noviny
Ročník a číslo: 213
Strana: 2
Autor: Adéla Čabanová
Pančovaný alkohol je zabiják – Lidí otrávených metanolem v padělaných lihovinách přibývá
Šestnáct otrávených nemusí být konečný počet. Kontroloři po celém Česku hledají další jedovaté barely vodky a tuzemáku. K otravám navíc možná docházelo už loni.
PRAHA - Prodejny s občerstvením, večerky, trafiky i hospody jsou v obležení kontrolorů. Kvůli otravám matanolem zmobilizovaly svoje síly snad všechny dotčené úřady. O víkendu odebrali první vzorky lihovin v podezřelých prodejnách kontroloři ministerstva zemědělství. Všechny své lidi poslala na kontroly také Státní zemědělská a potravinářská inspekce. "V současné době je v terénu všech 215 inspektorů SZPI. Při jakémkoli podezření jsou odebírány vzorky," říká Romana Kadaňková ze SZPI. Do hospod se vydávají hledat nebezpečný alkohol i hygienici. "Pozornost bude vhodné zaměřit na výčepy, na provozovny, kde se nabízí alkohol rozlévaný, nebo tam, kde již dříve byly zjištěny problémy," říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Všichni se snaží odhalit případné další barely závadných lihovin. Jenže podle Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila lidé umírali na otravu metanolem v lihovinách už loni. Vobořil to zjistil z podrobných údajů, které si nechal poslat od různých úřadů pro zpracování své chystané výroční zprávy za loňský rok.
"Věděli jsme dřív, že máme desetkrát víc úmrtí na alkohol než na nelegální drogy, ale bylo to jen souhrnné číslo. Poprvé se díváme na jednotlivá úmrtí a zjišťujeme, že loni se objevilo několik stejných případů, jako jsou ty aktuální," upozorňuje Vobořil. "Zdá se, že je to teď větší dávka než loni," dodává. Loni se totiž jednalo spíš o nahodilé jednotlivé případy. Podle Vobořila se ukazuje, že by dotčené úřady, které se zabývají alkoholem a problémy s ním spojenými, měly lépe spolupracovat. Podle různých vyjádření v průběhu posledních dnů o loňských otravách úřady nevěděly. "S takovýmto případem se naši odborníci v posledních dvaceti letech nesetkali," řekla v pondělí serveru Týden Romana Kadaňková z potravinářské inspekce. Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták ale odmítá jakékoli náznaky, že by kontroly nebyly dostatečné. "U kontrol zaměřených na nelegální výrobu lihu dlouhodobě upozorňujeme na to, že by lidé neměli kupovat alkohol na místech, která k tomu nejsou určená. A hlavně se vyhnout alkoholu, který je pochybného původu nebo neznačený," zdůrazňuje Barták.
Nebezpečí nelegální výroby alkoholu podle něj lidé podceňují.
"Uvítali bychom, kdyby každý informoval státní orgán, když narazí na podezřelý alkohol nebo třeba cigarety. Spíš jsou ale lidé rádi, že mají něco levné, než aby řešili, jestli se něco může stát," dodává Barták. Nelegálně vyráběný alkohol neprochází žádnou kontrolou. I když jsou případy otrav výjimečné, škodlivé látky obsahuje padělaný alkohol běžně. Policie se v současnosti soustředí na to, odkud nebezpečné lihoviny pocházejí a kam všude se mohly dostat. Policie ještě nepotvrdila, že spolu případy z Havířova a ten poslední z Příbrami souvisejí. Přesně s touto verzí ovšem pracuje. "Jsme v kontaktu s ostravskou policií. Jedna z vyšetřovacích verzí je, že to byl ten samý alkohol. Ještě to není potvrzeno," řekla LN Monika Schindlová, mluvčí příbramské policie. Ve středu by měly být první výsledky kontrol ministerstva zemědělství.
Devět otázek o pančovaném alkoholu Z čeho se nelegální alkohol obvykle vyrábí? Nelegální lihoviny se obvykle vyrábějí z denaturovaného lihu. Ten nepodléhá spotřební dani. Denaturovaný líh podvodníci zbaví přísad, které jej činí nepoživatelným. U některých aditiv stačí použít chlornan sodný, chemikálii určenou k čištění bazénů, případně dražší savo. V denaturovaném lihu po této úpravě zůstávají některé škodliviny, ale chutná i voní jako běžný líh. Do lihu se pak jen přidá příchuť pro vodku, rum nebo další lihoviny. Jak vypadá výrobna pančovaného alkoholu? Výrobny padělků bývají v bývalých zemědělských budovách, jednu celníci odhalili dokonce u rodinného domu v kurníku. Žádné složité technické vybavení není potřeba. Jak se vyhnout koupi nelegálního alkoholu? Padělané lihoviny bývají podezřele levné. Podvodníci je dodávají v barelech do večerek, trafik, malých občerstvení a hospod, kde se prodávají rozlévané. Případně získávají a zneužívají lahve a etikety zavedených značek. Jak to, že alkohol zabíjel? Podle odborníků se do řetězce výroby podvodníků dostal místo etanolu metanol. Nejspíš omylem.
Metanol se dováží pro průmyslové využití. Je levnější i než denaturovaný líh. Proč je pančovaný alkohol tak levný? Podvodníci ušetří na spotřební dani na alkohol, která u 40procentní lihoviny činí zhruba 57 korun na půllitr. Co znamená "pančovaný"? Slovo pančovat pochází z němčiny ve významu ředit, a to většinou vodou, a tím kazit. Přídavné jméno pančované se používá pro všechny falešné lihoviny. Jaká je první pomoc při otravě metanolem? Ze všeho nejdřív je vhodné vypít velkého panáka kvalitní silné lihoviny. Dokud je v těle líh, nerozkládá se metanol na jedovatou kyselinu mravenčí. Pak je nutné volat lékaře. Mají se lidé bát domácí destilace? Při destilování podomácku, za které hrozí pokuta, je třeba oddělit případný metanol. Ani ve špatně vypálené kořalce ale není tolik metanolu, aby zabil. Může ovšem poškodit zrak a další orgány. Destilace domácího kvasu v palírnách podléhá dohledu úřadů. Tam by neměly vznikat závadné nápoje. Za takto vyrobený alkohol se ale platí daň a poplatek. Už se to stalo? V roce 1986 zemřelo 23 lidí v Itálii, protože vinař přidal do svého vína místo lihu metanol. Loni zemřelo na ilegální alkohol 100 lidí v Indii.