Město Bohumín

18.12.2012 - Nejhezčí vánoční stromy jsou na Karvinsku

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 51
Strana: 1
Autor: David Gorgol
Citovaný: Lucie Balcarová (mluvčí Bohumína)


KARVINSKO – Loni Bohumín a letos možná Karviná. O čem je řeč? O vítězství v soutěži o nejhezčí vánoční strom v České republice.

Karviná skončila loni šestá s pouhými 515 body. Zato dnes už jich má trojnásobek. Do soutěže přihlásil strom Milan Haluška, provozovatel facebookového portálu Karviná, město, které žije, jemuž se podařilo karvinské obyvatele zmobilizovat už letos v létě, kdy kino Centrum vyhrálo předpremiéru filmu Cesta do lesa. "Právě poté jsem si řekl, že by letos mohl vyhrát i strom. Loni to nevyšlo, ale je pravda, že na naší facebookové stránce bylo zhruba o tři tisíce lidí méně," říká Milan Haluška. On sám nenechal nic náhodě a přihlásil strom hned po jeho rozsvícení – 2. prosince.

A jak odhaduje šance na vítězství? Vždyť Karviná má před svými pronásledovateli náskok tisíce bodů. "Řekl bych, že vítězství udržíme. Aktualizuji tu zprávu každé čtyři dny a pokaždé tam přibudou zhruba dvě stovky hlasů," věří Milan Haluška. A strom se líbí i lidem, kteří pro něj hlasují. "Máme nejkrásnější strom, Karviná je prostě nejlepší," prohlásila paní Naďa z Karviné. K ní se přidala také kamarádka Helena. "Máme nejen krásný stromek, ale i celé náměstí," doplnila další Karviňanka. Do soutěže se zapojili i karvinští úředníci a vedení města. "Hned v pondělí jsme také hlasovali pro náš strom. Já jsem byla tuším 108. hlas," prozradila mluvčí města Šárka Swiderová. Ani město nenechalo nic náhodě a karvinský vánoční strom propaguje ve všech svých médiích. Lidé si tak mohou o soutěži přečíst ve zpravodaji, na webu nebo zhlédnout reportáž v městské televizi.

A proč je karvinský strom tak výjimečný? Podle mluvčí je to především výzdobou. "Každý rok to nějak inovujeme. Letos máme navíc nové LED diody a výzdoba tak bliká i ve dne," řekla Šárka Swiderová. Pozor ovšem na minulého vítěze. Bohumínská dvojčata byla loni přihlášena později, kdy druhý Jindřichův Hradec měl přes 1200 hlasů. I přesto ale dokázali Bohumínští náskok překonat. "Ještě dva dny před koncem soutěže měl před námi Jindřichův Hradec náskok asi čtyři sta hlasů. O vítězství jsme ale svedli urputný boj a na Silvestra, kdy soutěž končila, se nám před druhou hodinou odpoledne podařilo soupeře předběhnout a náskok si udržet až do půlnoci," vzpomněla na nervy drásající závěr loňské soutěže mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

A právě Bohumín bude nejspíše největší konkurent Karviné v boji o vítězství. Do soutěže se přihlásil teprve minulý týden, a přesto se už dostal na druhé místo. Vzhledem k tomu, jak Bohumínští zabojovali loňský rok, se dá očekávat vyrovnaný boj. Který z regionálních stromů bude slavit vítězství? To se dozvíme na Silvestra, kdy soutěž končí. Do soutěže už se přihlásily i Český Těšín a Orlová. Naopak chybí Havířov, který loni skončil dvacátý druhý.
"Havířov svůj strom do žádné letošní soutěže nepřihlašoval," uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová.


Nejhezčí vánoční stromy jsou na Karvinsku - Zvětąit
Velikost: 1 000 x 1 254 bodů - 220 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad