Město Bohumín

18.12.2012 - »Originální pohled, originální fotografie",«

Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 51
Strana: 5
Autor: Andrea Vargová

»Originální pohled, originální fotografie",«

říká studentka oboru fotografie Nikola Liberdová

BOHUMÍN – Mezi světy. Tak zní název výstavy čtyř studentů oboru fotograf na Střední škole služeb a podnikání Ostrava, která je v bohumínském Salonu Maryška k vidění až do 4. ledna příštího roku. Na výstavě se podílejí Marek Molnári, Jana Hrbáčová, Denisa Hradilová a Nikola Liberdová. Právě posledně jmenovaná, talentem nadaná Nikola Liberdová, redakci přiblížila, jaké fotografie jsou na výstavě k vidění a co jimi autoři vyjadřují.

  • Co symbolizuje název výstavy?

Jde o to, že každý autor zachycuje na svých fotografiích něco jiného. Jeden žánr je jeden svět, který vidí právě jen ten konkrétní autor fotografií.

  • Fotografie tedy vyjadřují subjektivní pohledy na současný svět. Jaký je ten váš?

Lidskému oku uniká spousta věcí. V dnešní době nemá člověk čas vnímat tak uspěchaný svět kolem sebe, proto chci prostřednictvím svých fotografií poukázat na to, jak je každá vteřina, která v životě uplyne, důležitá, kolik krásných věcí je všude kolem nás a především na to, jak je v životě člověka důležitá fantazie, s níž se svět může vždy jevit lépe.

  • Jak lze vlastně vyjádřit své pocity prostřednictvím fotografií?

Jak jsem již částečně zmínila, je důležité mít fantazii, naučit se vnímat lidi a okolní svět. Pak už jen stačí vzít do ruky fotoaparát, podívat se na věci z jiného úhlu a vložit do výsledné fotografie velký kus sebe.

  • Liší se hodně váš pohled na současný svět od vystavovatelů?

Najdou se společné znaky, ale každý z nás má své vidění a svůj vlastní názor, takže fotografie jsou odlišné jak žánrem, tak i provedením a fotografovaným objektem.

  • Jaké fotografie jsou na výstavě k vidění?

K vidění jsou noční snímky, krajina, móda, dokument, fotokoláž, fantazijní portrét, luminografie a také fotografie, které byly oceněny v několika soutěžích. S výběrem nám pomáhali naši oboroví učitelé.

  • Letošní rok se chýlí k závěru. Byl pro vás coby fotografku úspěšný?

Myslím si, že tento rok pro mě znamenal mnoho. Z hlediska fotografování se dařilo jako nikdy. Vyhrála jsem několik fotografických soutěží, měla jsem vlastní i společnou výstavu fotografií a ve škole si také vedu dobře. Rok 2012 mě posunul o velký skok dopředu, za což vděčím hlavně naší škole.

  • S jakými cíli z hlediska fotografování budete vstupovat do roku následujícího?

Určitě bych nechtěla polevit a pokračovat se stejnou chutí a elánem dál, protože je stále co zlepšovat.


»Originální pohled, originální fotografie
Velikost: 500 x 366 bodů - 55 kB

Pro detail článku/fotky klikněte na danou zmenšeninu fotografie.

    Městský úřad