Město Bohumín

27.12.2012 - Nebourejte Hořínovu vilu, žádají lidé z Bohumína

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 300
Strana: 2
Autor: Tomáš Januszek

Secesní vila, kterou firma Rockwool vykoupila původně kvůli rozšíření výrobních hal, má jít k zemi, přestože se nakonec nic stavět nebude.

Bohumín – Článek o záměru bohumínské společnosti Rockwool, která je vlastníkem tzv. Hořínovy vily ve Skřečoni a jež má v plánu ji strhnout, vyvolal zejména mezi tamními obyvateli velký ohlas. Dokonce takový, že vznikly hned dvě petice, jejichž signatáři se takto snaží zachránit tuto téměř sto let starou stavbu. "Jako občana Skřečoně mě zamrazilo u srdce, když jsem zjistil, že má jít tato takzvaná Hořínova vila k zemi, a to jen proto, že firma měla nějakou představu, která se sice nenaplní, ale přesto tento stále ještě skvost architektury chce zbourat. Ptám se: Proč? Proč se má bourat stavba, která je stále ještě velice zachovalá, byť je nahozená brizolitem, ale nemá žádné nevhodné přístavby, okna jsou původní, stejně jako trámoví a podobně, tedy by šla velice úspěšně rekonstruovat do své původní podoby," vysvětluje své pohnutky k sepsání petice její autor Adam Musiol. V petici, která má jak klasickou tištěnou formu, tak koluje i na internetu, žádají mimo jiné její signatáři "...vedení a reprezentaci města a vedení firmy Rockwool, aby učinily kroky k záchraně vily, kterou si v roce 1914 postavil zednický mistr Richard Hořín ... Nesouhlasíme se zbořením této tzv. Hořínovy vily v Bohumíně­ Skřečoni, neboť se domníváme, že se jedná o významnou historickou stavbu, jež je ojedinělou ukázkou bydlení počátku 20. století, a její likvidací utrpí město jizvu, kterou již nepůjde zacelit".

Dvě stovky podpisů

Svůj podpis za záchranu secesní stavby připojily během pár dnů už téměř dvě stovky lidí, mezi nimi například známý muzikant a bohumínská kulturní osobnost Ota Maňák. V diskusi na stránkách www.jednej.cz v odstavci věnovaném Hořínově vile napsal: "Jestli tuto budovu zlikvidují, tak už nevěřím v lidský rozum! Chtěl bych znát důvod, proč je tato budova určena k demolici! Urcitě ne proto, že ve Skřečoni není žádný supermarket! Je také proti rozumu to, že v dnešní době, kdy lamentujeme, že je krize, likvidujeme hodnoty nejen materiální, ale i duchovní." Podle něj je takovýto přístup tragický v tom, že jím dáváme příklad současné mladé generaci.

Nejen petice

Lidé bojující za záchranu secesní stavby z roku 1914 však nespoléhají jen na petici, ale napsali už i na Národní památkový úřad v Ostravě a poté podali u ministerstva kultury návrh na prohlášení za kulturní památku. "Jsem v kontaktu s bývalou majitelkou vily, která nezávisle na mně také podala žádost o zařazení mezi kulturní památky. Říkala mi, že ministerstvo už zahájilo řízení o prohlášení vily za kulturní památku. Snad to tedy firma nezboří do doby, než dostane dopis o řízení, což by naštvalo spoustu lidí," prozradil Adam Musiol. Dodal, že společně s paní Hořínovou chtějí oslovit i mateřskou firmu v Dánsku. "Chceme apelovat na to, aby dodržela to, s čím do Bohumína před časem přišla – že chce být dobrým sousedem. A my si myslíme, že mezi to patří i starost o kulturní dědictví," tvrdí Adam Musiol.

Dům postavený v roce 1914 zednickým mistrem Richardem Hořínem je dnes majetkem společnosti Rockwool, která má svou halu na dohled. Jeho potomci dům obývali až do devadesátých let minulého století a v roce 2009 jej prodali právě společnosti Rockwool, která chtěla rozšiřovat svůj provoz právě na okolních pozemcích. Jenže přišla krize v roce 2008 a z rozšiřování sešlo. Na domě se zabedněnými okny a vchodovými dveřmi je momentálně přibitá cedulka "Demoliční pásmo!". Firma Rockwool už vykoupila i další objekty v okolí a domy nechá v nejbližší době zbourat, aby je nerabovali zloději kovů a neusazovali se v nich bezdomovci. "Ano, i Hořínova vila bude zbourána. Kdy přesně, to vám říci nemohu, ale je na ni už demoliční výměr," řekl už dříve Deníku manažer firmy pan Vichr. Potvrdil, že objekty, které firma odkoupila, srovná se zemí a v dohledné době provoz rozšiřovat nebude, pozemky pouze upraví.




    Městský úřad