Město Bohumín

27.12.2012 - Rodinné klany, v nichž vládne sport

Zdroj: Mladá fronta Dnes
Ročník a číslo: 300
Strana: 4
Autor: Jiří Seidl

Známí sportovci mívají sportovně založené potomky. Není to pravidlo, ale geny i druhy sportu se často dědí. A v takových rodinách také o Vánocích bývá hlavním tématem sport.

Obzvlášť mezi vzpěrači doslova vládnou rodinné klany. Když vezmeme jen Moravskoslezský kraj, tak z Bohumína jsou Prohlovi a Gasiorovi, z Havířova Khekovi a Matykiewiczovi, z Ostravy Kozlovi, z Příbora Sattkovi. A je jedno, zda jde o otce a jejich syny či dcery, či ještě širší rodinné vazby. "To, že vzpírají celé rodiny, je dáno zřejmě tím, že nás je málo, a tak vzpírání přerůstá celými rodinami," řekl Karel Prohl z Bohumína, který k čince přivedl oba syny. "Už toho ale nechali," podotkl Prohl, který u svého sportu zůstává jako trenér. "My ale nejsme nic proti Gasiorovým. Tam vzpírání propadli otec, bratr, syn, dcera, bratranci..."

Karel Prohl připouští, že rodinné klany ve vzpírání jsou tak trochu mezi sporty výjimečné. "Ale není to tak, že bychom chtěli vzpírání zachránit vlastními rodinnými příslušníky. Třeba u nás to tak nějak samovolně vyplynulo, když kluci se mnou chodili do tělocvičny. Činku jsem jim nijak nenutil." Podobné to je v zápase. Například v Sokole Moravská Ostrava, který letos vyhrál 1. ligu družstev, jsou otec a syn Slončíkovi a Piskořovi. Rodinné vazby najdete i v krnovském basketu žen. Prvoligovou Lokomotivu táhnou Hradilovi. Matka Zlatka pracuje ve vedení klubu, otec Jiří je asistentem trenéra a dcera Jana největší oporou.

Také v krnovském plavání se opakují stejná jména Mrůzků a Smolků. Ve volejbale patří k nejznámějším Tomášovi, Zedníkovi, Štikovi či Dudovi. Sportovní odvětví po sobě ve velkém dědí i fotbalisté. Rezervu ostravského Baníku trénuje Jan Baránek a vede v ní i svého syna. V prvoligovém týmu jsou útočníci Dominik Kraut, jehož otec Petr roky hrával za Vítkovice, a Tomáš Vrťo, jehož táta Dušan býval oporou Baníku.





    Městský úřad