Zpravodajství
23.7.2013 - Karviná bude opět vařit vlastní pivo
Zdroj: Karvinsko
Ročník a číslo: 30
Strana: 1
Autor: JANUSZEK, Tomáš (toj)
Ve městě se bude po mnoha letech opět vařit pivo. Do konce roku by měly začít rezavý chmelový mok vařit hned dva malé pivovary.
Jeden má vzniknout v místě, kde už kdysi fungoval – v Pivovarské ulici ve Fryštátě vedle restaurace Baron. Druhý má fungovat na opačné straně města – v restauraci Ovečka.
Oba pivovary už mají své názvy – v Ovečce se bude vařit pod značkou Larische a v Baronu to bude Karvinské pivo.
Oba pivovary chtějí nabízet jak spodně kvašená piva plzeňského typu, tak i různé druhy speciálních piv. "Základem by mělo být výčep- ní světlé desetistupňové pivo a potom Larische ležák," říká manažer pivovaru Larische Radek Cieslar.
Časem chtějí vařit také pivní speciály – svrchně zkvašená pšeničná piva, vícestupňové polotmavé ležáky, tmavá piva a další. "To ale opravdu, až provoz zaběhneme," dodává Cieslar.
Točit Larische budou zpočátku jen v Ovečce, časem se pak možná objeví i v nabídce vybraných restaurací. Otvírat chtějí pivovar už v září.
Pivovar i malé muzeum
Zařízení potřebné k vaření piva se vrátí i do míst, kde už kdysi bylo. Při restauraci Baron v centru Fryštátu se bude vařit Karvinské pivo. V těchto místech se pivo vařilo až do 80. let 19. století, kdy vůdčí roli ve vaření piva převzal pivovar v původní Karviné. Ten však dnes už nestojí, takže u Barona (jméno dostal podnik podle prvorepublikového správce Josefa Barona) chtějí stavět na tradici. Základem má být výčepní desítka a také dvanáctistupňový ležák. "Kromě toho bychom ale chtěli vařit i další druhy piv – vícestupňové příležitostné speciály, pšeničné pivo, ale také moderní radlery, jak se říká ovocným pivům," prozradil provozovatel restaurace Baron Radim Parwa. Ochutnat pivo u Barona bychom mohli o letošních Vánocích a čepovat jej budou právě v Baronu a sousední pivnici Bečky. Jeho slova o obnovené tradici nejsou jen prvoplánovou reklamou na pivo.
V tomto pivovaru chtějí zřídit také minimuzeum pivovarnictví v Karviné, aby tradici vaření piva přiblížili i mladší generaci. Karvinští "pivovarníci" tak trochu dohánějí okolí. Zatímco prakticky v každém okrese už nějakou dobu funguje nějaký menší pivovar, tento okres na tom byl, pokud jde o vaření piva, až dosud docela chabě. Jediný minipivovar funguje asi dva roky v rodinném domku v Bohumíně-Skřečoni, jehož majitel vaří Skřečoňského žabáka.