31.8.2013 - Pálit se bude hlavně z jablek a švestek, hrušek je málo

Zdroj: Moravskoslezský deník
Ročník a číslo: 203
Strana: 3
Autor: Břetislav Lapisz

V pálenicích na severu Moravy a Slezska už vypálili první destiláty z třešní a letních jablek. Přijímají i objednávky na vypálení kvasů z jablek a švestek. Hrušek, jak hlásí oslovení provozovatelé pálenic, se letos urodilo málo

Ostrava - "Kvasy z třešní jsme už pálili. Letos ale úroda třešní nebyla moc dobrá. V době, kdy dozrávaly, hodně pršelo, a třešně tak často popraskaly nebo shnily. Je ale také pravda, že sbírat třešně na kvas se lidem už moc nechce. Je to dost pracné a zabere to hodně času," vysvětlil Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.

Hluché období

Podle něj je v těchto dnech pro pálenice trochu hluché období. "Kvasy z jablek a švestek lidé mít nemohou, protože tyto druhy právě dozrávají, a než si lidé z nich vytvoří kvas, ještě to nějaký ten týden potrvá. Hrušek, aspoň v našem okolí, se letos urodilo málo. Možná se najdou místa, kde lidé nějaké hrušky na vypálení nasbírají, ale to budou výjimky. V současnosti už ale odebíráme od lidí celé švestky. Celá jablka a hrušky pak začneme odebírat ve středu 4. září," dodal Marcel Černík. Počet zájemců o vypálení kvasů ve velkopolomském lihovaru a likérce je podle objednávek zatím srovnatelný s předchozím rokem. "Chytřejší budeme v říjnu, to už budeme vědět, kolik lidí uskladní ovoce ve sklepě a kolik se jich rozhodne nechat si z něj vypálit destilát," řekl Marcel Černík.

Sto třicet za litr

Jak doplnil, v pálenici ve Velké Polomi zachovali letos pro zákazníky stejné ceny jako v loňském roce. Za litr padesátiprocentní pálenky zaplatí zákazník, který přiveze celé ovoce, 130 korun. Ten, kdo si dá práci a kvas si připraví sám, pak zaplatí za litr o deset korun méně.
Zájemci o vypálení pálenky z jablek a švestek se začínají objednávat i v pálenici Inpal ve Vrbici u Bohumína. "Zatím jsme pálili pouze destiláty z třešní. Přijímáme už i objednávky na jablka a švestky. Hrušky letos skoro nejsou, takže u těch bude objednávek asi minimum," přidal svůj názor Rostislav Mojžíšek z pálenice Inpal.

---

Jak správně připravit kvas?

Lidé, kteří se pouštějí do sběru ovoce s úmyslem udělat dobrý kvas a z něj vypálit co nejlepší slivovici, hruškovici či calvados, by měli mít podle Marcela Černíka z velkopolomského lihovaru a likérky alespoň základní znalosti. "V poslední době se mi zdá, že takových těch takzvaně školáckých chyb se už tolik nedopouštějí. Důležité je, abychom bečku ovocem zaplnili tak během týdne. Pak už je ji třeba zavřít, nemíchat s ní, neotáčet a dát ji na místo, kde je pokud možno co nejstálejší teplota. Nádoby s kvasícím ovocem ale nepatří do garáží či chlévů, protože pak by mohly chytnout pach těchto míst. Na povrchu kvasu se časem vytvoří takzvaný koláč, vzniká kysličník uhličitý, který tento koláč drží nahoře. Když koláč začne klesat, je to signál, že je nejvyšší čas kvas vypálit," vysvětluje Černík. Důležité je podle něj ovoce co nejvíce rozmělnit, to platí hlavně pro jablka a hrušky, švestky jsou měkké a rozpadají se samy. Zkušený pracovník další pálenice na Ostravsku dodává, že z praxe zná i případy, kdy se někdo s kvasem piplá skoro jako s přípravou kojenecké přesnídávky, ale nakonec vypálí málo. Další zapomene na kvas ve sklepě a sudy přiveze o rok později, a stejně má hruškovici, kterou mu závidí lidé široko daleko. Jsou to ale výjimky," dodává.



Počet zhlédnutí: 2 737

Zpět

Moravskoslezský kraj
Těšínské Slezsko
Místní akční skupina bohumínsko

Úřední hodiny

Úřední hodiny pro veřejnost

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00

Podatelna a informační centrum

Po: 7:00 - 17:00
Út: 7:00 - 14:00
St: 7:00 - 17:00
Čt: 7:00 - 14:00
Pá: 7:00 - 13:00

Hlavní pokladna

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:30
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:30
Pá: 8:00 - 11:30

Budova A, číslo dveří A221 (2. NP)
596 092 274

Pokladna - odbor správy domů

Po: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Út: 8:00 - 11:00
St: 7:30 - 12:00 a 13:00 - 17:00
Čt: 8:00 - 11:00
Pá: 8:00 - 11:00

Budova B, číslo dveří B204 (2. NP)
596 092 261

11 °C